Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Alt du skal vide om blomsterløg

Blomsterløg er ideelle til at skabe liv og farver i haven fra det tidlige forår til sent efterår. De er perfekte til store og små haver, altankasser og blomsterkummer. De små løg og knolde er nemme at lægge - og når først de er etableret, passer de fleste af slagsen nærmest sig selv.
Det er blot et spørgsmål om at vælge "rette løg til rette plads" så du får varig glæde af dine blomsterløg.

 - Men hvilke bør du så vælge? Og hvad kan du forvente af de forskellige blomsterløg?
 Der findes jo et hav af forskellige blomsterløg i et væld af farver og former og med vidt forskellige blomstringstider! Læs videre herunder, så er valget ikke længere så svært.


Plant med plan - også når der er tale om løgplanter. 

Intet er mere ærgerligt, end at gå i haven for at lægge en stor pose dejlige blomsterløg....for så at sætte spaden direkte ned gennem en masse fine løg, der allerede var der, men som du havde glemt!
Dén fejl gør du ikke igen...vel?

Ligesom du heller aldrig kommer til at lave uheldige farvekombinationer, fordi du havde glemt hvilken farve tulipanerne havde, da du lagde nye løg mellem de gamle...

Det er en god ide at dokumentere for sig selv, hvor havens mange løg ligger gemt. Om du gør det med små stiketiketter i bedene, eller du skriver ned på en notesblok, eller gemmer fotos af havens bede på de forskellige årstider, er en sag for den enkelte - men det gavner at have et overblik over, hvor og hvornår de forskellige løg vil blomstre.
På den måde kan du med lidt omhu få mange gange blomstring på det samme areal - først de tidlige forårsbebudere, så de tidlige sommerblomstrende, herefter havens stauder og buske - og så er der plads mellem dem til eftersommerblomstrende knolde og løg, inden buskene sætter efterårsløv og måske frugt....og så er der jo ikke længe til foråret begynder i februar med vintergækkernes små klokker!


Hvilket løg hvor - og hvor dybt?

Som tommelfingerregel siger man, at løget/knolden skal være dækket af et lag jord, som er dobbelt så tykt, som løget er højt. I praksis betyder det ikke så meget, om det kommer en lille smule længere ned - det kan forsinke blomstringen en lille smule, hvis spiren skal kæmpe sig op gennem alt for meget jord, men i reglen kommer de dog fint igennem og folder sig ud som naturen har bestemt det.

Kommer de ikke langt nok ned, kan der til gengæld være fare for at de mere sarte knolde får det for koldt eller for tørt, så ned med dem! Er der rødder fra etablerede planter, kan du med god grund være betænkelig ved at skulle lave et kæmpe snit med spaden for at få en håndfuld løg ned i den korrekte dybde. Brug istedet en smal planteske, eller en lille, skarp løglægger , som kan lave små huller til de enkelte løg, uden at hakke halvdelen af dronningebuskens rødder over.

Skal du have glæde af havens løg og knolde år for år, bør du overveje hvilke levevilkår planterne har på deres naturlige voksesteder og give dem tilsvarende kår i din egen have. På den måde, får du mest mulig glæde af de små løg og knolde, år efter år.


Tulipaner 

De flotte tulipaner giver haven liv med sine smukke farverige blomster. De kan lægges mellem stedsegrønne planter, stauder, lave prydbuske og i rene løgbede. Dog bør undgå at lægge tulipaner mellem roser, da roserne kan skades let, når tulipaner med års mellemrum skal tages op. 

Tulipaner skal lægges i grupper på mindst fem i en dybde 10-15 centimeter, alt efter størrelsen på planterne. Det bedste tidspunkt at lægge løgene på er oktober-november. Efter lægning er det en god idé at tilføre en smule gødning. Her kan bruges bio-universalgødning, som kan bruges til hele haven.  Når du planter i efteråret kan det desuden være en god idé at bruge bio-efterårsgødning.

Når kulden nærmer sig, kan du med fordel vinterdække dine tulipaner med nedfaldent løv. Når tulipanerne har afblomstret tages løgene op og tørres på et skyggefuldt og køligt sted henover sommeren. De bedste løg lægges herefter tilbage igen om efteråret. Tulipaner skal gerne tages op mindst en gang hver tredje år. 


Narcisser/påske- og pinseliljer

Vil du have smukke blomster i det tidlige forår, så er påskeliljer det rigtige valg. De blomstrer allerede i marts og tilfører haven en smukke gule farver. Påskeliljer kan lægges mellem prydbuske eller blomster i grupper på tre-fem løg. Plant gerne i muldet og næringsholdigt jord. Her kan du med fordel gøre brug af jordforbedring. Vinterdæk gerne dine påskeliljer på samme måde som tulipanløg med nedfaldent løv. 


Hyacinther

Hyacinther bør lægges dybt i muldet og velbearbejdet jord og gerne i en dybde på cirka 10-15 centimeter. De smukke hyacinter blomstrer i starten af april og bør gerne lægges henover efteråret. De bør tages op mindst en gang hvert tredje år. 

Liljer 

Liljer kan anvendes i blomsterbede. De foretrækker fugt, men ikke vandledende jord. De skal gerne lægges 15-25 centimeter dybt i bearbejdet og løs jord. Bland eventuelt lidt jordforbedring i jorden, så liljerne får de bedste betingelser.  Læg gerne liljerne om efteråret eller lige efter optagning eller sortering af løgnene. 

Eranthis

Eranthis' smukke gule blomster, kan du få glæde af allrede fra februar. De bør plantes i efteråret og skal lægges i cirka 5 centimeters dybde i store grupper. læg dem under busketter eller som skovbund. Eranthis tåler ikke jordbearbejdning.

Krokus

Krokus skal lægges om efteråret i større eller mindre grupper. De skal gerne lægges i en dybde på cirka  5 gange løgenes diameter læggedybde og en læggeafstand på cirka 10 centimeter. Krokus kan placeres mellem blomster, buske, stedsegrønne planter og i plænen. Lægger du dem i plænen, vil de dog hurtigere de ud, så nye må lægges med jævne mellemrum.

Anemoner

Anemoner kan lægges mellem blomster og lave sirbuske i større eller mindre grupper. De foretrækker sol, læ og god jord. I vinterhalvåret skal anemonerne ikke tages op, men i stedet vinterdækkes. 

God fornøjelse ! Vi leverer direkte til din adresse

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren

Har du styr på, hvordan du planter ?