Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Plantning og pasning af magnolia træ

Mangolia er et fantastisk træ, der kendes på sin overdådige blomstring i det tidlige forår. Læs her, alt du bør vide om det smukke forårstræ. 

Magnolia er særlig kendt på grund af de aldeles iøjnefaldende blomster. Det er et træ, der bliver ved med at være populært i de danske haver - og det kan man godt forstå. Træet får blomster i hvide, gule og rosa nuancer hele foråret igennem, og nogle sorter vil endda blomstrer igen til august. 

Magnoliatræer findes i mange forskellige størrelser, og selv de mindste haver kan have plads til blomstrende træ. 

Du kan finde hele udvalget af magnolia og andre prydbuske her. 

Sorter af magnolia 

Magnolia kan groft sagt deles op i typer efter formen på deres blomster, som kan være tulipanformede, skålformede eller stjerneformede. De tulipanformede er de mest kendte og anvendte i danske haver, men både stjerne-, bægre- og skålformede blomster er også et bekendtskab værd. 

Udvalget af magnolia er skiftende, da nogle sorter kun produceres i mindre mængder. Derfor er det altid en god idé at holde øje med de forskellige varianter på markedet.

Tulipanblomstrende magnolia 

De tulipanblomstrende magnolia findes i et utal af sorter - og hvert år kommer nye på markedet. Klassikeren over dem alle er den rene art Magnolia Soulangeana som i ældre haver er et fantastisk blikfang, når den har nået sin fulde størrelse. 

I maj inden løvspring lyser den op med hundredvis af store, let duftende rosa til rosahvide  “tulipaner” på de nøgne grene. I august blomstrer den på ny, og du vil endnu engang kunne nyde de skønne blomster

Ind imellem ses også store eksemplarer af 'Nigra' som har endnu større blomster, der i knop er meget mørk gammelrosa, næsten magentarøde, men som på kronbladenes inderside er rosahvide.

Til de mindre haver er 'Susan' den mest anvendte, da den får en begrænset størrelse, har stor og kraftigt farvet blomst og ofte er meget blomsterrig allerede som ung plante.

Magnolia med stjerneformede blomster 

Sorter med stjerneformet blomst er ofte mere hårdføre end de, der har tulipanformede. De er de allerførste til at blomstre, og bør plantes i læ et sted hvor de ikke rammes af den første morgensol. Stjernemagnolia og dens slægtninge kan være de rene skyer af hvid eller rosa allerede i april.

Gode sorter er Leonard Messel med rosa blomst og 'Merrill' med rent hvide blomster. Til den lille have eller den store krukke er den ægte Stjernemagnolia en oplagt kandidat med sin kompakte vækst og utroligt rige blomstring.

Magnolia med skålformede blomster  

Skålformede blomster ses hos det såkaldte Åkandetræ - et mindre træ med flere stammer og bred vækst, som på mange måder adskiller sig fra de klassiske magnolia. 

Dens blomster er yndefulde, nikkende, hvide skåle med rød midte og blomsterne fremkommer over en lang periode i juni-juli-august. Efter endt blomstring ses mange røde frugter - uspiselige, men dekorative.

Japansk magnolia 

Endelig har vi den japanske magnolia - Magnolia kobus - som ikke vil lade sig kategorisere. Den bliver et større træ end de øvrige i familien og tåler mere vind end sine slægtninge. 

I april starter den ud med tulipanformede knopper på de nøgne grene. Knopperne åbnes til meget store, let duftende blomster, som først er bægerformede, siden stjerneformede - og hvide som sne.

Placering af magnolia

Magnolia er skovtræer, og trives bedst i dyb, muldrig og veldrænet jord, gerne uden for højt et indhold af kalk. Magnolia kræver læ for at udvikle sig harmonisk og undgå vindskader på blomster og blade. 

De foretrækker lys eller meget let skygge. De tåler som unge ikke konkurrence fra græs, der helt kan sætte plantens vækst i stå.

Tidspunkt for plantning af magnolia

Magnolia med klump, bør plantes udenfor vækstsæsonen. Planter i potte kan plantes i alle frostfri perioder, dog anbefales forårsplantning for de sartere sorter, som på denne måde får en hel sæson at etablere sig i, inden den kolde sæson sætter ind. 

Plantning af magnolia - trin for trin

Vær sikker på, at jorden og voksestedet er egnet til din magnolia. Grav et stort plantehul - mindst dobbelt så dybt og bredt, som rodklumpen og undersøg jorden du graver op. Er den af ringe kvalitet, bør du overveje jordforbedring eller decideret udskifte jorden på et større område. 

Drænet på voksestedet skal være godt - afprøv ved at hælde vand i bunden af plantehullet og observér om det af sig selv trækker ned og forsvinder. Ellers må du have løst dét problem, så ikke din unge magnolias rødder går til i stående vand i vinterperioden.


Plantevejledning ses her, bemærk også afsnittet om de farlige konkurrenter, da unge magnolia er meget følsomme over for konkurrence fra især græs.

Pasning af magnoliatræ

Unge magnoliatræer må ikke mangle hverken næring eller vand - og de må aldrig skulle konkurrere med græs eller ukrudt om næringen.

Særligt i de første par år, kan udtørring sætte planterne meget tilbage, da de store blade fordamper en del vand. Vær derfor omhyggelig med grundvandinger efter behov gennem vækstperioden. 

Gødning bør ikke foretages senere end juli, med mindre der anvendes en decideret efterårsgødning. Derfor er gødning ikke nødvendigt ved efterårsplantning - men det følgende forår bør der, nøjagtigt som ved forårsplantning, gødes i april, maj og juni. 

Beskæring af magnolia

Beskæring af magnolia foretages sjældent og er ikke nødvendigt for plantens trivsel. Let opstamning eller formning af planten ved bortskæring af uheldigt placerede grene kan foretages i vækstperioden. Er nogle af grenene beskadiget eller syge, er det også på i vækstperioden, at disse kan beskæres. 

Skær eller sav ved den naturlige grenkrave, så grenen fjernes ved sit udspring. Du bør ikke beskære din magnolia i den bladløse periode.

Vinterdækning af magnoliatræet

Løvfældende magnolia plantet i bede behøver ingen vinterdækning. Mindre typer af magnolia, der anvendes som krukkeplante bør dog vinterbeskyttes et sted, hvor temperaturen er kølig og så konstant som muligt. Rødderne i potten kan skades af gentagne gange at bundfryse og tø.