Har du kirsebærlaurbær i haven? Eller har du planer om at få det?
I så fald er du ikke alene om planerne. Kirsebærlaurbær som hæk er af mange årsager et populært valg.
Især til ejendomme og haver, hvor der tilstræbes et arkitektonisk enkelt udtryk, udgør de bladbærende, stedsegrønne planter en flot og uforanderligt grøn afgrænsning af haven året rundt.
På samme vis kan kirsebærlaurbær i mindre grupper eller som enkeltstående planter, være med til at skabe et grønt og frodigt udtryk i havens bede året rundt - selv helt ind i den mørke skygge under store træer vil de trives og vokse - og blomstre.
Ønsker du at undgå blomstring, må du klippe dine kirsebærlaurbær før knopperne springer ud - ellers vil især ældre buske i en kortere periode i maj/juni bære fine, oprette blomsterstande, der ses som hvide, let duftende “lys” mellem de blanke blade. Bierne elsker de hvide blomster - og resultatet af deres arbejde ses efterfølgende, når de sorte bær udvikles.
Bærrene er ikke velsmagende for mennesker - væmmeligt sure og bitre som de er - men for havens fugle er de en delikatesse og de forsvinder hurtigt i næbbene - så hurtigt, at man undertiden slet ikke opdager, at der var bær i hækken.
Som med alle andre planter, må man også med kirsebærlaurbær tage sit udgangspunkt i plantens naturlige krav til voksestedet, for at få succes.
Kirsebærlaurbær - med det botaniske navn Prunus laurocerasus - er hjemmehørende i sydøsteuropa og de sydvestlige egne af asien, hvor buskene vokser i næringsrig og veldrænet jord på let skyggede pladser, i overvejende læ.
Disse forhold må vi så vidt muligt efterligne i haverne, for at få det ønskede resultat:
Dejlige, store og blanke blade, frodig tilvækst og tæt forgrening.
Er du i tvivl om, hvorvidt din jord er egnet til kirsebærlaurbær, kan du læse her om dine muligheder for jordforbedring af en mindre velegnet jord, samt se vores video om bestemmelse af jordtype.
Er din jord helt uegnet - eller mangler der decideret et jordlag at plante i, kan det være nødvendigt at tilkøbe ny jord, som er egnet til formålet. Hækjord er i så fald en ideel løsning - en dejlig let muldblanding med et godt indhold af næringsstoffer.
Når vækstforholdene er i orden, skal du tænke på sortsvalget, så du får netop dén type, der passer bedst til din smag - og med en højde og vækstkraft der passer til formålet.
Se alle sorter her - eller læs videre nedenfor, hvor vi guider dig gennem de mest anvendte sorter.
Kirsebærlaurbær findes i en del sorter, som primært afviger fra hinanden i vækstformen, sekundært i bladenes form og størrelse.
Typerne med de smalle blade stammer oprindeligt fra Balkanområdet og betragtes som mere hårdføre og vindføre end de meget storbladede, som stammer fra Kaukasus.
Alle kirsebærlaurbær trives godt under bymæssige forhold og er overraskende tolerante overfor luftforurening.
Så hvilken sort skal du vælge?
Læs med herunder, hvor vi gennemgår en række af de mest populære sorter.
Når du kender deres karakteristika, er du klar til at træffe dit valg!
Velkendt ældre sort med god hårdførhed og store, blanke blade, som er bredt elipseformede. Nyudsprungne blade er meget fine og lysegrønne. Fuldt udviklede blade er friskgrønne og let hvælvede. Vækstformen er opret/udbredt og tæt, hvilket gør sorten velegnet til afskærmning og til høje hække. Veludviklede buske bliver meget store og smukke.
Ofte er det denne sort man ser i gamle villahaver, hvor de engang så små prydbuske nu er store som træer og året rundt står mørkegrønne og tætte.
Sådan kan de naturligvis også blive som hække, hvis du har tid til at vente. De har dejligt stive grene og tåler fint et snetryk, selv som høje hække.
Veludviklede ældre planter kan opnå en højde af over 300 cm. og blive næsten lige så brede som høje, hvis de får lov - det bestemmer du nemlig, for ‘Rotundifolia’ tåler både beskæring og klipning med hæksaks, og kan således holdes i den ønskede højde/bredde.
