Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Haven i oktober

Kalenderen melder oktober, og det kan ses på planterne. Der er kommet flere nuancer af rød, gul og brun, selvom mange planter stadig står med flotte blomster, heriblandt dahlia og hortensia.

Der er masser at give sig til i haven i oktober måned. Vi har samlet 6 gode opgaver, der er lige til at gå til. 

1. Køkkenhaven og drivhuset 

Køkkenhaven og drivhuset har stadig et udvalg af lækre grøntsager og frugt. Dog skal nogen beskyttes mod den forestående nattefrost, for at kunne overleve længst muligt. Det kan gøres helt simpelt med et stykke fiberdug. Kartofler skal tages op, chilier skal høstes og tørres, kålhoveder skal tjekkes for rådne yderblade og kållarver, og græskar skal høstes og opbevares. 

Med fordel kan der kultiveres jordforbedring fra sække ned i jorden, når afgrøder er høstet fra et område. Jordforbedringen er 100% organisk og lokker dermed jordens mikroliv til at arbejde. Året efter er mulden i køkkenhaven derfor lækker, porøs og klar til dyrkning.

2. Plant barrodsplanter og klumpplanter 

I oktober kan du begynde at plante barrodsplanter og klumpplanter. Barrodsplanter betyder planter med bare rødder. Altså planter, der er høstet eller taget op i planteskolens marker, sorteret, bundtet og lagt på køl. 

Man kan først tage barrodsplanter op i marken, når planterne er i dvale. Efteråret er det tidspunkt, hvor planter graves op, håndteres, sælges og genplantes. En del planter tages op og lagres for vinteren, indtil det igen er muligt at grave i jorden og plante dem ud. 

Når planterne lagres, sker det i store kølerum, hvor temperaturen er konstant lav og luftfugtigheden høj. Barrodsplanter er nemlig utroligt følsomme overfor udtørring på deres rødder. Tørrer rødderne helt ud, dør planten. Tørrer rødderne delvist ud, kan man være heldig at få dem til at vokse igen. Alfa omega er altså at bevare fugtigheden på de barrodede planter lige indtil plantningstidspunktet.

Planter med klump kan også dække behovet for store planter. Planter med klump er ofte lidt kraftigere end planter i samme størrelse i potte . Samtidig er de billigere at producere end pottede planter. 

Ønsker man rigtig store planter er de oftest med klump. Planterne er tungere og tørrer ikke så let ud som planterne i potte.

Klumpplanterne kan ikke graves op, når de er i vækst, fordi der hukkes lidt af rødderne ved opgravningen, men er planterne gravet op i hvile, kan de sælges lang tid efter.

3. Lug for ukrudt 

Efteråret er perfekt plantevejr, men også perfekt lugevejr. Jorden er blød og fugtig, og det er derfor nemt at løsne ukrudtet, og få så meget rodnet med som muligt. På samme måde er jorden nem at komme i for at plante.

Et godt fif, er at lægge et lag jordforbedring ud som et 3-5 cm tykt topdække, efter lugning i bede og langs hækken. Det virker ukrudts hæmmende langt ind i den følgende sæson. Udover at være ukrudtshæmmende, bringer det mere liv og ilt til jorden, som styrker planterne etablering og roddannelse.

4. Læg blomsterløg til foråret 

Vil du gerne have vintergækker, krokus, tulipaner, påskeliljer og mange andre smukke blomster i haven til foråret? Så gælder det om at få lagt blomsterløg i efteråret. Du kan også plante såkaldte lasagne krukker, med løg i lag, som dukker op af krukken henover foråret. 

Dette kan du læse mere om her: Sådan lægger du blomsterløg

5. Saml nedfaldne blade

De mange nedfaldne blade skaber problemer for græsplænen og bør fjernes hurtigst muligt. Den skygge et lag blade skaber for græsplanterne, får plænen til at mistrives og måske dø, hvilket ender med bare pletter til foråret. 

Brug de finthakkede blade under rhododendron, jorddække i urtehaven eller i komposten. Her omdannes de til nyt muld og tilfører dermed nyt næring til jorden.

6. Klip dine stauder - men ikke helt ned 

Bliver du senere træt af at se på visne staudetoppe, kan du klippe dem 20 cm over jorden og så lægge bladene der i mellem. Klip ikke stauderne helt ned. Stænglerne beskytter de nye spæde skud, der er i jordoverfladen og et bladdække er en fantastisk beskyttende dyne mod vinterens barfrost.