Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Dronningen af prydbuske

Når dronningebusken i højsommeren står i fuldt flor og de yndigt buede grene er dækket af de utallige rosa blomster med de små, fine gyldne "fregner" indeni er den vitterligt dronningen af alle prydbuske. 

I blomstringstiden er busken som indhyllet i lette rosa skyer. De mange blomster skjuler helt buskens grønne blade. Ser man nærmere på de enkelte blomster, kan man se, at de minder om blomsterne på klokkebusken (Weigela). Det er der en botanisk årsag til, for de to planter er nært beslægtede.

Efter endt blomstring dannes små dunede frøstande med lange "haler" - dekorative, men sjældent spiredygtige under de klimatiske forhold vi har i Danmark og det nordlige Europa. Det er derfor sjældent at der opstår nye sorter af planten.

Af denne grund er den mest almindeligt plantede dronningebusk derfor den rene art med det botaniske navn Kolkwitzia amabilis. Amabilis betyder “elskelig” - og det må man sige, at dronningebusken er. Der ud over er den også ganske kraftigt voksende og karakteristisk ved at kunne blive meget stor og gammel - næsten som et lille flerstammet træ med overhængende krone.

Som skrevet, findes der kun få udvalgte sorter af dronningebusk. Den bedste af disse er uden tvivl 'Syvdal' - en dansk sort med moderat vækst, fundet og markedsført af Aksel Olsen, grundlæggeren af Geografisk have. Planten blev fundet i det område af haven, som kaldtes Syvdalen.
En lignende sort - dog med en anelse mørkere rosa blomster -  er opstået i England og sælges under navnet 'Pink Cloud'.
Sorterne er især velegnede i mindre haver, hvor de med deres lidt mere kompakte vækst passer bedre ind end de store gammeldags dronninger.

Dronningebuske er som unge ofte noget risede af udseende og uden den karakteristiske, yndefulde vækstform som de etablerede buske. De udvikler sig dog hurtigt til velforgrenede og meget harmoniske buske. De kræver plads omkring sig, for ikke at få ødelagt den fine vækstform og er ualmindeligt smukke i grupper og som uklippet hæk, hvor pladsen er til det.


Når efteråret nærmer sig gør dronningebusken opmærksom på sig selv igen, da bladene skifter til de smukkeste kobberrøde og rødgyldne høstfarver, før bladene endeligt falder og afslører, hvordan de nøgne grene former elegante buer. På ældre grene og stammer ruller barken af i dekorative flager.
Billedet af barken er venligst udlånt af Pablo Alberto Salguero Quiles via Wikipedia.


Plantning og vækstvilkår

Dronningebusken er hjemmehørende i det vestlige Kina. Her vokser den på lyse bjergskråninger, hvor jorden er porøs og næringsrig - nøjagtigt som en helt almindelig god, dansk havejord.
Den smukke busk stiller med andre ord ikke de store krav til voksestedet, men vil vokse i de fleste jordtyper, blot de ikke er for våde. De blomstrer rigt på en lys eller halvskygget placering.

Planter med potteklump kan plantes alle dage, hvor der ikke er dagfrost, og hvor jorden er uden frostskorpe. De pottedyrkede planter har nemlig hele deres rod med sig - klar til at vokse i det sekund jordtemperaturen begynder at stige. 

Planter du i højsommeren skal du dog være ekstra omhyggelig med vandingen. Den nye plantes fine, bløde top fordamper meget vand og rødderne har endnu ikke fået fat i den omkringliggende jord.

Planter af dronningebusk med klump produceres i mindre antal, oftest kun den rene art.
Buske på klump er større og ældre planter, der allerede når du køber dem, er begyndt at udvise de karakteristika man kender fra de ældre buske: buede grene og den fine afrullende bark på de ældste grene.
Buske på klump omplantes i deres hvileperiode, som ligger mellem første oktober og første april - læs mere her om de store prydbuske på klump, eller spørg gartnerne, hvis der er noget du er i tvivl om!