Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Alt du skal vide om blomsterløg

Blomsterløg er ideelle til at skabe liv og farver i haven fra det tidlige forår til sent efterår. De er perfekte til store og små haver, altankasser og blomsterkummer - og så er de forholdsvis nemme at lægge og passe. Der findes et hav af forskellige blomsterløg i et væld af farver og former og med vidt forskellige blomstringstider. 

Så hvilke bør du vælge? Og hvad kan du forvente af de forskellige blomsterløg? 

I denne artikel guider vi dig igennem alle vores blomsterløg. Tulipaner, påskeliljer, krokus, anemoner og mange flere. 

Inden du planter blomsterløg 

Inden du begiver dig i haven, er det en god idé at lave en skitse over, hvor de forskellige løg skal lægges. På den måde får du et godt overblik over, hvor og hvornår de forskellige løg vil blomstre i foråret. 

Sørg desuden for at vælge blomsterløg med forskellige blomstringstider, så du sikrer dig en lang blomstrende have i løbet af hele foråret. 

Lægning af blomsterløg

Læggedybde, læggeafstand, blomstringstid og optagning. Der er mange ting, man skal være opmærksom på, når man lægger sine nye blomsterløg. Nedenfor får du en udførlig beskrivelse af de mest populære blomsterløg, så du ved nøjagtig, hvad du kan forvente, og hvordan du skal fordele løgne i haven. 

Tulipaner 

De flotte tulipaner giver haven liv med sine smukke farverige blomster. De kan lægges mellem stedsegrønne planter, stauder, lave prydbuske og i rene løgbede. Dog bør undgå at lægge tulipaner mellem roser, da roserne kan skades let, når tulipaner med års mellemrum skal tages op. 

Tulipaner skal lægges i grupper på mindst fem i en dybde 10-15 centimeter, alt efter størrelsen på planterne. Det bedste tidspunkt at lægge løgene på er oktober-november. Efter lægning er det en god idé at tilføre en smule gødning. Her kan bruges bio-universalgødning, som kan bruges til hele haven.  Når du planter i efteråret kan det desuden være en god idé at bruge bio-efterårsgødning.

Når kulden nærmer sig, kan du med fordel vinterdække dine tulipaner med nedfaldent løv. Når tulipanerne har afblomstret tages løgene op og tørres på et skyggefuldt og køligt sted henover sommeren. De bedste løg lægges herefter tilbage igen om efteråret. Tulipaner skal gerne tages op mindst en gang hver tredje år. 

Narcisser/påske- og pinseliljer

Vil du have smukke blomster i det tidlige forår, så er påskeliljer det rigtige valg. De blomstrer allerede i marts og tilfører haven en smukke gule farver. Påskeliljer kan lægges mellem prydbuske eller blomster i grupper på tre-fem løg. Plant gerne i muldet og næringsholdigt jord. Her kan du med fordel gøre brug af jordforbedring. Vinterdæk gerne dine påskeliljer på samme måde som tulipanløg med nedfaldent løv. 

Hyacinther

Hyacinther bør lægges dybt i muldet og velbearbejdet jord og gerne i en dybde på cirka 10-15 centimeter. De smukke hyacinter blomstrer i starten af april og bør gerne lægges henover efteråret. De bør tages op mindst en gang hvert tredje år. 

Liljer 

Liljer kan anvendes i blomsterbede. De foretrækker fugt, men ikke vandledende jord. De skal gerne lægges 15-25 centimeter dybt i bearbejdet og løs jord. Bland eventuelt lidt jordforbedring i jorden, så liljerne får de bedste betingelser.  Læg gerne liljerne om efteråret eller lige efter optagning eller sortering af løgnene. 

Eranthis

Eranthis' smukke gule blomster, kan du få glæde af allrede fra februar. De bør plantes i efteråret og skal lægges i cirka 5 centimeters dybde i store grupper. læg dem under busketter eller som skovbund. Eranthis tåler ikke jordbearbejdning.

Krokus

Krokus skal lægges om efteråret i større eller mindre grupper. De skal gerne lægges i en dybde på cirka  5 gange løgenes diameter læggedybde og en læggeafstand på cirka 10 centimeter. Krokus kan placeres mellem blomster, buske, stedsegrønne planter og i plænen. Lægger du dem i plænen, vil de dog hurtigere de ud, så nye må lægges med jævne mellemrum.

Anemoner

Anemoner kan lægges mellem blomster og lave sirbuske i større eller mindre grupper. De foretrækker sol, læ og god jord. I vinterhalvåret skal anemonerne ikke tages op, men i stedet vinterdækkes.