Gammel, ganske hurtigt voksende sort med god hårdførhed.
Bladene på ‘Caucasica’ er aflange, mørkegrønne, blanke og hvælvede.
Grundet den hurtige tilvækst, kan unge planter undertiden virke lidt åbne, men senere bliver væksten tættere og udvoksede buske fremstår velforgrenede.
Velegnet til afskærmning og til høje hække, også under lidt mindre optimale vilkår.
Veludviklede ældre planter kan opnå en højde af over 300 cm., men kan holdes i den ønskede størrelse og form, da ‘Caucasica’ tåler både beskæring og formklipning med hæksaks.
Nyere sort, der især er kendt for sine meget store blade, som er friskgrønne, blanke og læderagtige. Sorten er et “barn” af ‘Rotundifolia’ og har derfor samme vækstform og vækstkraft som denne.
‘Novita’ er fremragende til hække under større forhold, som afskærmning under bymæssige forhold eller som fritstående prydbuske, der under gode forhold bliver meget store og smukke.
Veludviklede ældre planter kan opnå en højde af over 300 cm. og blive næsten lige så brede som høje, hvis de får lov.
‘Novita’ tåler på samme måde som ‘Rotundifolia’ såvel beskæring som klipning med hæksaks, og kan således holdes i den ønskede højde/bredde.
Dejlig, tysk sort med god hårdførhed og lidt mere kompakt vækst end ‘Rotundifolia’ og ‘Novita’ hvorfor den er egnet som hæk også under lidt mindre forhold.
Bladene på ‘Etna’ er store, elipseformede og hvælvede. I udspring er bladene smukt bronzerøde, senere mørkegrønne og blanke som lak. Mere tolerant over for direkte sol, end mange andre storbladede sorter.
Vækstformen er opret/udbredt, ægformet og tæt, hvilket gør sorten velegnet til middelhøje hække og afskærmende beplantninger, samt som prydbuske, enten fritstående eller i mindre grupper.
Veletablerede planter kan opnå en højde af omkring 200 cm. og blive næsten lige så brede som høje. De tåler såvel beskæring, som formklipning med hæksaks, og kan således holdes i den ønskede højde/bredde.
Undertiden forhandles sorten ‘Etna’ også under sit patentnavn ‘Anbri’.
Nyere sort med meget smal og opret vækst, hvilket gør den meget velegnet til hække, hvor pladsen er begrænset, eller hvor du ønsker en slank hæk uden klipning. Ofte er det nok at klippe denne sort i toppen og ikke siderne.
Bladene på ‘Genolia’ er aflange, mørkegrønne, blanke og let hvælvede med synlige bladnerver.
Grundet den hurtige vækst og den karakteristiske lodrette vækstform, kan unge planter virke lidt åbne eller tynde - men senere bliver væksten tættere og udvoksede buske fremstår velforgrenede og velformede.
'Genolia' er velegnet til afskærmning og til høje hække. Veludviklede ældre planter kan opnå en højde af over 300 cm, men kan holdes i den ønskede højde, da ‘Genolia’ udmærket tåler regelmæssig beskæring også i form af klipning med hæksaks.
‘Genolia’ sælges også under sit patentnavn ‘Mariblon’.
Velkendt ældre sort, med kraftig vækst og god hårdførhed. ‘Herbergii’ danner store buske med opret/udbredt vækstform. Bladene er lange, smalle, blanke og mørkegrønne.
Tæt vækst, hvilket gør at den egner sig godt til afskærmning, såvel som til høje hække. Giver et lettere visuelt indtryk end de bredbladede sorter.
Veletablerede planter kan opnå en højde af 300 cm. og bliver knapt så brede, grundet deres ægformede vækst. De tåler såvel beskæring, som formklipning med hæksaks, og kan således holdes i den ønskede højde/bredde.
Knapt middelhøj, bredt voksende ældre sort med ualmindeligt god hårdførhed.
Bladene på ‘Otto Luyken’ er slanke, blanke og meget mørkegrønne, i skygge kan planten være næsten sortgrøn.
Vækstformen er udbredt og tæt, hvilket gør sorten velegnet især til lave klippede eller uklippede hække. Alternativt som underplantning af store, stærkt skyggende træer eller en lav prydbusk, fritstående eller i mindre grupper.
