Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Haven i september

Når efteråret melder sin ankomst, kan havearbejdet for alvor begynde. Efteråret er den bedste plantetid, og der er derfor rigeligt at give sig til. Vi har samlet 6 gode haveopgaver, som du kan give dig i kast med i september måned. 

 1. Beskær havens træer og bærbuske

August og første halvdel af september er optimal beskæringstidspunkt for mange træer. Har du store træer, der skal have store grene fjernet, skal du ikke vente til det bliver vinter. De professionelle træskærere anbefaler – og udøver næsten kun beskæringsarbejde på store gamle træer på denne årstid. Årsagen er, at træerne skal have fred og ro til at komme sig over beskæringen. Mange gange drejer det sig om en reduktion af træets samlede bladmasse på 20 % eller mere, hvilket for nogle træer kan være dødelig. Har du træer, som tilhører ”bløderne”, skal du også sørge for at få den beskåret nu – også selvom det kun drejer sig om småjusteringer. Til ”bløderne” hører kirsebær, blommer, japanske kirsebær, ahorn, japansk ahorn, birk og valnød.

Frugtbuskene kan du også gå i gang med nu. Hos sommerhindbær drejer det sig om at fjerne alle de grene, der har båret frugt, mens det hos efterårshindbærplanterne endnu er for tidligt at klippe. I frugtbuskene solbær, ribs og stikkelsbær er det en fordel at fjerne 1/3 af de ældste grene helt ved basis af buskene – det fremmer næste års høst. Når du ikke at beskære frugtbuske i efteråret, kan det godt vente til efter vinteren.

2. Anlæg ny græsplæne

Begyndelsen af efteråret er ekstra god til at anlægge græsplæner i. Jordens temperatur er høj nok til at græsfrøene spirer og hvad angår den fugtige jord, behøver vi ikke vande en masse.  Plæner der etableres i sensommeren og efteråret gødes først efterfølgende forår.  

Se udvalget af græsfrø hér

3. Høst æbler i haven 

De første æbler kan høstes allerede i starten af september fra træer som eks. 'Discovery' og 'Rød Ananas', som begge smager bedst, når de er nyplukket. Når æblerne slipper let fra frugttræet, så er det tid at høste. Hvis du ikke kan spise alle æblerne med det samme, kan du anvende dem i salater, til en lækker sød udgave af en æblekage- og grød eller andre desserter.

4. Læg blomsterløg 

Vil du gerne have blomster i din tidlige forårshave? Så skal du lægge blomsterløg i efteråret. Du kan allerede begynde at lægge løgene i september og til langt ud på efteråret. Jo tidligere de bliver lagt i jorden, des hurtigere starter løgene roddannelse, således at de er klar til vækst i foråret.

Løg og knolde er ikke særlig sarte og vokser fint i de fleste jorde. Dog kan de ikke tåle at stå meget vådt. Det kan resultere i, at de rådner. I stenbedet er det en god idé at blande småsten eller grus i jorden og selvfølgelig sørge for at overskydende vand kan løbe væk.

Jorden, hvori løgene eller knoldene skal vokse i, må gerne løsnes godt og iblandes ca. 20% kompost. Iblandes jorden ikke kompost, skal man efter lægningen gøde ovenpå jorden. Gødning er vigtig om efteråret, og ønsker man at gøde om foråret, må man kun give dem et lille drys for at optimere blomstringen.

Se udvalget af blomsterløg hér

5. Plant nyt i haven

Efteråret er årets bedste plantetid. Jorden er varm og der kommer regelmæssig nedbør så planterne ikke så let og hurtigt tørrer ud. Det er dog stadig vigtigt at vande umiddelbart efter plantningen og nyplantet hæk, samt barrodshæk, skal vandes i uger uden regn inden vinteren. Man kan med fordel lægge en vejrbestandig siveslange ud i efteråret, så man hurtigt og let kan igangsætte vanding - også hvis foråret viser sig fra den tørre side allerede i starten af april.

Større planter som eks. frugttræer, prydtræer og buske, samt div. planter på klump, kan med stor fordel plantes nu.

6. Del og omplant stauder 

Det er tiden hvor stauderne kan og bør omplantes og er der brug for at dele stauderne, kan dette nemt gøres med en spade eller en greb. De er nemme at håndtere nu hvor årets vækst stadig sidder på. Samtidig er det også perfekt tid for plantning af nye stauder, så skal bedet suppleres med høje eller lave grupper af stauder, er det nu det skal gøres. Det gælder også for total nyetablering af staudebede. 

Se udvalget af stauder hér.