Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvornår planter man stauder? Og hvordan gør man?

(Hvis du bedst kan lide videoer, så kan du finde dem længere nede på siden) 

Der findes et hav af stauder i forskellige former, farver og størrelser. Det kan være svært at finde rundt i, hvor og hvordan de forskellige stauder skal plantes. Derfor giver vi dig her en række gode råd til, hvordan du bedst håndterer dine planter - både når du modtager dem, og når du skal plante dem. 

Du får blandt andet svar på spørgsmål som: 

  • Hvad skal jeg gøre, når jeg modtager mine stauder? 
  • Hvor skal jeg plante dem? 
  • Hvordan planter jeg dem korrekt? 

Søger du efter stauder til din have, så kan du tage et kig på vores store udvalg af forskellige stauder.

Hvad skal jeg gøre, når jeg modtager mine stauder? 

Når ud modtager dine stauder, er der en række ting, du bør gøre for at give dine planter de bedste betingelser, inden de skal plantes. 

Stil stauderne i skyggen 

Når du modtager dine stauder, er det vigtigt, at du stiller dem et skyggeholdigt sted, indtil de skal plantes. Det kan være i et skur, en garage eller et hjørne i haven, hvor solen sjældent kommer. Vær desuden opmærksom på, at stedet, du stiller stauderne, er i læ, da blæst udtørrer planterne. 

Hold stauderne fugtige

Det er vigtigt at stauderne ikke udtørre. Derfor skal de vandes let, inden de kommer i jorden. Vær særlig opmærksom på, at planter i små potter hurtig kan tørre ud.

Undersøg rodnettet og ikke toppen 

Stauderne skal vurderes ud fra rodnettet og ikke bladmassen, da den kan være minimal afhængig af årstiden.  Læs mere om, hvorfor du skal undersøge roden i stedet for toppen. 

Plant så hurtigt som muligt 

Plant gerne stauderne inden for 1-2 dage, så de for de bedste betingelser for at vokse sig store og flotte.

Hvor skal man placere sine stauder? 

Det er vigtigt, at stauderne er placeret korrekt i forhold til sol og skygge, så de fra start får gode forhold for at vokse. Der er stor forskel på, hvad de enkelte stauder kræver, og det er derfor en god idé at undersøge, om dine stauder behøver, læ, sol, fugt eller skygge for bedst at kunne gro. Sørg altid for at følge etikettens anvisninger. 

Tips til at kende den rigtige placering 

Selvom der er stor forskel på de enkelte stauder, findes dog en række gode fif, der kan hjælpe dig med at forstå staudernes behov og dermed finde den rigtige placering i haven. 

  • Stauder med behårede blade tåler tørke. Det er eksempelvis stauder som lammeøre eller løvehale
  • Store grønne og brogetbladede stauder trives ofte i halvskygge, hvor de ikke udtørrer for meget. Det gælder eksempevis hosta. 
  • Stauder med små blade og især grå blade er tørketålende. Det er for eksempel lavendel, lyngphlox og soløje
  • Stauder med tykke og mere læderagtige blade kan holde på vandet i lange perioder og kan derfor også bedre tåle tørre periode.  Disse blade kan blandt andet ses hos sedumarter og bergenia
  • Stauder med røde blade skal have sollys for at beholde den smukke farve i bladene. Får de ikke nok sollys vil bladene blive mere grønlige. Det gælder sorter som alunrod og krybende læbeløs


Sådan planter du stauder - trin for trin

Når du planter dine stauder er der en række overvejelser, du bør gøre dig både før, under og efter, du planter. Vi guider dig igennem plantningen trin for trin. 

  

Trin 1: Gør jorden klar

For at stauderne kan trives, skal jorden være af høj kvalitet. Det vil sige, at din jord skal være renset for al ukrudt, sten, rødder og andet, der kan forstyrre staudernes vækst. Det kan være en god idé at plante stauderne i god, ren muldjord.

Jorden skal desuden være porøs, så rødderne kan få ordentligt fat. Det skaber du ved at grave jorden igennem med en greb.  

Trin 2: Overvej sammensætningen af stauderne

Inden du går i gang med selve plantningen, bør du overveje, hvordan dine stauder skal sammensættes. Find ud af, hvilke farver der vil passe godt sammen, og hvordan du ønsker størrelsesforholdet skal være stauderne imellem. 

Eksempelvis kan det være en fordel at plante de største bagerst og de mindste forrest. Derudover kan forskellige forme og farver på stauderne skabe spænding i  bedet. 

Trin 3: Plant stauderne tæt

Størrelsen på de enkelte sorter variere meget, og det kan derfor være svært at sige nøjagtig, hvor tæt stauderne skal plantes. Men som tommelfingerregel skal de plantes tæt. Der bør være ca. 25 cm afstand mellem de små stauder og 50 cm mellem de store. 

Trin 4: Plant i små grupper og i passende dybde 

Det er en god idé at plante stauderne i små grupper på mindst tre eller fem afhængig af staudernes størrelse. Sørg desuden for at plante stauderne i samme dybde, som de har stået i deres potte.

Trin 5: Vanding 

Det er vigtigt at vande stauderne godt, umiddelbart efter de er blevet plantet. Det tager tid for en plante at sende rødderne ud i ny jord og blive etableret, derfor skal du løbende vande stauderne, så de kan få skabt et stærkt rodnet. 

Trin 6: Vent med gødning 

Der bør ikke gødes umiddelbart efter plantningen, da stauderne skal have lov til at komme igang med at gro. Gøder man for hurtigt, kan man risikerer, at rødderne svides og planterne visner.