Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Rabarber 'Spangsbjerg'

Rheum 'Spangsbjerg' (vinrabarber)

  • Vinrabarber.
  • Ældre dansk sort, kendt fra Bedstemors have
  • Fin farve, syrlig smag.

Angiv antal

Samlet pris

114,95 kr.


Rabarber 'Spangsbjerg'

 

Vækstforhold:  

Lys til halvskygget vokseplads i god og næringsrig jord.
Store, udbredte til hjerteformede grønne blade, som næsten skjuler de delikate stilke.

Højde: 

80  cm

Plantetæthed: 

2-3 planter pr kvadratmeter

Høsttidspunkt: 

Stilke kan drives til tidlig høst allerede i april ved at dække planten med en sort spand eller en decideret drivklokke. De enkelte planter bør ikke drives flere år i træk, da det er hårdt ved planten.

Stængler

Kraftig rabarbersmag, med middelhøjt indhold af oxalsyre og æblesyre. En såkaldt vinrabarber.
Frugtkødet er grønligt med røde partier, skrællen kraftigt rød, især ved basis.
Middelstort til stort udbytte af middelkraftige stilke, som kan nedfryses. Alternativt kan de opbevares et par uger i kølige omgivelser.
God til kompot, bagning, saft, grød og marmelade. 

Blomster

Dekorative blomsterstande i august. Blomstring standser produktionen af nye stilke, hvorfor det anbefales at fjerne blomsterknopper når de ses.

Vækst

Kraftig vækst under forudsætning af tilstrækkelig tilførsel af vand og næring.  Sund og let dyrkelig sort.


Bladfarve Grøn
Blomsterfarve Hvid
Blomstring Sommer
Bladtype Lappede
Jordbund Middel
Lysforhold Fuld sol, Halvskygge
Vækst Middeltvoksende
Højde NaN m.
Bredde 30-50 cm
Duft Nej
Anvendelse Haver og parker
Modning Apr, Maj, Jun, Jul
Placering Sol

Rabarber i haven 

Rabarberplanten er en kendt plante i de danske haver. Den pynter smukt med sin flotte røde farve og smager skønt i de søde og salte køkken. Haverabarber vandrede i årevis mellem haverne som foræringer og mange sorters oprindelse og herkomst fortaber sig i fortidens tåger.

Der findes mange forskellige sorter af rabarber. I moderne tid deler man med større eller mindre konsekvens rabarber op i grupper efter deres farver og syreindhold, samt efter dyrkningsmulighederne.

I kategoriseringen har man arbejdet ud fra den gamle og pålidelige haverabarber ‘Victoria’ og gjort den til standarden som man herefter sammenligner alle øvrige sorter med.

Sorter af rabarberplanter

  • Vinrabarber har som udgangspunkt en kraftigere og mere syrlig smag end jordbærrabarber.
  • Jordbærrabarber har ofte en mildere og mere frugtagtig smag på grund af æblesyren.
  • Drivrabarber starter naturligt væksten tidligere end andre rabarber og man kan fremskynde høsten endnu mere ved decideret drivning, som disse sorter reagerer meget fint på. Drevne rabarber er fine og sprøde i konsistensen og ofte meget fint farvede i rosa og pink nuancer - perfekt i årets første crumble.
  • Remonterende rabarber er de sorter, som konsekvent er villige til at sætte et ekstra hold stilke ud på eftersommeren.
  • Disse sidste stilke kan være lidt mere sure og trevlede end forårets, fordi planterne i højsommeren ofte lider under manglende vandtilførsel - så husk dine remonterende rabarber, når du er ude med vandkanden!
  • Haverabarber er de sorter, som ikke tydeligt falder i nogen af ovenstående kategorier. De giver ofte et stort udbytte af kraftige, saftige stængler, der er yderst velegnede til produktion af saft. De er dog oftest knapt så velfarvede.

Er udseendet vigtigt, skal du i stedet kigge på sorterne med smukke røde stilke, som kan give en flot rød kompot eller grød.

Hvordan dyrker man rabarber? 

Når du skal plante rabarber, bør det gøres i en helt almindelig, næringsrig muldjord, hverken tør eller våd. De bør stå et lyst til halvskygget sted og gerne i læ, da plantens store blade ellers fordamper virkeligt meget vand. 

