Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Plantning og pasning af sommerfuglebusk

Alle kender de smukke sommerfuglebuske, som med deres lange blomsterstande og små duftende blomster i kraftige farver, tiltrækker sommerfugle og andre nektarelskende insekter i massevis. Sommerfuglene sværmer om den smukke busk og fylder haven med liv - det er ikke svært at forstå, hvorfor Buddleja fik sit populærnavn.

Sommerfuglebusken er i sin oprindelige form hjemmehørende i Kina, hvorfra den blev hjembragt i 1800-tallet. Oprindeligt var der da tale om en meget høj busk med purpurlilla blomster, men forædlerne har arbejdet på sagen lige siden og idag findes den smukke busk i mange forskellige sorter - og hvert år kommer der nye til. Det er derfor muligt at få Buddleja i mange forskellige varianter, hvoraf nogle bliver meget høje og brede, mens andre er små og kompakte og derfor kan plantes i krukker, eller danne kant på et større bed, nøjagtigt som man bruger lavendel. Og farverne? Ja, de er et helt kapitel for sig!
Udvalget er størst i september-oktober: Se det aktuelle sortiment her


Den klassiske sommerfuglebusk

De klassiske middelkraftige sorter kom på markedet i  Danmark 1960’erne. Det er sorter som  'Black Knight'  'Royal Red', 'Pink Delight' og 'White Profusion'. Selvom det er gamle varianter beholder de deres popularitet år efter år i de danske haver. 

De klassiske sorter er længelevende, passer størrelsesmæssigt i de fleste villahaver og har desuden lange, velfarvede og velduftende blomster i klare farver. 

I samme liga som ovenstående er sorterne 'Border Beauty' og  'Empire Blue'. De føjer flere nuancer til paletten af farver - ‘Border Beauty’ med ekstremt store og tykke blomster i en lilla nuance, som minder om både lavendel og syrén - og ‘Empire Blue’ med slankere aks i en meget ren blå, næsten uden violette nuancer.

Nye farver på paletten 

Forædlere og gartneres utrættelige arbejde med at finde nye sorter og foretage nye krydsninger, har bragt flere spændende farvenuancer ind i sommerfuglebuskene. Indkrydsning af globosa-typen med helt kuglerunde blomsterhoveder, har bragt os sorten 'Sungold' med blødt æggeblommsgule blomster og andre spændende farver kom til i den farveskiftende 'Flower Power' , hvis blomster veksler mellem orange, rust og flere violette nuancer.  Lysegrå blade fremhæver blomsterfarven på smukke 'Lochinc' med de blegeste lyseblå blomster i rigtige tykke "bamseaks" - Alle de nye sorter er både smukke og særprægede - og naturligvis elsket af sommerfuglene!

Lille sommerfugl...

Er pladsen ikke til de store sommerfuglebuske, må vi rette øjnene mod de mindre sorter - eller de helt bittesmå.  

Nanhoe- hybriderne er kendetegnet ved en fin og spinkel forgrening med små, smalle blade og lette, tynde blomsteraks i stor mængde over en lang periode. Nanhoe-hybriderne findes i tre dejlige sorter, hver med sin farve: Blå, hvid og en dejlig purpurviolet

Blandt de nyere sorter af begrænset størrelse, er det især værd at bemærke serien af Buzz-sorter og de amerikanske 'Miss' Typer.
Alle "Buzzerne" og "Misserne" er flot forgrenede lave sorter, med helt ekstremt lang blomstringstid. Her kan du vælge og vrage mellem flere farver - og en særlig fordel ved Miss-sorterne er, at de sjældent danner frø, men er ualmindeligt villige til at danne nye blomster - og nye- og nye - helt til frosten kommer og stopper ballet. 

De helt små sommerfuglebuske er et kapitel for sig selv. Slet ikke til at stå for med deres tætte, kompakte og næsten kugleformede vækst - perfekt i krukker, som alternativ til lavendler som forkant på større bede -  eller i de helt små haver: Summer Lounge

Placering af sommerfuglebusk

Sommerfuglebusken elsker sol og varme. Placer den derfor i læ, på en lys plads - og gerne et sted, hvor du jævnligt passerer forbi, så du kan nyde synet af planten i fuldt flor og indsnuse den delikate duft fra de utallige små blomster.