‘Otto Luyken’ er langt mere blomsterrig end den gennemsnitlige kirsebærlaurbær, hvilket bidrager til dens værdi som prydbusk.
Planterne bliver sjældent højere end 125-150 cm., og bliver lige så brede som høje - undertiden endda lidt bredere end høje.
De tåler såvel beskæring, som formklipning med hæksaks.
Skal det være endnu lavere, har ‘Otto Luyken’ en lillesøster ved navn ‘Gajo’.
Lille sød og buttet dværgform af kirsebærlaurbær.
Bladene er smalt ægformede og læderagtige. Nye blade meget fine og lysegrønne, senere mørkegrønne
‘Gajo’ bliver sjældent mere end 80-100 cm. høj og har kompakt, ægformet vækst.
Sorten er derfor velegnet under små forhold - f.eks. som en lille lav hæk om terrassen, som afgrænsning mellem havens afdelinger, eller som højt bunddække under større træer.
Den meget rige blomstring gør den velegnet til at lyse op på en skyggefuld plads.
'Gajo' er ikke egnet til meget udsat plads, da den grundet sin begrænsede vækst kan have svært ved at komme sig over store tilbagefrysninger eller vindskader.
Dansk sort med kraftig og opret vækst, og store, brede halvblanke og læderagtige lysegrønne blade.
Sorten er udvalgt blandt planter af 'Rotundifolia'-typen og har derfor tilnærmelsesvis samme vækstkraft som denne. Fremragende til hække under lidt beskyttede forhold, eller som en større prydbusk i etablerede haver, da den kan være følsom overfor hård og sen nattefrost.
Veludviklede ældre planter kan opnå en højde af over 300 cm. og blive næsten lige så brede som høje, hvis de får lov.
‘Prutondi’ tåler på samme måde som andre sorter af 'Rotundifolia'-type både beskæring og decideret klipning med hæksaks, og kan således holdes i den ønskede højde/bredde.
Den velkendte kirsebærlaurbær har en slægtning i Portugal - den portugisiske kirsebærlaurbær. Denne har lidt mindre blade, der er knapt så blanke som de blade vi er vant til at se på de mere almindelige kirsebærlaurbær.
Bladene er meget regelmæssige, ægformede og dybt mørkegrønne, hver med en fin mørkerød bladstilk, der giver en smuk kontrastvirkning.
Middelkraftigt voksende med harmonisk vækstform. Tæt forgrenet og sjældent over 250 cm. høj. Grundet den ægformede vækst, knapt så bred som høj.
Velegnet som afskærmning, da den med sin tætte vækst beskytter effektivt mod indkig, samt som både uklippet og klippet hæk.
Tåler beskæring samt klipning med hæksaks, hvorved den kan holdes i den ønskede højde/bredde.
Meget tæt vækst, hvilket gør at den egner sig godt til afskærmning mod indkig.
Kirsebærlaurbær produceres og sælges ikke barrodet, da planterne og især deres store blade ikke tåler maskinel optagning og bundtning.
I stedet sælges de som pottegroede eller som markkultiverede med rodklump emballeret i jutelærred.
Klumpplanter er generelt store og kraftige planter. Køber du en klumpplante, får du virkelig noget størrelse for pengene, hvor de pottegroede kan virke lidt spinklere.
Klumpplanter kan udelukkende graves op og transporteres uden for planternes vækstperiode. Når væksten er i gang, tåler de store planter ikke at blive gravet op og transporteret.
Kirsebærlaurbær med klump er derfor en sæsonvare, der kun sælges i planternes hvileperiode, der ligger fra primo oktober til ultimo april.
Af og til kan der sælges fra jordindslag i skyggehal indtil ud på sommeren, men derefter er det ikke længere muligt at holde planterne tilbage - og så standser vi salget, indtil oktober, hvor planterne på ny tåler opgravning og transport.
Skal du plante i vækstperioden, skal du derfor se på de pottegroede planter - de kan købes og plantes året rundt, blot jorden er frostfri og let at grave i.
De pottegroede kirsebærlaurbær findes i langt flere størrelser end klumpplanterne gør - men den helt store fordel ved pottegroede planter er, at de altid har hele deres rodnet intakt, lige klar til at vokse videre ude i din have.
