Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Haven i september

Efteråret er den allerbedste tid at plante på!
Også mange andre hyggelige haveopgaver har bare ventet på at det blev september.
Læs herunder om alle septembers gøremål i haven - det er lige til at blive helt efterårsglad over!


Beskær havens træer og buske...hvis det er nødvendigt!

Strengt taget beskærer vi i reglen træerne og buskene af hensyn til os selv - ikke af hensyn til træerne, som glad og gerne vokser i hundrede år uden nogensinde at have mødt et høgenæb. Skal der beskæring til, er august og første halvdel af september et optimalt beskæringstidspunkt for mange træer og buske:
"Blødere" som birk og ahorn står nu med blade og har ikke saftstigning som de har i det tidlige forår - og stenfrugter som blommer og kirsebær er ikke i så stor risiko for svampesygdomme efter beskæring, hvis du skærer mens der stadig er blade på og dermed aktiv vækst.
Selv de træer, der hverken bløder eller får svampesygdomme, lukker hurtigere beskæringssårene, hvis der skæres i perioden juli-september, hvor træerne er i fuld aktivitet.

Buskene kan du også gå i gang med nu, hvis det drejer sig om en lettere udtynding af gamle eller døde grene: der er stadig blade på, så du kan se hvad du laver og hvornår resultatet er nået.
I frugtbuskene solbær, ribs og stikkelsbær er det en fordel at fjerne 1/3 af de ældste grene helt ved basis af buskene – det fremmer næste års høst.
Hos sommerhindbær og hos brombær, kan du roligt fjerne alle de grene, der har båret frugt efter endt høst. Efterårshindbærrene modner stadig løbende - helt frem til frost - så dem venter vi med at beskære til foråret. Når du ikke at beskære frugt- og prydbuske i efteråret, kan det godt vente til efter vinteren, når du alligevel har saksen fremme for at tage efterårshindbærrenes døde grene.


Anlæg ny græsplæne...eller omlæg den gamle

Begyndelsen af efteråret er ekstra god til at anlægge græsplæner i - både fra frø og som rullegræs. 
Jordens temperatur er høj nok til at græsfrøene spirer og hvad angår den fugtige jord, behøver vi ikke vande så meget som ved forårssåning eller -lægning.
Plæner der etableres i sensommeren og efteråret gødes først efterfølgende forår.  Se udvalget af græsfrø hér

Har du allerede en plæne, er efteråret det oplagte tidspunkt til omlægning, hvis du i stedet ønsker en løgplæne - eller blot vil have en lang, snoet stribe med (vilde) stauder ned gennem plænen til glæde for mennesker og dyr. Spørg gartnerne, hvis du har brug for råd eller for gode planteforslag. Det er helt gratis!


Høst æbler i haven - og glem ikke pærerne!

De første æbler kan høstes allerede i slutningen af august eller starten af september fra træer som eks. Nanna, Transparente, Rosette, 'Discovery' og 'Rød Ananas', som begge smager bedst, når de er nyplukket. Hvis du ikke kan spise alle æblerne med det samme, kan du presse most eller juice af dem eller koge mos og fryse ned til vinterens æblekager!

Mange dejlige gemmeæbler kan plukkes i september - og nydes gennem hele vinteren, lige til de sidste Filippa og Elstar er væk i februar. Gemmeæblerne skal plukkes mens de er "plukkemodne" - og det er lidt før de reelt er spisemodne.
Når æblerne slipper ved et let drej - og når der er begyndende brunfarvning på enkelte kerner - så må du gerne plukke de senere sorter. Læg dem lagvis i åbne kasser, med et lag papir mellem hvert lag.
Stil kasserne køligt, men frostfrit, fx i garagen eller i en kølig kælderhals og nyd de dejlige hjemmedyrkede æbler vinteren igennem. De kan miste lidt af deres sprødhed til slut og blive lidt rynkede i skindet - men som med gode mennesker, så fejler det indeni absolut ikke noget.

Skulle der blive et enkelt æble, der rådner i kassen, så forhindrer papirlaget elendigheden i at spredes - og havens fugle takker og bukker for det rådne æble, når du kaster det ud i bedene: det er lige til at spise!


Læg blomsterløg

Vil du gerne have blomster i din tidlige forårshave? Så skal du lægge blomsterløg i efteråret. Du kan allerede begynde at lægge løgene i september og til langt ud på efteråret. Jo tidligere de bliver lagt i jorden, des hurtigere starter løgene roddannelse, således at de er klar til vækst i foråret.

Løg og knolde er ikke særlig sarte og vokser fint i de fleste jorde. Dog kan de ikke tåle at stå meget vådt. Det kan resultere i, at de rådner - godt dræn er alfa og omega for løg og knolde.

Jorden, hvori løgene eller knoldene skal vokse i, må gerne løsnes godt og iblandes ca. 20% jordforbedring eller andet godt omsat kompostmateriale. Alternativt kan du give en smule benmel når du lægger løgene.
Se udvalget af blomsterløg hér


Plant nyt i haven

Efteråret er årets bedste plantetid. Jorden er varm, så der er masser af rodaktivitet - og omvendt begynder nætterne at være kolde, så topvæksten er aftagende.
Denne kombination giver god og hurtig etablering på voksestedet. Ydermere hjælper vejrguderne ofte med vandingen i efterårsmånederne - men ikke pålideligt nok! Du skal stadig huske at vande, så at tilførslen af vand bliver regelmæssig og tilstrækkelig.

Nyplantet hæk kræver mere vand end du umiddelbart forestiller dig - og det skal komme dejlig langsomt sivende, så rødderne kan nå at trække det op, inden det er sivet ned, ned, ned - ned, hvor de nye rødder ikke har en chance for at nå det!
Derfor lægges en UNIRAM vejrbestandig siveslange ud allerede i forbindelse med plantningen, så de fine nye planter ikke tager skade - og så du er klar, hvis foråret igen viser sig fra den uhyggeligt tørre side!

Større planter som eks. frugttræer, prydtræer og buske får også brug for vand. Især større træer kan få glæde af en vandingspose allerede nu i september. Husk også opbindingen: et træ, der rokker i jorden i blæsten, trækker nye hårrødder over og etableres derfor langsomt - eller slet ikke.
Opbinding er derfor også tilrådeligt ved plantning af hækplanter, der er over 100 cm høje ved køb.

De rigtigt store planter - dem, der ikke sælges pottegroede, men må løftes i marken med klump (store alletræer) eller med bare rødder (roserne, visse hækplanter) må dog vente lidt: Hele årets nyvækst skal være afmodnet, før vi kan løfte dem i marken og du kan plante dem i haven!


Det nye staudebed - og det gamle!

Det er tiden hvor stauder kan flyttes, omplantes - eller deles! Måske en haveven skal have en lille foræring af den store Solhat eller du selv skal redde dig et skud fra mosters dejlige Pæon?
Samtidig er det også perfekt tid for plantning af nye stauder, så skal bedet suppleres - eller skal du lave et helt nyt staudebed - så er tiden inde nu og i de kommende måneder!
Se udvalget af stauder hér - og husk, at gartnerne gerne hjælper med sammensætninger og bedplaner!