Sommerfuglebusken vokser i enhver veldrænet jord, også på de lettere og mere magre, sandede jorde - men kvitterer altid for jordforbedring

Plantning af sommerfuglebusk - trin for trin

Sommerfuglebuske leveres i potter. Nedenfor finder du en vejledning til plantning af busken. 

  • Først skal du grave et plantehul til din sommerfuglebusk. 
  • Fyld dit plantehul med vand, og lad herefter vandet sive ned i jorden. 
  • Tag potten af planten og tjek rødderne. Er rodnettet meget kompakt kan du med fordel skære et par snit i rodnettet, så det kan brede sig ud. 
  • Sæt planten i hullet og fyld med jord. 
  • Træd jorden til, så rødderne er i god kontakt med jorden. 
  • Vand rigeligt. 

Blomstringstidspunkt for sommerfuglebusk

Sommerfuglebusken blomstrer på unge skud, og knopperne dannes omkring midsommer, for derefter at folde sig ud og stå i fuldt flor fra sidst i juli. Hovedblomstringen ligger i august-september, men kan fortsætte meget længere, hvis du udfører en sommerbeskæring

Beskæring af sommerfuglebusk

Da sommerfuglebusken blomstrer på årets nye skud, og har tilbøjelighed til at blive bar forneden, beskærer man i reglen sine sommerfuglebuske efter risikoen for hård nattefrost er overstået, men inden den nye vækst for alvor går i gang.

Unge planter skæres helt ned til 25-30 cm. Ældre buske får ofte lov at beholde lidt mere - op mod 40 cm. Store gamle planter, som måske ikke er blevet beskåret i mange år, kan forynges over en periode på tre år:

  1. år skæres en tredjedel af busken hårdt tilbage og resten knapt så hårdt.
  2. år har man masser af nye skud fra bunden, der tåler hård beskæring - og samtidig tager man endnu en tredjedel af den gamle grenmasse. Den sidste tredjedel studses.
  3. år og de følgende år kan hele busken hvert forår skæres tilbage til 40 cm.

Få flere blomster og længere blomstringstid

Du kan få det ved at udføre en sommerbeskæring, hvor du klipper sommerfuglebuskens blomsterstande af, når den nederste tredjedel er afblomstret. Det får planten til at danne nye blomster fra sideskud igen og igen, indtil nattekulde endelig sætter en stopper for udviklingen sidst i oktober.

Gødning af sommerfuglebusk 

Sommerfuglebusken er en nøjsom plante, som ofte klarer sig forbavsende fint uden gødning. Gødningen giver dog en kraftigere vækst, bedre farvet løv og flere kræfter til at sætte blomster. Vælge en organisk havegødning og gød i maj - og igen i juni.

Vinterdækning af sommerfuglebusk

De store og de mellemstore sommerfuglebuske kræver ingen vinterdækning, med mindre de står på en ekstremt udsat plads. Skulle de fryse toppen lidt, gør det ikke noget: vi skærer dem alligevel tilbage til foråret. De små, d erimod, har ikke så meget at fryse af, så de bør have en lille vinterbeskyttelse i form af grangrene, som stikkes på kryds og tværs mellem grenene, og dermed danner læ og skygger en anelse.

Sommerfuglebuske i krukker, bør overvintres et beskyttet sted, hvor temperaturen er kølig og så konstant som muligt. Rødderne i potten kan skades af gentagne gange at bundfryse og tø.

Få biodiversitet ind i haven med sommerfuglebuske 

Som navnet antyder kan du roligt regne med et væld af sommerfugle i haven, når du anskaffer dig en sommerfuglebusk. 

Insekter der tiltrækkes af sommerfuglebusk er blandt andet: sommerfugle, nat- og aftensværmere, honningbier og svirrefluer.