Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan lægger du dine blomsterløg

Er du i tvivl om, hvordan du lægger dine blomsterløg? Vi guider dig igennem lægge-tider, lægge-dybde, placering og forberedelse af jorden. 

Der findes et hav af forskellige blomsterløg. Dahlia, Begonia, Tulipaner,  Krokus, Påskeliljer er bare nogle af de mange sorter, du kan vælge imellem, du kan plante til foråret eller efteråret.  Har du ikke allerede købt dine blomsterløg, så tag et kig på vores store udvalg

I denne artikel kan du læse mere om, hvornår du skal lægge de forskellige løg, hvordan du lægger dem, og hvilke der skal tages op igen. 


Blomsterløgenes hviletilstand

Når du modtager dine løg eller knolde, vil de være i hviletilstand og kan derfor holde sig forholdsvis længe. Men ligeså snart de kommer i kontakt med fugtig jord, vil deres livsfunktioner langsomt vækkes og en naturlig fremspiring vil ske. 

Lægge tid for blomsterløg

Blomsterløg og knolde kan lægges både i foråret og efteråret. Tidspunktet afhænger af, hvornår de blomstrer.  Tommelfingerregel: Forårsblomstrende løg lægges om efteråret og efterårsblomstrende løg om foråret.

Sommerblomstrende løg og knolde 

Dahlia, Begonia, Freesia og Gladiolus er eksempler på blomsterløg, der springer ud om sommeren, og derfor bør lægges i foråret. Sommerblomstrende løg og knolde kan lægges så snart frosten er ovre. 

De tidlige forårsløg 

Narcisser, som er forholdsvis tidligblomstrende skal lægges allerede i september måned. De har brug for at kunne nå at udvikle deres rodsystem inden frosten kommer i jorden.

De løg, for hvilken lægge tiden kan trækkes længst er tulipanløg. Vent til oktober og træk evt. den sidste portion til december, for på den måde vil blomstringstiden strækkes til foråret. Eneste forudsætning er at jorden ikke er bundfrossen.

Øvrige forårsblomstrende løg og knolde lægges i september og oktober. De efterårsblomstrende løg (alpevioler og nogle krokus) skal lægges straks, man har købt dem, men tidligst muligt, så de ikke når at afblomstre inden de bliver lagt.

Forberedelse af jorden

Løg og knolde er ikke særlig sarte og vokser fint i de fleste jorde. Dog kan de ikke tåle at stå meget vådt. Det kan resultere i, at de rådner. I stenbedet er det en god idé at blande småsten eller grus i jorden og selvfølgelig sørge for at overskydende vand kan løbe væk.

Jorden, hvori løgene eller knoldene skal vokse i, må gerne løsnes godt og iblandes ca. 20% kompost. Iblandes jorden ikke kompost, skal man efter lægningen gøde ovenpå jorden. Gødning er vigtig om efteråret, og ønsker man at gøde om foråret, må man kun give dem et lille drys for at optimere blomstringen.

Sådan lægger du blomsterløgene

Når der lægges løg og knolde i klynger, er det nemmest at fjerne jorden fra området, lægge løgene eller knoldene og dække jorden til igen. Lægges løgene mellem andre planter, kan man bruge en plantepind eller en løglægger.

Løg i græsplænen eller blomsterengen kan med fordel lægges med en greb, hvor hullerne fra de enkelte tænder udgør plantehullet. Dækker man med sand efterfølgende, bevares fugtigheden ovenover løg- og knoldene. Læggedybden er vigtig for, at løgene og knoldene kommer langt nok ned, men at de ikke kommer så langt ned, at de ikke kan nå at komme op igen.

Tommelfingerregel

Løg lægges, så der er ca. dobbelt så megen jord, som det er stort, ovenover. Der findes dog enkelte undtagelser:  

  • Store løg som kejserkrone og liljer skal lægges 10-15 cm nede.
  • Madonnaliljen, må kun komme 2 cm ned.
  • Knolde som erantis og alpevioler 3-5 cm nede.
  • Jordstængler 3-5 cm nede.

Blomsterløg i krukker

Løg i krukker lægges om efteråret eller købes som drevne planter om foråret. Lægge dybden skal overholdes på samme måde som lægning i almindelig jord. Jordens fugtighed er vigtig, så husk at vande efter lægningen. 

Kom evt. sand på toppen for at hindre fordampning. Stilles køligt og gerne mørkt og hold øje med at jorden er fugtig gennem hele vinteren. Man kan evt. drive krukkerne i udestuen eller drivhuset, når kuldepåvirkningen er overstået. Derved får man en meget tidligere blomstring i foråret.

Mangler du krukker til dine blomsterløg? Vi har et stort udvalg

Hvilke løg skal op igen?

De kortlivede løg kan ”reddes”, hvis man tager dem op efter nedvisning. Et typisk eksempel er tulipaner, som ikke blomstrer ret mange år i træk. Det er lidt besværligt at huske, hvor og hvornår løg skal tages op igen. Så den nemmeste løsning er ikke at gøre det. 

Køb nogle nye løg og læg dem hvert efterår. Skulle man alligevel ønske at tage dem op, skal de opbevares tørt og mørkt og lægges igen samme efterår. De knolde og løg, som ikke er vinterhårdføre, skal tages op om efteråret, lægges tørt, køligt og mørkt til det bliver forår igen, hvor de lægges på ny.


God fornøjelse ! Vi leverer direkte til din adresse

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren

Har du styr på, hvordan du planter ?