Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvornår planter man stauder? og hvordan gør man?

(Hvis du bedst kan lide videoer, så kan du finde dem længere nede på siden) 

Du kan i princippet plante stauder hele året rundt, så længe de købes i potter. Det mest optimale plantetidspunkt er dog normalt lige efter afblomstringen. Tidspunktet for afblomstringen kan variere meget fra plantetype til plantetype, så det gælder om at holde øje med planten. 

Det væsentligste er dog, at jorden er varm og fugtig, så roden hurtigt kan få fat og de urteagtige planter kan begynde at vokse. Det er bedst, hvis stauden kan nå at få rodfæste før vinteren sætter ind. Det er altid en god idé, at vinterdække de unge planter, især dem der er plantet om efteråret. 

De planter, der er plantet i det tidlige forår eller i maj/juni, har formentlig rodfæstet sig i jorden, så de burde kunne klare vinteren. Det er dog altid en god idé, at kigge på planterne inden vinteren og vælge planter der ser for skrøbelige ud til at få lidt dække. Hvis man er opmærksom på stauderne og sørger for plante dem forår og efterår på tidspunkter, hvor der ikke for varmt eller koldt, skal man nok få flotte høje stauder i sin have år efter år.

Søger du efter stauder til din have, så kan du tage et kig på vores store udvalg af forskellige stauder.

Hvordan planter man stauder?

Det er meget vigtigt, at jorden holdes fri for ukrudt både før og efter stauderne plantes. Stauder trives generelt bedst i en let og veldrænet havemuld. Det er også vigtigt at placere dem rigtigt i forhold til sol og skygge, for at de blomstrer bedst.

Det kan være svært at sige, hvor stor planteafstand der skal være mellem planterne, da størrelsen på de enkelte sorter varierer meget. Men der bør som tommelfingerregel plantes tæt, og være ca. 25 cm planteafstand for de små sorter og 50 cm for de store. Derudover er det er en god idé at plante stauderne i samme dybde, som de har stået i deres potte. 

Plant i grupper på mindst tre, og for mindre stauder fem, med mindre der er tale om solitærplanter.

Se denne video og lær hvordan man gør:

Pasning og pleje af stauder

Igen er det svært at give nogle specifikke retningslinjer, da gruppen er så forskelligartet. Men generelt skal man være meget varsom med at gøde stauder. Giver man selv de nemme planter for meget næring, sker det ofte at de vokser for meget og bliver tynde og ranglede. 

Undgå altid at gøde i efteråret, da en kraftig vækst kan medføre, at staudeplanten ikke bliver tilstrækkelig afmodnet og derved får vinterskader. 

Om sommeren og sidst på foråret, hvor varmen så småt kommer er det også vigtigt at vande grundigt, når planterne har behov for det. 

Nogle stauder kræver opbinding og specielle staudeopbindinger eller bambusstokke kan bruges til dette formål.

Beskæring af stauder

Det er kendetegnet for stauder, at de visner om vinteren, med mindre de er vintergrønne og dermed overvintrer med grønne bladdele. De fleste stauder har en overjordisk klump af mange små skud, som det efterfølgende forår bryder og giver blade, stængler og blomster. 

Nogle visner helt ned, så der slet ikke er spor af en ny plante. Det er derfor heller ikke alle stauder, som bevarer sin visne top gennem vinteren. På disse stauder må man selvfølgelig godt fjerne den visne top. 

Hvorfor skal man vente?

Stauder skal helst beskæres om foråret. Der er forskellige årsager til, at man skal vente: 

  • Stauderne tilbagekalder deres næringsstoffer fra blade, stængler og blomsterstande og lagrer dem i deres overvintringsorganer – rodklumpen. Det ønsker vi ikke at forhindre dem i.Toppen hjælper med at beskytte roddelen om vinteren.Havens fugle har stor fornøjelse af frøstandene og det skaber et godt overvintringsmiljø for mange af de øvrige dyr i haven.

Hvor meget skal man klippe af?

Når det bliver forår er tilbage beskæring noget af det første, man skal gøre. Mange stauder vågner nemlig tidligt og danner hurtigt nye skud. Jo længere tid man venter med at klippe de gamle stabbe af, jo større risiko er der for at skade de nye skud, som skal pryde årets staudebed. Nogle stabbe kan nemt knækkes eller rives af, men vær varsom med at rive for voldsomt, da rodklumpen er meget sart netop på denne årstid. 

Du skal klippe stauder helt tilbage til jordens overflade eller tilbage til friske nye skud.