Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Roser i skyggen

Vi elsker roser - og selv om vi godt ved, at de fleste roser foretrækker en solåben placering, så kan det jo ind i mellem ske, at vi bare VIL have en rose på et mindre optimalt sted, rent lysmæssigt.
Så er det jo heldigt, at der er nogle af de skønne roser, der er knapt så krævende når det kommer til lysmængden, så vi også kan få roser i skyggen!
Læs om mulighederne herunder


Bunddækkerne

Blandt de dejlige, lave og rigt blomstrende bunddækkeroser, finder du flere, der tåler skygge.
De hvide Aspirin Rose, Crystal Fairy og White cover ikke bare blomstrer, men lyser decideret op i et skyggefuldt hjørne med deres blege blommster.
Skal der være mere farve på, må du se til søde lille lyserøde Gentle Cover eller til Heidetraum med de gammelrosa blomster og den lette, friske rosenduft.Buket- og storblomstrende

Little White Pet er en rigtig dukkehusudgave af en buketrose, hvor hver enkelt blomst ikke er meget større end en femkrone men til gengæld så fyldt, så fyldt - mere end 40 kronblade kan der være i den lille rose og den blomstrer næsten uden ophør til langt ud på efteråret og spreder sin søde duft omkring sig. I milde vintre bevarer rosen en del af de grønne blade.
Lav af vækst men stor af blomst er Heidi Klum, som ud over at have en ualmindeligt iøjnefaldende, smuk og fløjlsagtigt violet blomst, også er ualmindeligt storblomstrende for så lav en rose.
Har du brug for mere højde? Så kig på Queen Elizabeth med den ranke vækst og den rent rosa blomst.
Hun blomstrer lige godt både i sol og i skygge og sætter dejligt lange stilke - lige til at klippe ind til en buket.Austinroser

David Austins smukke roser forener det bedste fra de gammeldags og de moderne roser: store, duftende og stærkt fyldte blomster, dejlig kraftig vækst med god forgrening - lang, lang blomstring og ikke mindst de mange, utroligt smukke farvenuancer i blomsterne, der ofte ændrer sig i takt med at blomsterne udvikler sig. Som en ekstra bonus er flere af Austinroserne tolerante overfor en skyggefuld vokseplads.
Olivia Rose, Claire Austin, Dame Judy Dench, Eustacia Wye, Golden Celebration, Lady of Shallot, The Lady gardener og Queen of Sweden danner nette små buske og blomstrer villigt i den lette skygge.

James Galway og The Generous gardener bliver lidt højere og kan bruges som korte slyngroser - eller de kan plantes tre og tre sammen og danne dejlige store buske på mere end 150 cm højde.Parkroser

Det samme kan de "rigtige" buskroser - eller parkroserne, som de også kaldes.
Mange af parkroserne er meget gamle sorter, som har bevist deres værd gennem århundreder - så dem kan vi også roligt plante i de nyere havers skygge!

Stort set alle damascener, gallica- og albaroser vokser mere end almindeligt fremragende på havens skyggefulde pladser. De har alle den mest vidunderlige "gammeldags" rosenduft og er helt særlige, hver på deres måde.
Gallica-roserne kaldes også for Franske roser. De har ofte overraskende lilla, violette, brunrøde eller bordeauxfarvede blomster, som forstærker følelsen af skyggefuldhed.
Damascenaroser eller damaskroser står ikke tilbage for de franske, når det kommer til duften - eller til tolerancen over for skygge - de findes med hvide, rosa, magenta eller sågar stribede blomster.
Albaroserne holder sig i de lyse nuancer og deres yndige, blege blomster næsten lyser på på en halvskygget plads, smukt fremhævet af de karakteristiske blågrå blade, som ses på alle albaroser.

Til trods for at klitroser og hybenroser oftest ses på tørre, sandede jorde hvor solen skinner og vinden suser, så trives de overraskende godt i skyggen, og spreder deres dejlige duft langt omkring.


Slyng- eller Klatreroser

Den yndige, stærkt duftende og næsten tornløse Madame Alfred Carriere er den uovertrufne storblomstrende rose til en skyggefuld plads - stærkt forfulgt af New Dawn og dennes "børn" Penny Lane og Awakening.
Må blomsterne være mindre, kan du gå på jagt blandt arvensisroserne, multifloraroserne og honningroserne.
Er der masser af plads opadtil? Så skal du måske invitere gigantrosen Brenda Colvin på klatretur i havens største træ - eller ganske lade den opsluge det kedelige haveskur i havens mørke hjørne?

Husk også, at Plantetorvets gartnere elsker roser og gerne giver gode råd om både plantevalg, plantning, pasning og beskæring. Bare skriv til os - det er helt gratis!