Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Planlæg skærehaven og lav buketter af blomster fra haven

Vil du gerne kunne lave en smuk buket af blomster fra haven? Så gælder det om at planlægge din skærehave med et hav af smukke blomster, der kan pynte indenfor. 

En skærehave er et sted i haven, hvor du planter blomster til snit. På den måde kan du nemt plukke friske blomster til stuen, spisebordet eller værtindegaven.  

I de mindre haver vil skærehaven dog ofte være en integreret del af et allerede eksisterende bed, og da bliver det ekstra vigtigt at vælge rigtigt: Blomsterne skal passe sammen i farver og vækstform, og der skal være bladplanter, så du kan tage lette bregneblade til “grønt imellem” og fine hosta- eller bergeniablade til afslutning af den lille runde biedermeierbuket.

Så hvad skal du være opmærksom på, når du anlægger en skærehave? Vi guider dig igennem størrelse, placering og valget af blomster i skærehaven. 

Hvor stor skal skærehaven være? 

Er du ny i skærehave-universet, kan det være en god idé at starte i det små. Find et lille hjørne i haven med rigelig sol og gerne i læ. Lang de fleste snitblomster skal gerne have adgang til godt med sollys.

Tag ikke for mange forskellige blomster, men hellere flere af samme slags, så du kan plukke uden at skamme dig - og uden at blive nødt til at lave din buket af 15 forskellige blomster, kun 1 af hver.

Find et lyst område i haven, hvor jorden ikke er for tør eller for våd. Gerne et sted med læ, så en frisk brise ikke vælter dine langstilkede blomster omkuld, bedst som de stod klar til at blive plukket.

Mål det areal op, hvor du tænker, din skærehave skal være. Beregn mindst en halv kvadratmeter til hver type blomst og gerne det dobbelte. Hermed får du en ide om, hvor mange forskellige blomster du skal have.

Hvilke blomster skal du have i skærehaven? 

Når du har styr på pladsen, gælder det blomsterne. Skal du have udelukkende etårige sommerblomster, som skal sås på ny hvert forår - eller skal du have stauder, som trofast kommer igen år efter år? Løgplanter eller knoldplanter? 

Måske en kombination, så du har “blomster året rundt” - for så skal du også overveje buske, der enten blomstrer naturligt om vinteren, eller hvis blomster kan drives til udspring indendørs i vaserne, selv i den kolde tid, hvor resten af haven sover.

Ikke alle blomster egner sig til afskæring. Som valmuerne, kan de kaste kronbladene i samme øjeblik de kommer indenfor, eller de kan “tabe hovedet” og nikke, som især juleroserne kan finde på. Andre igen kan kræve særbehandling i form af skoldning af stilkenes ender, tynd blomsterståltråd til støtte for et tungt blomster hoved - eller sågar knusning af stilkens nederste ende med en hammer!

Herunder har vi samlet nogle af de mange gode og nemme afskæringsblomster, der findes og inddelt dem gruppevis, så du kan sammensætte den bedst mulige skærehave, der dækker netop dit behov.

Hårdføre forårsblomster 

De hårdføre forårsblomster skal lægges i efteråret og blomstrer det følgende forår - og hvert forår derefter.

Husk, at løgene tager plads i jorden, også efter at blomstringen er forbi sidst i maj. Hvis skærehaven er lille, skal blomsterløgene måske slet ikke være dér, men i stedet ud i haven på et område, hvor hosta og bregner senere kan fylde pladsen ud med fint bladgrønt til buketterne?

Alternativt kan du reservere arealet med løg til nogle af de etårige sommerblomster, som først skal sås sent på året, når risikoen for frost er helt væk, eller til de, som du har forspiret indendørs fordi de kræver varme for at spire?

Hårdføre sommerblomster med løg og knolde

De hårdføre sommerblomster lægges om foråret og blomstrer samme sommer - samt hver sommer herefter.

