Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Den selvforsynende have

At spise frisk frugt og bær er en luksus - og især, når de er høstet i egen have. Der er ikke noget mere lækkert end at gå ud i bare tæer om morgenen og plukke friske blåbær til sin yoghurt eller skyr.

Ud over, at det er en luksus, så er der flere fordele ved at dyrke sine egne bær. Bærrene smager ofte langt bedre og er mere søde, når de høstes friske, men du kan også være sikker på at dine bær er 100% økologiske og klimavenlige, når du selv dyrker dem. 

Plads kan dog være et problem og vil du gerne være selvforsynende med frugt og bær, men har kun lidt plads, så kan frugttræer hurtigt blive for voldsomme.

Frugtbuske, derimod, fylder ofte ikke meget og selvom du ikke har mere plads, end en lille altan, så har du stadig plads til en krukke eller to med ribs eller blåbær. Har du lidt mere plads, så kan du plante forskellige frugt og bærbuske og med lidt planlægning, kan du blive selvforsyndende med friske bær over hele sommeren og efteråret.

I denne artikel, hylder vi de fantastiske bærbuske!
Blåbær

Blåbær

Alle kender disse lækre, velsmagende bær. 

Blåbær modner fra slutningen af juli og frem til september.

Bærrene indeholder: Vitamin A, B1, B2 og rig på mineraler (jern og magnesium) Styrker indlæring og hukommelse, sænker blodtrykket. Hæmmer betændelse


Honningbær (Majbær) 

Majbær er en prægtig grøn busk, der får de lækreste blå bær. Bærrene minder en del om blåbær, og er også kendt under navnet honningbær.

Ganske unikt for denne busk er det, at bærrene på den modnes ekstremt tidligt. Allerede omkring maj måned.

Bærrene indeholder: Vitamin B og C. Styrker vitalitet, immunforsvar

Brombær

Brombær er flotte planter, der sætter lange ranker og får de smukkeste lys-rosa blomster.

Brombær er mørke, søde bær med dyb smag og masser af sødme. Brombær modner fra starten af september og kan plukkes frem til oktober måned. 

Bærrene indeholder: Vitamin E og Salicylsyre. Styrker indlæring og hukommelse. Virker mod betændelse. Beskytter hjertet

Gojibær

Vitamin A, B1, B2, B6, C, E og Aminosyrer. Hjælper mod synsbesvær. Styrker immunforsvaret. Øger blodcirkulationen


Havtorn (Sandtorn)

Havtorn er kraftige og meget hårdføre buske, der ofte ses forvildet i kystområder og læbælter. Havtorn får de lækreste, syrlige bær der modner fra august og frem til oktober.  

Bærrene bliver sødere, når de har fået frost.

Bærrene indeholder: Vitamin A, B, ekstremt højt C. Desuden E samt CarotinerGod mod huden samt styrker hjerte-kar kredsløbet og immunsystemet (både han og hun klon i samme potte)

Hindbær

I gruppen af de mange dejlige bærbuske i haven, er en hindbærbusk én af de allerbedste. Det er de, fordi smagen er dejlig koncentreret og bærret er meget saftigt. Hindbærbuske bærer hurtigt frugt, efter man har plantet dem og de er virkelig let at passe. Hindbær modner fra juli og frem til efteråret, afhængig af sorten.

 Bærrene indeholder: Vitamin B, E, C, Kalcium og jern samt flavonoider,decalcio,magnesium antocyaniner. God for stofskiftet, styrker immunforsvaret

Taybær

Taybær minder om en blanding af et hindbær og et brombær - og det er lige netop, hvad det er. 

Taybær er meget store og saftige og har en mild smag.

Bærrene indeholder: Vitamin B, E, C, kalcium og jern. Virker blodfortyndende, god for stofskiftet.


Surbær (Aronia)

Surbær er lave buske, der ofte plantes som hæk og i læhegn. Bladene er flotte, mørkegrønne og i efteråret får surbær de smukkeste røde og orange høstfarver. Bærrene mørke og modner fra august. De er sure, men i eks, en smoothie så er de et frisk pift!

Vitamin C, E, B, Kalium, kalcium. magnesium og jern. Højt indhold af boiaktive flavonoider, understøtter immunsystemet og virker blodtryksregulerende


Solbær

Solbær er ranke, hårdføre buske, der både kan plantes i jorden, såvel som i en krukke. Solbær giver ofte et højt udbytte og har du ikke meget plads, så er solbær et godt valg.

Bærrene indeholder: Vitamin A, B, C og E samt kalium og jern, fedtsyrer og flavonoider bl.a. anthocyaniner. Forebygger mod hjerte/karsygdomme, blodpropper og åreforkalkning. Lindre forkølelse og infektioner.


Tyttebær

Tyttebær er lave, stedsegrønne buske der trives godt  surbundsbedet. De vokser tæt og fungere godt som bunddække.

Bærrene indeholder: Vitamin A, B ,C, polyfenoler, kalcium, magnesium og fosfor. Frøene er rige på Omega-3-fedtsyrer. Modvirker urinvejsinfektioner og styrker immunforsvaret.

Mangler du stadig lidt inspiration, så tjek vores side med frugttræer og buske eller besøg vores blog.