Udtørring kan give trevlede rabarber, eller sætte væksten helt i stå.

Køber du din rabarberplante på en planteskole, bør den plantes i din have i samme dybde, som den har stået i potten.

Deler du om foråret en gammel plante, bør de ikke genplantes dybere end de har vokset før: knopperne skal være lige i jordoverfladen.

Selv om det kan være svært, bør planterne have et helt vækstår i din have, før du begynder at trække af de røde delikatesser: Det er vigtigt for plantens etablering at den får lov at beholde så mange grønne blade som muligt i det første år på et nyt voksested.

Er rabarber giftige?

De rabarber vi har i haverne er langt fra den oprindelige vilde rabarber, hvis indhold af oxal- og æblesyre er så højt at hele planten betragtes som giftig. 

På vore dyrkede rabarber, er det blot de grønne blade vi skal undgå at indtage - og ikke kun fordi de ikke smager godt. 

Bladenes indhold af oxalsyre er nemlig så højt, at de kan udgøre en forgiftningskilde,.

Drivrabarber ‘Timperley Early’ ses undertiden betegnet som “vild rabarber” - men den er lige så “tam” som de øvrige sorter og dens velsmagende stilke kan spises uden risiko for helbreddet.

Hvornår kan man høste rabarber? 

Når der er udviklede stilke på etablerede planter i god vækst, kan vi trække op til 30% af dem. Hvornår dette tidspunkt indtræffer bestemmes oftest af naturen - der skal nemlig være lidt varme i jord og luft, før rabarberen vågner og strækker sine stilke. 

Nogle sorter er lidt tidligere på den end andre - f.eks. vågner den gamle ‘Victoria’ altid før den knaldrøde ‘Frambosen Rood’ - og den allerførste til at vågne er ‘Timperley Early’.

Dette kan udnyttes af os mennesker - vi kan nemlig “drive” rabarberen og narre den til at sætte stilke før tid.

Drivning sker lettest ved at anbringe en omvendt spand over en eller flere planter, men det er også muligt at købe deciderede drivklokker, som er noget mere dekorative og giver mulighed for at fjerne klokkens top og dermed få ekstra længde på stilkene, når bladene kan brede sig ud over klokken. 

Drivning er dog hård ved planten og bør ikke udføres flere år i træk på samme plante.

Hvordan klargør man rabarber? 

Rabarber skal “trækkes” så at hele stilken kommer med, inkl. den lyse “fod”. Skærer man stilkene af, kan man åbne indgangsveje for svampesygdomme. Alle rabarberens grønne dele er uspiselige 

Hvordan kan man bruge rabarber i køkkenet? 

Rabarber anvendes traditionelt i det søde køkken, men er også et godt tilbehør til kødretter. Mormors stegte kylling med skilt sovs, nye kartofler og rabarberkompot er en delikatesse, som ikke bør gå i glemmebogen. Har du rigeligt med stilke, kan du også lave en dejlig krydret rabarberchutney: perfekt til vinterens karryretter.

Vi anbefaler også

Barkbeskytter ø 120 mm. sort - 65 cm.
Bestseller

Barkbeskytter ø 120 mm. sort - 65 cm.

Barkbeskytter ø 120 mm. sort - 65 cm.

49,95 kr.
Komplet opbinding pæl + grej til træer
Bestseller

Komplet opbinding pæl + grej til træer

Komplet opbinding pæl + grej til Træer 1 stk Ø 5 pæl + grej

49,95 kr.
Havens All-Round gødning 12-2-10
Bestseller

Havens All-Round gødning 12-2-10

Havens all-round gødning 12-2-10 15 kg. pose

Fra

119,95 kr.
Plantemåtte
Bestseller

Plantemåtte

Plantemåtte Ø60 cm

Fra

49,95 kr.
Felco beskærersaks.
Bestseller

Felco beskærersaks.

Felco nr. 2 Standard

499,00 kr.
Handske MaxiFlex - Ultimate
Bestseller

Handske MaxiFlex - Ultimate

Handske MaxiFlex - Ultimate Str 6

Fra

39,95 kr.
Grensaks med sideskær og gear

Grensaks med sideskær og gear

Grensaks med sideskær og gear

199,95 kr.