Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Plantning og pasning af hortensia

Har du styr på, hvordan du planter og passer din hortensia? Vi har samlet alt, der er værd at vide om den smukke, farverige plante. 

Hortensia er en af havens smukkeste buske, når de blomstrer med deres ofte store, bold - eller kegleformede blomsterstande. 

Hortensia findes i mange sorter, hvoraf nogle er høje og oprette i deres vækst, mens andre hortensia er lavere og mere overhængende i væksten. Hortensia kan købes i mange forskellige farver.

Det er derfor muligt at finde hortensia, der kan anvendes til næsten alle formål, om det er til at plante i krukker eller direkte ud i havens bede som prydbusk eller afskærmning.

I denne guide kan du læse om 

 • Hortensia i forskellige farver 
 • Jordens betydning for farven på din hortensia 
 • Plantning af hortensia 
 • Vanding, gødning samt af hortensia 

Du finder hele udvalget af hortensia og andre prydbuske her. 

Hortensia i forskellige farver

 De blomstrende buske findes i mange farver - ofte enten i blålige, rødlige, hvidlige eller rosa toner. Nedenfor har vi samlet nogle af de mest populære hortensia i forskellige farver.  Vær opmærksom på, at hortensia kan skifte farve afhængig af jordbunden. Dette kan du læse mere om længere nede i artiklen. 

Hortensia med blå blomster

 • Hortensia 'Blaumeise'
 • Lang blomstring med store, flade  blomsterstande. 
 • Farven er violette og blå men kan skifte farve til rosa i perioder med  høje varmegrader, eller hvis de vokser i en knapt sur jord.

Hortensia med lyserøde blomster

 • Hortensia 'Bouquet Rose' har en lang blomstringsperiode
 • Får middelstore blomsterstande.
 • Farven kan variere fra lyserøde, rosa og blå afhængig af jordenbundens ph-værdi. 

Hortensia med hvide blomster

 • Hortensia Incrediball' 
 • Højde: bliver cirka 100-150 cm høj
 • Tåler hård beskæring.
 • Velegnet i krukker.

Jordens betydning for farven på hortensia 

Du har måske plantet en blå hortensia for nogle år siden, men nu viser det sig, at den i stedet får lyserøde blomster. Der er en ganske naturlig forklaring på dette fænomen. 

Nogle arter af hortensia reagerer nemlig på jordens surhedsgrad, eller pH værdi. Et fald eller en stigning i pH kan få blomsternes farve til at ændre sig. Det er især den mest almindelige hortensia, Hydrangea macrophylla som skifter farve afhængig af jordens surhedsgrad.

Har din hortensia skiftet farve, så er det let at ændre den proces og med nogle få huskeråd, så kan du sikre, at dine smukke, blå hortensia forbliver blå, også i fremtiden.

Sådan får du en blå hortensia

Din Hortensia får blå blomster, hvis din jord er let sur og har en lav pH-værdi, da det øger evnen til at optage aluminium i jorden. Gød derfor gerne med en organisk surbundsgødning, af samme type der også bruges til hortensia.

Strø pulver af alumiuniumsulfat 1 g pr. m2 om efteråret. Udvand ligeledes 1 g pr. m2 om foråret. Det kan købes i bøtter og kaldes ofte for blåkur.

Sådan får du en hvid, rosa eller rød hortensia 

Dine Hortensia vil blive hvide, rosa eller røde med en basisk jord. Der kan gødes med en normal, organisk gødning, da det også kan være med til at opretholde en neutral til let basisk jord.

Plantning af hortensia 

Hortensia skal vokse i en dybmuldet, luftig, humusrig jord. Det betyder at plantehullet skal graves, så jorden er godt løs og jorden fra hullet skal iblandes 20 – 40 % spagnum inden planten sættes i jorden.

Vanding af hortensia

Hortensia er meget vandkrævende og trives bedst på en let fugtig placering, gerne i let eller vandrende skygge. 

Hortensia kommer af de græske ord 'vand' og 'kar'. Det ligger derfor i plantens navn, at den har behov for rigeligt med vand. Har du plantet hortensia i krukker, så viser vandmangel sig ekstra hurtigt og hele planten kan, før man ser sig om, hænge slapt.  Hortensia har dog også en fantastisk evne til at optage vand og vil hurtigt komme sig efter en kortvarig periode med vandmangel. 

I løbet af kort tid efter vandingen, så strutter blade og blomster snart igen. Har du plantet i krukke og er jorden meget tør, så kan du med fordel stilles i en balje med vand i 5-10 minutter, så den virkelig kan trække vand til sig.

Gødning af hortensia 

Hortensia bør generelt gødes med en normal, organisk gødning. Der gødes 2-3 gange i løbet af en sæson med første gang i april og så igen i maj og juni. Gød hellere lidt af gangen, end meget på en gang.

Undgå at gøde senere end juni. Gøder du senere end juni, kan du risikere at næste års blomstring bliver ødelagt, da blomsterknopperne på Hortensiaen ikke når at afmodne inden vinteren. 

Beskæring af hortensia 

Beskæring af havehortensia skal foregå med omhu. Udtynding af skud er ok, men en reduktion af højden ødelægger næste års blomstring.

Der er dog ingen regel, uden undtagelse. Syrenblomstrende hortensie (Hydrangea paniculata), samt Hortensia (Hydrangea macrophylla) 'Endless Summer' blomstrer på de nye årsskud. 

Du beskærer således:

 • Inden løvspring klippes de enkelte skud tilbage til 2 – 4 knopper på hver gren. Det resulterer i et væld af nye skud med smukke aflange og ofte duftende blomster.
 • Blomsterne hos hortensia bliver dannet i sidste års endeknopper.  Dvs. at skud, som er dannet i indeværende vækstsæson indeholder næste års blomstring.