Iris og montbretia kan du roligt lægge masser af - hvis ikke du får brugt alle blomsterne i buketter, så sætter de fine og dekorative frøstande, som kan tørres og anvendes i vinterens dekorationer og buketter.

Bemærk at især trompetliljer og orientalske liljer kan blive meget høje. Overvej deres placering, så de ikke spærrer for adgangen til lavere blomster. Måske de også kan få brug for støtte, hvis de er plantet på række.

Sarte sommerblomster med løg og knolde

De sarte sommerblomster lægges om foråret og blomstrer samme sommer, ofte helt hen til frost. Knoldene kan graves op og overvintres frostfrit, hvis du ønsker at have glæde af dem år efter år.

Etårig sommerblomster fra frø - sås direkte

 • Stolt kavaler
 • Morgenfrue
 • Kornblomst
 • Nigella (Djævelen i busken)
 • Sommerasters
 • Scabiosa (Enkeblomst)
 • Løvemund
 • Kalifornisk guldvalmue

Med bare en enkelt lille pose med frø, har du 4-5 løbende meter med de dejligste blomster lige fra midsommer og frem til frost. Jo flere du plukker, desto flere nye blomster kommer der. 

Disse små sommerblomster lader næsten til at vide, at de har denne ene sommer at nyde livet i, for de blomstrer helt ustoppeligt. Scabiosa og nigella har endda fine frøstande som kan anvendes i de tørrede buketter, hvis ikke du når at plukke alle blomsterne “i tide”. 

Etårig sommerblomster fra frø - forspires

 • Frøkenhat
 • Ærteblomst
 • Papirblomst
 • Sommerlevkøj
 • Evighedsblomst
 • Håret solhat
 • Rævehale amaranth
 • Prydtobak
 • Hindebæger

Alle disse yndige sommerblomster kræver varme. Sår du for tidligt udendørs, får frø og spirer det alt for koldt. Væksten kan standse eller de små planter kan helt miste livet.

Derfor må du forspire indendørs og plante de små planter ud senere på foråret - eller du må tøjle blomsterforventningerne helt til sidst i maj, eller endda først i juni, før du sår direkte på voksestedet.

Husk, at ærteblomsterne er rankende og slyngende - giv dem noget at klatre i. På denne måde kan du også have “blomster i højden” mens pladsen ved jorden optages af lavere blomster.

Toårige blomster 

 • Marieklokke
 • Prydgulerod
 • Studenternellike

Nu er det, vi har brug for planlægningen - for de toårige skal sås året før, du skal bruge blomsterne i buketterne. Hele det første år i haven er de nemlig blot små grønne rosetter af blade nede ved jorden.

Men det følgende forår, så giver de den gas: Da kommer de lange stilke som bærer massevis af blomster til vaserne.

Hårføre flerårige blomster

Nu begynder det for alvor at blive svært at vælge. Der er tusinder af stauder i handlen, og mange af dem er velegnede til buketter. Ovenfor finder du blot et lille udvalg. 

Nogle af stauderne har du måske allerede i et bed i haven og så kan du overveje at udvide arealet med flere af dem, du erfaringsmæssigt “løber tør” for, når du skal plukke ind til buketter. Stauder købt som småplanter i potter kan plantes, når jorden er frostfri og kommer igen år efter år.

Andre blomster til buketten? 

Der findes en masse smukke prydgræsser, som startes fra frø. Det er blandt andet hestehale græs, egernhalebyg, hirse, elefantgræs, hjertegræs og lampepudser græs. 

Mangler du lidt grønt til buketten? Så kan du  med fordel tage et kig på kæmpestenbræk, bregner, løvefod og hosta, der alle har et smukt løv. 

Til vinterbuketten kan du tage et kig på julerosen, kejserbusken, vintersnebolle og skimmia, der alle blomstrer i de kolde måneder. 


God fornøjelse ! Vi leverer direkte til din adresse

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren

Har du styr på, hvordan du planter ?