Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan laver du det perfekte staudebed

Holdninger til hvordan havens bede skal se ud, er der masser af. Havearkitekterne har hver især holdninger til, hvordan de flotteste haver ser ud.  

Men er du interesseret i en blomstrende have? Og vil du gerne have mange forskellige, smukke bede? Så er stauder et godt sted at starte. Du kan se hele vores udvalg af stauder her.

Sådan planlægger du dit staudebed 

Når du skal planlægge dit staudebed, bør du overveje flere ting såsom højde på stauderne, blomstringstider, blomsternes farve, placeringen af stauder og meget andet. 

Placering af staudebedet

Som det allerførste skal du tage udgangspunkt i den. Har du fed og muldrig jord, let og sandet jord eller har du udfordringer med meget fugtig jord? Vælg stauder, der trives i din jordtype.
Det næstvigtigste når man planter stauder er voksestedet. Er det en solkrævende staude, går det ikke at plante den under rododendronplanterne. Er det en stenbedsplante, kan man ikke plante den nær vandbassinet i våd jord. Undersøg plantens vækstforhold og optimale muligheder for trivsel og tag især hensyn til sol/skygge, jordbundstype og hårdførhed.

Staudernes højde i staudebedet 

Når du skal planlægge dit staudebed, er det en god idé at vælge staude med forskellig højde, så dit bed får en vis dybde. Som hovedregel siger man, at de højeste staude skal være bagerst i staudebedet og de lave stauder i forgrunden af bedet. På den måde er du sikker på at kunne nyde alle de smukke stauder i bedet. 

Farverne i staudebedet 

Når du vælger stauder til dit nye staudebed, bør du tage højde for staudernes farve. De fleste staudesorter fås i mange forskellige farver, og det er derfor ved farvevalget, at du for alvor kan sætte dit personlige præg på bedet.  Det er selvfølgelig op til den enkelte, hvilke farver man synes om, men som regel er det en god idé at vælge farver, der passer til de resterende bede i haven eller husets udseende. 

Blomstringstider i staudebedet 

Tænk gerne blomstringstider ind, når du skal planlægge staudebedet. På den måde er du sikker på at få et bed, der blomstrer det meste af året. 

Der findes stauder, der blomstrer om foråret, om sommeren og om efteråret, så sørg for at vælge de rigtige stauder fra start. 

Plant flere af de samme stauder i haven

Havearkitekterne er ”opdraget” til at få stauder til at se ud af noget. Derfor anbefales det, at man planter flere af samme slags. Det typiske antal er 3,5 eller 7 planter sammen i en gruppe. 

På den måde får man en gruppe af stauder, der fylder noget, og som kan ses i bedet. Når de enkelte grupper af planter vokser sammen i dit staudebed efter et år, vil bedet fremstå som en pallette af blade og blomster i nøje afstemte højder og farver. 

Staudebedet til den lille have 

Har du ikke plads til at plante store grupper af stauder, så er det også muligt at plante én eller to stauder sammen. Det vil naturligvis give et andet udtryk, end at plante i store grupper. 

Bedet vil virke en anelse mere uroligt, da bladene og blomsterne skifter farve hele tiden. Men dette kan dog også have sin charme, således staudebedet ikke står snorlige. Du kan således sagtens have et lille staudebed med flere forskellige stauder, eller du kan vælge et lille bed med få stauder.

Staudebedet til den nemme have

Nogle vælger at plante sommerblomster i stedet for stauder. Men vælger man de rigtige stauder, kan man få en ligeså rigt blomstrende have som sommerblomsterne - og det er endda uden det helt store arbejde. De fleste stauder er nemlig nøjsomme planter, der ikke kræver meget pasning. Når de basale behov såsom vanding og gødning er opfyldt, kan de stort set passe sig selv.  

Stauder er desuden kendetegnet som en flerårig plante i modsætningen til sommerblomster, der ofte dør ud det første år. Så vil du gerne have en nem have? Så er staudebedet den helt rigtige vej at gå.