Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Plantning og pasning af dronningebusk

Dronningebusken forskønner haven med sine små klokkeformede blomster. Her kan du læse alt, der er værd at vide om den skønne, blomstrende busk. 

Når dronningebusken i højsommeren står i fuldt flor, er den vitterligt havens dronning. Busken er hjemmehørende i det vestlige Kina, hvor den vokser på lyse bjergskråninger, hvor jorden er porøs og næringsrig - nøjagtigt som en helt almindelig god, dansk havejord.

Kast også et blik på dronningebusken om vinteren og se, hvordan de nøgne grene former elegante buer. På ældre grene og stammer ruller barken af i dekorative flager.

Se hele udvalget af dronningebuske og andre prydbuske her.

Sorter af dronningebusk

Der findes flere forskellige typer af dronningebuske - nogle mere populære end andre. Nedenfor gennemgår vi den helt rene art samt nogle afvigere. 

Dronningebusk 'Amabilis'

Kolkwatzia amabilis

I de danske haver ses oftest den rene art med det botaniske navn Kolkwitzia amabilis. Amabilis betyder “elskelig” - og det må man sige, at dronningebusken er.

Denne busk blomstrer fra maj til juni med små rosarøde klokkeformede blomster. Bladene har en friskgrøn farve, der senere på efteråret får et gulligt skær. 

Dronningebusk 'Syvdal'

Kolkwatzia amabilis

Der findes nogle få udvalgte sorter, som dog ikke afviger meget fra den rene art. Syvdal'  er en dejlig dansk sort, udvalgt for sin lidt tættere og lavere vækstform, hvorved den bliver mere velegnet i de lidt mindre haver. Sorten ‘Pink Cloud’ er udvalgt i England og er meget lignende ‘Syvdal’, måske med en anelse mørkere rosa blomster.

Placering af dronningebusk

Dronningebusken stiller ikke de store krav til jordbunden, men vil vokse i de fleste jordtyper, blot de ikke er vandlidende.

Tidspunkt for plantning af dronningebusk

Planter med potteklump kan plantes alle dage, hvor der ikke er dagfrost, og hvor jorden er uden frostskorpe. De pottedyrkede planter har nemlig hele deres rod med sig - klar til at vokse i det sekund jordtemperaturen begynder at stige.

Planter du i højsommeren skal du dog være ekstra omhyggelig med vandingen. Den nye plantes fine, bløde top fordamper meget vand og rødderne har endnu ikke fået fat i den omkringliggende jord.
Planter af dronningebusk med klump ses sjældent. De er ofte større og ældre planter og omplantes bedst i deres hvileperiode, som ligger mellem første oktober og første april.

Blomstringstidspunkt for dronningebusk

I juni indhylles busken i skyer og kaskader af dunede klokkeblomster med åbne læber, lysrosa med røde penslinger og gult net, og hver blomst med foden i gråt pelsværk danner klokkeformede blomster, som egentlig minder noget om klokkebusken (Weigela). 

Det er der en botanisk årsag til, for de to planter er nært beslægtede. Når busken danner de nye skud i det tidlige forår, så er de helt oprette, men når knopperne til de nye blomster dannes, så nejer grenene og de mange blomster er synlige.