Uanset hvor forsigtigt man graver klumpplanterne op, vil de altid have mistet en lille rodtrevl eller tre, i modsætning til de pottegroede, som derfor er mere etableringssikre, hvis alle andre forhold er lige.
Skal du plante i krukker, kummer, plantekasser eller højbede, er de pottegroede mest velegnede, da vi på forhånd ved, hvor store rødder de har, grundet oplysningerne om pottestørrelsen. I modsætning til klumpplanterne, som kan have rødder og dermed klump i mange størrelser og former, der kan være svære at få puttet ned i en smal kumme.
Når pottegroede planter er leveret, er de nemme at opbevare og kræver ikke at komme i jorden med det samme, modsat klumpplanter.
I potten er roden nemlig altid beskyttet mod udtørring og planterne kan stå i potterne til DU er klar til at plante - blot du husker at vande dem mens de venter!
Læs plantevejledningen her.
Grav en rende til dine kirsebærlaurbær. Renden skal være mindst 40 cm. bred og 40 cm. dyb. Vand i bunden af renden, inden du planter og spred Plante Aktivator inden plantningen. De mange gavnlige svampe- og bakteriekulturer hjælper dine planter til hurtigere etablering.
Kirsebærlaurbær med klump plantes i reglen med 2 planter pr. meter, og planter i potte med 2,5-3 planter pr. meter.
‘Genolia’ som har meget smal vækst, plantes dog ofte med 3 planter pr. meter, selv som klumpplanter.
Fjern plastikpotter, men IKKE klumplærred inden plantning.
Jutelærredet hjælper med at holde rodklumpen samlet, så du undgår tab af plantens små hårrødder.
Hold planten lodret og fyld jord omkring rødderne/klumpen. Træd jorden let til på hver side af planten, så de står fast og lige i rækken. Plant ikke for dybt. Pottegroede planter skal stå i samme dybde, som de har vokset i potterne. Planter med rodklump, skal stå så dybt, at der er omkring 2 cm. jord over knuden på klumplærredet.
Vand grundigt efter plantningen, men med lavt tryk på vandet. Jorden skal vandes til omkring rødderne, ikke skylles væk fra dem. Når vandet er trukket ned, fylder du jord på igen, der hvor den er sunket sammen.
Træd let til igen.
Nu kan du med fordel etablere et jorddække af jordforbedring, bark eller kakaoflis. Det holder på jordens fugtighed, og hæmmer fremspiring af ukrudt. Jordforbedring indeholder også næring til dine planter.
En nyplantet kirsebærlaurbær er sårbar overfor udtørring eller overvanding. Begge dele kan sætte væksten i stå - eller helt dræbe dine nye planter.
Derfor gælder det om at give planterne den rette mængde vand - og på rette tidspunkt. Hække og større sammenhængende områder kan med fordel vandes med siveslange, som fordeler vandet jævnt og doserer i et tempo, hvor planterne kan nå at optage vandet. Er der tale om enkelte buske eller mindre grupper, kan du give dem hver en vandingspose.
Husk, at ukrudt og græs stjæler både vand og næring fra dine planter - hold derfor rent under og omkring nyplantede kirsebærlaurbær - mindst 30-40 cm. på hver side af hækken, og en tilsvarende 60-80 cm. i diameter omkring enkeltstående planter.
Har du lige plantet hæk, er du ofte interesseret i at få den stor og tæt hurtigst muligt, hvorfor det vil være relevant at gøde hækken. Vi anbefaler, at du gøder med en ikke for stærk organisk gødning eller en gødning specielt egnet til hæk og stedsegrønne planter, især hvis du ikke har anvendt jordforbedring som toplag. Husk at gødningen skal tilføres i plantens vækstperiode; marts-juni.
For den hurtigst mulige tilvækst, undlad da også at klippe top og sider på den unge hæk, før de enkelte skud har nået den ønskede højde og bredde. De første år behøver du med andre ord slet ikke at tage hækklipperen frem, men kan nøjes med at nippe enkelte skud med en håndsaks, i takt med at de vokser til.
Har du brug for hjælp til valget? Så skriv til gartnerne - vi er fulde af gode råd og ideer og vi hjælper dig gerne - helt gratis!