Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Derfor skal du have sommerblomster i haven

Sommerblomster er skønne af mange årsager. De giver farve og liv til haven og kan skiftes ud, som året går og vejret skifter.

I modsætning til stauder er sommerblomster etårige eller toårige planter og ofte, så kommer de fra varmere himmelstrøg. Sommerblomster kan enten sås  om efteråret eller i vintermånederne, eller købes som færdige planter der plantes ud i haven i maj-juni.

En del sorter kan sås direkte på blivestedet. Det gælder blandt andet morgenfrue, solsikke, tallerkensmækker og cosmos.

Fælles for alle sorter er, at de giver alt hvad de har i sig i den korte tid, de lever, og det resulterer i et langvarigt og strålende blomsterflor sommeren igennem.
Og herefter er de egnede til kompostbunken og inde i kredsløbet, som til stadighed fornyer og forbedrer jorden i haven.

Kan du godt lide at dyrke dine egne planter, så er sommerblomster bestemt værd at kigge på. Det giver masser af glæde, det giver at se spæde planter spire og gro i hus, mistbænk eller på friland efter såningen.
Der kan købes meget frø og fremelskes mange blomster for kun få kroner og udvalget af frø til sommerblomster er kæmpe stort.

Du kan eksempelvis se vores kæmpe udvalg af skønne frø her - det sværeste er at vælge mellem de mange forskellige slags.

Du kan bruge sommerblomster i hele haven

Sommerblomster kan anvendes overalt i haven, hvor der er bare pletter.  De kan sås eller plantes mellem stedsegrønne planter og lave prydbuske, i staudebedet, foran større prydbuske, som bunddække under roser og i rene blomsterbede.

Sommerblomster er også perfekte til udplantning i altankasser, krukker og blomsterkummer, da de blomstrer længe og er lette at skifte ud, som sæsonerne ændrer sig. Udvalget af sommerblomster til udplantning er meget stort.

Gode sommerblomster til krukker og kummer er blandt andet Fjerblomst og Kløver.

Hvornår og hvordan sår du sommerblomster?

Hvornår blomsterfrøet skal sås afhænger af, om det er et- eller toårige planter. 

F.eks. sås stedmoder og studenternelliker i den varmeste tid om sommeren og helst i mistbænk eller hus, og udplantes så i sensommeren eller overvintrer i mistbænk og plantes ud næste forår.

Men bortset fra disse og enkelte andre sorter, er så-tiden for alle de øvrige om foråret. 

Og faktisk kan de fleste sås direkte på friland, men det kan normalt tidligst ske fra slutningen af april, da der skal være en vis varme i jorden, før frøet spirer.

Det betyder selvsagt, at blomstringen bliver udskudt i nogle uger, så derfor er det umagen værd at så de sorter i hus, som har en forholdsvis lang udviklingstid. 

Det drejer sig om Lobelia, Ageratum, Petunia og Verbena m.fl., altså nogle af de smukkeste og mest populære sommerblomster.

Hvordan skal du så sommerblomster?

Hvis der sås indendørs, er stedet ret underordnet.  Det kan ske i drivhus eller i et hvilket som helst andet lyst rum. Det eneste, som kræves, er lys, varme, en let såjord og en passende fugtighed. Hvis disse forhold er tilstede eller kan etableres, vil næsten alt frø spire. Planterne kan prikles i småpotter, når de har en passende størrelse, og vil så være tjenlige til udplantning i maj. Og så vil haven blomstre sommeren igennem.

Nærmere omtale af de enkelte sorter vil være en uoverkommelig opgave i en artikel.  Det vil næsten svare til at sortere et læs halm og pille halvtreds strå fra, som er mere lige end resten. Jeg vil anbefale dig at gå på jagt efter spændende arter og sorter og prøve dig frem for at se, hvad der passer godt i din have. Der er vejledninger på stort set alle frøposer, så det er enkelt at følge dem og garantien for succes er dermed stor.

Udplantning af sommerblomster

Det kræver ingen større viden at plante sommerblomster.  De skal, præcis som stauderne, sættes i løs, bekvem og fugtig jord og gerne iblandet noget kompost, som eksempelvis jordforbedring.

Jorden i potterne skal være fugtige, før de graves ned, og efter plantningen drysses lidt gødning ud, som så suppleres senere på sommeren, når resten af haven gødes.

Altså er der ingen større problemer, men noget andet er væsentligt, nemlig plantesammensætningen og hvor der plantes.

Vær opmærksom på lysforholdene. Den overvejende del af sommerblomsterne trives kun godt i fuld sol. Nogle sorter tåler halvskygge, men praktisk taget ingen kan gro i helskygge.
Plant i grupper. Der bør altid plantes flere af samme sort i en gruppe eller i et bed, ellers vil det let resultere i en uharmonisk og alt for broget farvelade. 

Plant altså et vist antal sammen, og lad fantasien arbejde, når flere sorter skal i samme bed, så farver og vækstformer klæder hinanden.

Planteafstanden er varierende, alt efter hvor store planterne bliver, men der skal plantes så tæt, at jorden hurtigt dækkes.

Vær forsigtig, når der plantes i nærheden af andre planter, f.eks. mindre stedsegrønne. Alt for ofte ødelægges disse af de frodige sommerblomster, fordi der er plantet for tæt herpå. Det gælder især i nye haver med unge planter. 

Tænk på, at en lille pæn Petunia i løbet af sommeren let får en diameter på 50 cm og derfor om efteråret kan brede sig langt ud over den plads, man syntes var rimelig til den om foråret.

Hvordan skal du passe dine sommerblomster?

Vand, gødskning og renholdelse i nødvendigt omfang samt evt. fjernelse af frøstande, som kan hæmme den fortsatte blomstring. Det sidste kan måske synes uoverkommeligt, men hæksaksen kan være til god hjælp i mange tilfælde. Klippes f.eks. Tagetes efter første blomstring, vil der hurtigt bryde et nyt flor frem. 

Andre må pilles mere nænsomt, men det betaler sig, for blomstringstiden kan forlænges i adskillige uger.
Og så skal man selvfølgelig også skære buketter af egnede sorter. Deres store styrke ligger jo netop i, at mange sorter er fine til afskæring og/eller tørring.

At sygdomme og skadedyr skal holdes i ave, er en selvfølge, for at væksten ikke afbrydes på en uheldig måde, men der er sjældent problemer her, og derfor er sommerblomster de mest taknemlige planter vi har til at gøre haven farverig og blomstrende sommeren igennem.

Lus er vel nok de mest plagsomme skadedyr, men når angrebet ses, og der gribes ind i tide, er de dog trods alt lette at aflive.

Det er umagen værd, og vil man ikke selv have besværet (og glæden) ved at så dem, kan de jo købes til små penge i havecentre og hos blomsterhandlere om foråret.Fjerblomst