Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Top 20 - de mest populære fra frugthaven

Undertiden kan det være rart at vide, hvad naboen har, før man selv køber frugttræer- og buske. 
Især, når der er tale om sorter og arter, der kræver fremmedbestøvning, kunne det jo være godt at vide, om der teoretisk set vokser en bestøversort lige i nærheden.
Ligeså, hvis I skal dele udbytte over hækken - så var det jo bedst, om du havde noget helt andet at bytte med, i stedet for at I stod med hver 30 kilo ‘Clara Frijs’ pærer.
Så hvilke frugttræer- og buske har været de mest populære hos Plantetorvets kunder gennem de 20 år vi har eksisteret?
Jo, nu skal du bare se! 


‘Elstar’ æble

 Som den absolutte vinder, har vi det dejlige spiseæble ‘Elstar’ - og af mange gode grunde.
Træet er sundt og egnet til sprøjtefri dyrkning, æblerne er knasende sprøde, syrligt-søde og saftige. De kan sågar gemmes helt til slutningen af januar på et køligt og frostfrit sted, hvis ikke de for længst er spist, eller lavet til juice. Grundet det høje indhold af C-vitamin, bliver juicen ikke så hurtigt brun - og et overskåret æble i madpakken, bliver ved med at være hvidt i snitfladen.


'Rød Ananas' æble

Rød Ananas’ er klassikeren, som aldrig taber i popularitet. Sorten opstod i Tyskland i 1867 og er stadig en af de dejligste havesorter - lige til at smovse i direkte fra træet i den sidste halvdel af august. Smagen er krydret og syrligsød - og duften! Snus engang til et modent æble, og du er straks klar over, hvorfor træet kom til at hedde noget med ananas - for duften minder helt klart om den eksotiske frugt.
Træet er rigtbærende, allerede som ungt, sundt og let at dyrke - og af en moderat størrelse, så der er plads selv i de små haver.



 'Rød Ingrid Marie' æble

Ældre dansk sort, som kendes af alle. Opstod på Fyn, som en frøplante i en privathave og blev opkaldt efter en elsket, afdød datter.
Smukt mørkerødt æble med små prikker på skrællen. God spisekvalitet med hvidt, sprødt og saftigt frugtkød og en forfriskende, syrligsød smag. Plukkemoden i starten af oktober og kan nemt gemmes til efter jul - hvis ikke de for længst er spist eller endt i frugtpressen og drukket som juice.
Dejlig både som frisk og til madlavning - koger hurtigt ud og giver en dejlig æblegrød.


'Lapins' sødkirsebær

Fantastisk højtydende sort der bærer meget store og velsmagende, søde kirsebær.
Selvbestøvende sort, som samtidig er en fremragende bestøver for andre søde kirsebær.
Slank og opret vækstform, derfor også velegnet hvor pladsen ikke er så stor.
Frugtkødet er fast og sprødt, skrællen glat og sprød og ikke så tilbøjelig til at revne. Modner forholdsvis sent på kirsebærsæsonen - i reglen midt i august.



 'Stella' sødkirsebær

Den første pålideligt selvbestøvende sort af søde kirsebær på det danske marked - blev landskendt da Søren Ryge Petersen anbefalede Stella på TV.
Udbredt og harmonisk vækstform, kan holdes i moderat størrelse ved at skære ældre grenpartier tilbage.
Meget sundt og let dyrkeligt træ, som også er en god bestøver for andre sorter. Velegnet til sprøjtefri dyrkning. Grundet den tynde skræl, kan der være nogen tendens til revnede frugter i våde somre. Frugtens kvalitet fejler dog intet - den skal blot spises med det samme, og det plejer ikke at volde problemer!



'Opal' blomme


Lækker blomme med garanti for frugt, da sorten er selvbestøvende og samtidig en fremragende bestøver for andre blommer. Frugterne er ovale, blålilla til rødlilla og sjældent over middelstørrelse. Sagen er sødsyrlig og aromatisk, især hos veludviklet frugt. Modner tidligt, allerede først i august. Betragtes som den bedste tidlige spiseblomme. Træet er velforgrenet og danner en ægformet krone.



