Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Haven i december

Når vinteren sætter ind, går væksten i stå på de fleste planter.…i hvert fald over jorden.
Under jorden kan der stadig være lunt og dejligt og masser af aktivitet. Nye rodspidser vokser stadig frem, så længe jordtemperaturen er over 6-7 grader, så reelt kan du nå at plante endnu, hvis du har forelsket dig i en ny plante, eller opdaget et “hul” i et bed, som absolut må tilplantes.

Havens fugle er også i fuldt sving: kulden kræver ekstra kalorier, og der spises løs af havens frugter og frø.
Overvintrende insekter søger til beskyttende steder for ikke at fryse, nogle kan gå ned i jorden, andre bliver i tætte stedsegrønne planter eller under vissent græs og staudetoppe og håber på at insektædende fugle overser dem.
I kompostbunken er der også varmt: Orme,  bakterier og svampe er i fuld gang med nedbrydningen. På kolde dage kan du se damp fra stakken, så hårdt arbejder de!

Der er med andre ord travlhed blandt alle havens små og store beboere.
Men hvad skal DU lave i haven i december måned?

Fjerne alt det visne?

Nej, det er ikke længere god havelatin at fjerne alt vissent i haven - hverken nedfaldne blade, tørre staudetoppe eller døde grene.

Der er en mening med de visne blade - og den er naturligvis ikke, at du skal gå og smatte rundt i dem på parkeringspladsen eller terrassen. På sådanne arealer, kan du udmærket feje eller rive dem sammen - og vupti, har du et dejligt jorddækkemateriale til aspargesbedet, under hækken - eller de kan blive en lun vinterdyne til artiskokkerne. Alternativt kan de komme på kompoststakken.

I bedene og på græsplænen derimod, har alle bedre af, at du lader bladene ligge.
At fjerne bladene forstyrrer naturens kredsløb - du fjerner nemlig regnormes og andre smådyrs føde og overvintringssteder - og efterlader jorden bar og ubeskyttet mod kulde, regn og udtørring. Et lag blade på jorden under roserne, stauderne og buskene, giver vinterbeskyttelse for højtliggende rødder og dermed en bedre overvintring.

I løbet af vinteren ser man, hvordan nogle af bladene på plænen tilsyneladende “rejser sig” og måske endda står som kræmmerhuse stukket ned i jorden i plænen og bede - det er regnormene, der trækker bladene ned for at spise dem. Naturen er fantastisk - hjælp den på vej - også i haven.

Grav sarte løg og knolde op

De varmekrævende løg og knolde af eftersommerens dahlia, fresia og mange andre, som ikke er hjemmehørende på områder med frost i jorden - de skal op, når nattefrosten har svedet bladene ned, hvis du ønsker at de skal overleve fra år til år. Har du ikke nået det endnu, så er det absolut sidste udkald, inden frosten for alvor går i jorden og rammer knoldene af alle de sarte knoldvækster.


Klip stauderne ned?

Næ, egentlig ikke. Hvis du får brug for lidt til vaserne senere hen, er det da ærgerligt, at du har fjernet alle de fine frøstande fra sankthansurt, tidselkugle, mandstro og montbretia og mange flere.

Der er også andre, der synes at det er ærgerligt - og det er de frøædende fugle, som kunne have spist af frøene gennem vinteren. Hvis ikke du endnu har set den farvestrålende stillits holde fast i stilkene af en anisisop, eller balancere på toppen af en mandstro og med sit lille næb plukke frø ud, som med en pincet, så kan du roligt glæde dig til dét syn.

Stauderne selv kan også godt synes, det er ærgerligt, at du fjerner vissen top.
Uanset hvor kedelig en top er, så beskytter den skudanlæggene til næste års vækst. De sidder nemlig lige i jordoverfladen - på sankthansurt kan du endda se dem allerede nu. Fjerner du staudetoppen, skal de overvintre “nøgne” - og det er der ingen, der er voldsomt begejstrede for.

Er der noget, der ser FOR kedeligt ud, kan du godt klippe det - men så skal det klippes i små stykker og drysses ud over bedet. På den måde omsættes det visne hurtigere, og ofte vil det være helt væk, inden forårets vækst og frodighed starter.
Er der forårsløg mellem stauderne, vil de ofte allerede nu have sprøde og fine små spirer under jordoverfladen. Træder du i bedet, kan du risikere at beskadige dem.

Også blandt prydbuskene, kan du roligt beholde saksen i lommen, med mindre du skal bruge materiale til en dekoration: Hortensiaen vil gerne beholde sine tørre blomsterstande - anlæggene til ny blomst er allerede dannet og sidder ganske udsat, når først bladene er faldet. Det er altid rart med bare en lille “hat” når sneen falder.


Vinterbeskyttelse af sarte planter?

Det er sjældent nødvendigt endnu, hvis vi taler om almindeligvis hårdføre haveplanter i bed.
Vi har oftest den hårdeste frost efter nytår, hvor vi med fordel kan genbruge juletræet fra den store aften. Læg det som grandække over sarte roser og hortensia, der gerne vil have et lille “telt” af grangrene over toppen, for ikke at få svedne spidser. Har hortensiaer tidligere været frosset ned, er de mere tilbøjelige til at blive det igen, hvis ikke man får standset den onde cirkel.

Du kan med fordel have beskyttelsesmaterialer klar i form af stråmåtter eller fiberdug, hvis du har knapt hårdføre planter i haven, så som camellia, choisya eller himmelsk bambus.

Planter i krukker skal også forberedes på vinteren - de mere sarte skal måske helt ind i et lyst og køligt, men frostfrit rum?
Mere hårdføre krukkeplanter kan klare vinteren udendørs, hvis de står tæt på huset, hvor de får lidt læ og returvarme fra husmurene, og du sikrer dig at de ikke fryser fast til underlaget.
En uldmåtte og en halmmåtte om potten beskytter rødderne. Det kan endda gøres dekorativt og julehyggeligt med en sløjfe af jutesele eller -snor.



Gå en tur i haven!

Tag en rundtur i haven og se på det hele med nye øjne.
Mangler der lidt grønt i haven? Ville det være rart med lidt at klippe af til vinterens dekorationer? Se på de mange dejlige vintergrønne og stedsegrønne planter, som findes - der er helt sikkert plads til nogle af dem i haven.
- Hvad med blomster? Der er masser af dejlige vinterblomstrende planter, som du nok kan finde plads til. Måske er det på tide, at noget af det mere vinterkedelige skiftes ud til fordel for oktoberkirsebær, troldnød, vintersnebolle, kødbær eller akshale?


Husk også at plante...

...dig selv.
Plant dig i en god stol med tæppe og pc og en varm kop the - nu er det tid til havedrømme!
Plantetorvet.dk er fyldt med inspiration til de kommende haveprojekter.
Gartnerne hjælper gerne - bare skriv til os og få hjælp til både de store og de små haveprojekter.