Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan passer og plejer du din Hortensia

Har du styr på, hvordan du passer din Hortensia? Vi guider dig igennem vanding, gødning og beskæring af din Hortensia, så den holder sig sund og smuk.  

Hortensia er fantastiske planter og udvalget af sorter, samt blomsterfarve og størrelse, er stort. Hortensia er generelt ikke krævende planter, og det er super enkelt at sikre dine hortensia optimale forhold. 

Har du planer om at supplere med endnu flere smukke Hortensia i haven? Så tag et kig på vores store udvalg.

Hvilken type jord skal hortensia plantes i?

Hortensia skal vokse i en dybmuldet, luftig, humusrig jord. Det betyder, at plantehullet skal graves, så jorden er godt løs og jorden fra hullet skal iblandes 20 – 40 % spagnum inden planten sættes i jorden.

Sørg for at vande grundigt

Hortensia hedder Hydrangea på latin. Historien bag ordet Hydrangea er interessant, da det kommer fra græsk, hvor hydor betyder vand og angeion betyder kar. 

På den baggrund kan man altid huske, at Hydrangea er meget vandkrævende og trives bedst på en let fugtig placering, gerne i let- eller vandrende skygge.

 Har du plantet hortensia i krukker, så viser vandmangel sig ekstra hurtigt og hele planten kan, før man ser sig om, hænge slapt.  Hortensia har dog også en fantastisk evne til at optage vand og vil hurtigt komme sig efter en kortvarig periode med vandmangel. 

I løbet af kort tid efter vandingen, så strutter blade og blomster snart igen. Har du plantet i krukke og er jorden meget tør, så kan du med fordel stilles i en balje med vand i 5-10 minutter, så den virkelig kan trække vand til sig.

Hvordan og hvornår skal du gøde? 

Hortensia bør generelt gødes med en normal, organisk gødning. Der gødes 2-3 gange i løbet af en sæson med første gang i april og så igen i maj og juni. Gød hellere lidt af gangen, end meget på en gang.

Undgå at gøde senere end juni. Gøder du senere end juni, kan du risikere at næste års blomstring bliver ødelagt, da blomsterknopperne på Hortensiaen ikke når at afmodne inden vinteren. 

Vidste du, at nogle typer af Hortensia kan skifte blomsterfarve alt efter jordens pH? Ønsker du blå eller violette Hortensia, skal du bruge Hortensia Blåkur, der er beregnet til surbund.  Læs mere om, hvorfor Hortensia skifter farve, og hvad du kan gøre i artiklen 'Hortensia og jordens betydning for blomsternes farve'

Sådan beskærer du Hortensia

Beskæring af havehortensia skal foregå med omhu.  Udtynding af skud er ok, men en reduktion af højden ødelægger næste års blomstring.

Der er dog ingen regel, uden undtagelse. Syrenblomstrende hortensie (Hydrangea paniculata), samt Hortensia (Hydrangea macrophylla) 'Endless Summer' blomstrer på de nye årsskud. 

Du beskærer således:

  • Inden løvspring klippes de enkelte skud tilbage til 2 – 4 knopper på hver gren. Det resulterer i et væld af nye skud med smukke aflange og ofte duftende blomster.
  • Blomsterne hos hortensia bliver dannet i sidste års endeknopper.  Dvs. at skud, som er dannet i indeværende vækstsæson indeholder næste års blomstring.