'Victoria' blomme

Den kendte og velsmagende, aflange orangerøde blomme. Selvbestøvende sort, som også er en god bestøver for andre sorter.
Kraftigt voksende, sundt og let dyrkeligt træ. Vækstformen er karakteristisk med lange, opadstræbende skud, som med tiden bliver overhængende på grund af frugtens vægt. Bærer mange frugter, allerede som ungt træ - undertiden så mange, at udtynding bliver nødvendig for at opnå en tilfredsstillende størrelse på frugten - og for at forhindre knækkede grene.
Gammel, velkendt sort, som også voksede i bedstemors have.



'Clara Frijs' pære

Danmarks  nationalpære, opkaldt efter finderens afdøde hustru. Sorten har været i handlen siden 1858 og er stadig den mest solgte pæresort i landet. Pæren er lille, lysegrøn og topformet.
Karakteristisk ved at den er velsmagende, sød, sprød og saftig allerede som umoden. Som fuldmoden bliver skrællen mere gulgrøn og pæren bliver blød og meget saftig og “kan løbe ned af armen”, når du spiser.
Kræver bestøvning af en anden pære, som dog ikke nødvendigvis behøver at stå i samme have - blot den er indenfor en overskuelig afstand set med bi-øjne. 100 meter plejer at gå an.



Frugtpakker til naturen - 10 stk. Frugttræer

“Lykkepakken” til den store have, sommerhusgrunden, naturområdet eller til vildtremiser. Frugtpakken indeholder unge træer i blandede sorter - der vil  dog altid være 5 æbletræer, 2 pæretræer, 2 blommetræer og 1 kirsebærtræ .
Alle er podet på vildstammer og derfor egnet i den større have, i vildtremiser eller på sommerhusgrunden, da de med tiden bliver store træer med god hårdførhed.


Bornholmsk figen

Modertræet vokser på Bornholm og skønnes at være identisk med sorten ‘Smyrna’. Bornholmsk figen er en af de bedste og mest hårdføre figentræer til det danske klima. Frugterne modner i september og er da søde, bløde og med en behageligt krydret smag. Træet kan vokse og bære frugt på friland, under forudsætning af en lun og solrig vokseplads, men kan også espalieres langs en lun væg, eller vokse i et (stort) drivhus.

Figen kræver ikke beskæring for at sætte frugt, men da et etableret figentræ kan blive overraskende stort, er det dog ofte nødvendigt løbende at beskære.



'Elmsfeuer' Jordbærrabarber

Ældre pålidelig sort med middelstort til stort udbytte. Stilkene er nemme at trække og har god rabarbersmag, med kun middelhøjt indhold af oxalsyre.
Frugtkødet er gennemfarvet, skrællen kraftigt rød, især ved basis. Farven bevares fint også som tilberedt og efter nedfrysning.

Stilke kan drives til tidlig høst allerede i april ved at dække planten med en sort spand eller en decideret drivklokke. De enkelte planter bør ikke drives flere år i træk, da det er hårdt ved planten.



'Frambozen Rood' Jordbærrabarber

God rabarbersmag, med lavt indhold af oxalsyre. Frugtkødet er velfarvet også som tilberedt. Skrællen tynd og hindbærrød, især ved basis.

Middelstort til stort udbytte af slanke til middelkraftige stilke, som kan nedfryses uden at miste smag eller farve. God til kompot, bagning, saft, grød og marmelade. Sen sort, som ikke er egnet til drivning. Sætter løbende nye stilke, der kan trækkes helt frem til efteråret, under forudsætning af korrekt gødskning og vanding. Tørre perioder standser produktionen af stængler.


'Spangsbjerg' vinrabarber

Ældre dansk sort, kendt fra bedstemors have. Kraftig og syrlig rabarbersmag, med middelhøjt indhold af oxalsyre og æblesyre. God til kompot, bagning, saft, grød og marmelade. Frugtkødet er grønligt med røde partier, skrællen kraftigt rød, især ved basis. Middelstort til stort udbytte af middelkraftige stilke, som kan nedfryses. Stilke kan drives til tidlig høst allerede i april ved at dække planten med en sort spand eller en decideret drivklokke. De enkelte planter bør ikke drives flere år i træk, da det er hårdt ved planten.



 'Big Ben' solbær

Nyere sort fra Skotland, med moderat vækst, derfor egnet i den lille have. Bærer ualmindeligt store, søde og velsmagende solbær, som kan spises direkte fra busken.
Meget sund og letdyrkelig, selvbestøvende sort. God biplante.
Egnet til den sprøjtefrie have.



'Narve Viking' solbær

Meget hårdfør, let dyrkelig og sund, Norsk sort. Velegnet til den sprøjtefrie have.
Rigtbærende, selv under mindre optimale vilkår. Middelkraftig til kraftig vækst.
Bærrene er ganske store, i korte klaser og med klassisk sød-syrlig solbærsmag.
Velegnet til syltning, nedfrysning, grød og saftproduktion.
Selvbestøvende. God biplante.



 'Larell' stikkelsbær

Middelstore stikkelsbær, som ved fuld modenhed er røde, bløde, søde og meget saftige. Skrællen er glat og let sej. Selvbestøvende sort, som giver stort udbytte selv på unge buske, bærrene modner midt i juli.
Middelkraftig og opret vækst. Tilnærmelsesvis tornfri, dog kan unge skud i kraftig vækst have få og korte torne ved basis, ældre grene er tornfri.
Meget sund sort, som ikke rammes af meldug. Egnet til den sprøjtefrie have. God biplante.



'Tatjana' stikkelsbær

Store og meget saftige stikkelsbær, som ved fuld modenhed primo juli, er gule og søde. Meget stort udbytte, selv på yngre buske.
Selvbestøvende sort. Middelkraftig vækst, unge skud oprette, senere mere overhængende vækst. Næsten helt tornfri.
Meget sund sort, som ikke rammes af meldug. Velegnet til den sprøjtefrie have. God biplante.



 'Autumn Bliss' efterårshindbær

Stort udbytte af lækre hindbær, som altid er uden larver.
Mørkerøde velsmagende bær af middel størrelse.
Lækre som friske dessertbær, men er også velegnede til syltning, grød og saft. Kan fryses uden at tabe spisekvalitet. Opret vækst med mange rodskud, da hindbær naturligt er kratdanner.
Efter endt høst, eller i foråret inden væksten starter, klippes alle grene bort ved jordoverfladen. Bærer bær på årets nye skud, modner løbende i perioden august-oktober.
Velegnet til den sprøjtefrie have.



 'Titania' solbær

Sund og hårdfør sort, som er resistent mod solbærknopgalmider, hvorfor den anbefales især på områder hvor der tidligere har vokset solbær.
Kraftig vækst, høje buske med stort udbytte af bær, som modner over en længere periode.

Betragtes som en af de sundeste solbærsorter med højt indhold af vitamin C, bevarer den gode smag ved opvarmning, derfor meget velegnet til syltning og produktion af saft. Selvbestøvende. God biplante. Velegnet til den sprøjtefri have.



‘Northland' blåbær

Middelstor, velforgrenet busk med bred vækst og buede grene. Sund, pålidelig og let dyrkelig sort, som giver stort udbytte under forudsætning af bestøvning af en anden sort af storfrugtet blåbær. Bærrene er middelstore, fine og runde, kraftigt blåduggede med lysere frugtkød. Meget blå allerede som umodne, og plukkes af den grund ofte for tidligt.
Bærrene er meget velsmagende ved fuld modenhed, som indtræffer i september.
God prydværdi i haven grundet de fine høstfarver, den rige blomstring og den store frugtsætning.
Meget sund og let dyrkelig busk, som kræver surbundsjord og lys til halvskygget vokseplads.


 Spørg gartnerne, hvis du er i tvivl om sortsvalg, pasning, plantning eller bestøverforhold. Det er helt gratis - og vi er fulde af gode råd og ideer.