Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Bliv selvforsynende med bær i haven

Vi du også gerne være selvforsynende med bær i haven? Vi har samlet 10 lækre bær til haven og sammensat dem således du kan være selvforsynende hele sommeren og efteråret.

At spise frisk frugt og bær er en luksus - og især, når de er høstet i egen have. Der er ikke noget mere lækkert end at gå ud i bare tæer om morgenen og plukke friske blåbær til sin yoghurt eller skyr.

Der er flere fordele ved at dyrke sine egne bær. Udover bærrene ofte smager langt bedre og er mere søde, når de høstes friske, kan du også sikker på, at dine bær er 100% økologiske og klimavenlige, når du selv dyrker dem.  

Se hele udvalget af frugtbuske her.

Bær er en god start 

Har du en lille terrasse eller altan, så er bærbuske et godt sted at starte med selvforsyningen. De fulde ofte ikke så meget og du vil som regel have plads til en krukke eller to med blåbær, ribs, brombær eller noget helt fjerde. 

Har du lidt mere plads, så kan du plante forskellige frugt og bærbuske og med lidt planlægning, kan du blive selvforsyndende med friske bær over hele sommeren og efteråret.

I denne artikel har vi samlet 10 lækre bær til din selvforsynende have. Under hver bær kan du læse mere om modningstider og 

1. Blåbær

Alle kender disse lækre, velsmagende bær. Blåbær modner fra slutningen af juli og frem til september.

Bærrene indeholder: Vitamin A, B1, B2 og rig på mineraler (jern og magnesium) Styrker indlæring og hukommelse, sænker blodtrykket. Hæmmer betændelse

2. Honningbær (Majbær) 

Majbær er en prægtig grøn busk, der får de lækreste blå bær. Bærrene minder en del om blåbær, og er også kendt under navnet honningbær. Ganske unikt for denne busk er det, at bærrene på den modnes ekstremt tidligt. Allerede omkring maj måned.

Bærrene indeholder: Vitamin B og C. Styrker vitalitet, immunforsvar

3. Brombær 

Brombær er flotte planter, der sætter lange ranker og får de smukkeste lys-rosa blomster. Brombær er mørke, søde bær med dyb smag og masser af sødme. Brombær modner fra starten af september og kan plukkes frem til oktober måned. 

Bærrene indeholder: Vitamin E og Salicylsyre. Styrker indlæring og hukommelse. Virker mod betændelse. Beskytter hjertet.

4. Gojibær

Bærrene indeholder: Vitamin A, B1, B2, B6, C, E og Aminosyrer. Hjælper mod synsbesvær. Styrker immunforsvaret. Øger blodcirkulationen.

5. Havtorn (Sandtorn)

Havtorn er kraftige og meget hårdføre buske, der ofte ses forvildet i kystområder og læbælter. Havtorn får de lækreste, syrlige bær der modner fra august og frem til oktober.  

Bærrene bliver sødere, når de har fået frost.

Bærrene indeholder: Vitamin A, B, ekstremt højt C. Desuden E samt CarotinerGod mod huden samt styrker hjerte-kar kredsløbet og immunsystemet (både han og hun klon i samme potte)

6. Hindbær

I gruppen af de mange dejlige bærbuske i haven, er en hindbærbusk én af de allerbedste. Det er de, fordi smagen er dejlig koncentreret og bærret er meget saftigt. Hindbærbuske bærer hurtigt frugt, efter man har plantet dem og de er virkelig let at passe. Hindbær modner fra juli og frem til efteråret, afhængig af sorten.

 Bærrene indeholder: Vitamin B, E, C, Kalcium og jern samt flavonoider, decalcio, magnesium antocyaniner. God for stofskiftet, styrker immunforsvaret

7. Taybær

Taybær minder om en blanding af et hindbær og et brombær - og det er lige netop, hvad det er. Taybær er meget store og saftige og har en mild smag.

Bærrene indeholder: Vitamin B, E, C, kalcium og jern. Virker blodfortyndende, god for stofskiftet.

8. Surbær (Aronia)

Surbær er lave buske, der ofte plantes som hæk og i læhegn. Bladene er flotte, mørkegrønne og i efteråret får surbær de smukkeste røde og orange høstfarver. Bærrene mørke og modner fra august. De er sure, men i eks, en smoothie så er de et frisk pift!

Vitamin C, E, B, Kalium, kalcium. magnesium og jern. Højt indhold af boiaktive flavonoider, understøtter immunsystemet og virker blodtryksregulerende

9. Solbær

Solbær er ranke, hårdføre buske, der både kan plantes i jorden, såvel som i en krukke. Solbær giver ofte et højt udbytte og har du ikke meget plads, så er solbær et godt valg.

Bærrene indeholder: Vitamin A, B, C og E samt kalium og jern, fedtsyrer og flavonoider bl.a. anthocyaniner. Forebygger mod hjerte/karsygdomme, blodpropper og åreforkalkning. Lindre forkølelse og infektioner.

10. Tyttebær

Tyttebær er lave, stedsegrønne buske der trives godt  surbundsbedet. De vokser tæt og fungere godt som bunddække.

Bærrene indeholder: Vitamin A, B ,C, polyfenoler, kalcium, magnesium og fosfor. Frøene er rige på Omega-3-fedtsyrer. Modvirker urinvejsinfektioner og styrker immunforsvaret.

Modningsoversigt over bærbuske

Det kan virke som om at bærsæsonen er overstået lige så hurtigt, som den kom. Men faktisk, så kan du ved at plante forskellige slags frugt og bærbuske, samt ved at vælge sorter med forskudte modningstider,  let planlægge din bærhaven, så  kan du høste lækre bær fra tidlig sommer og til langt ud på efteråret.

Her har vi samlet en oversigt over modningen på de mest populære typer af frugtbuske i en oversigt over, hvornår deres bær modner. Så du let kan planlægge din nye bærhave og få det mest mulige ud af hele sæsonen.

Modningsoversigt for blåbær

Modningsoversigt for ribs

Modningsoversigt for hindbær

Modningsoversigt for solbær

Modningsoversigt for brombær

Modningsoversigt for stikkelsbær

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren