Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvilket frugttræ skal du vælge?

Frugttræer kan blive store og flotte, eller de kan være små med ekstra mange frugter. Se her hvordan du vælger det perfekte træ til netop din have.

Frugttræer er et hit i de danske haver. Æbler, pærer, blommer og kirsebær kan gøre enhver haveejer glad. For ikke nok med, at de leverer spiselige fornøjelser om sommeren, så bringer de skønhed til haven allerede i foråret med smukke og duftende blomster.

Frugttræer er nemme at holde og fordelagtig for dig, der har en travl hverdag. Men det kan være svært at finde hoved og hale i de mange sorter, stammer og bestøvning. Derfor giver vi dig her et overskueligt indblik i frugtuniverset, så du kan finde de frugttræer, der passer nøjagtig til dig og din have

Se hele udvalget af frugttræer her

Hvor stort skal dit frugttræ være? 

Et frugttræ er næsten altid sammensat af to forskellige træer. Nederst er en rod, som kaldes grundstammen, og et par centimeter over jorden er der podet en top fra et træ, der giver gode frugter.

Grundstammen på frugttræet bestemmer træets størrelse. Det er roden på træet, der afgør, hvor hurtigt træet vokser, og hvor tidligt det begynder at bære frugt. 

Foruden almindelige grundstammer findes både dværgstammer og vildstammer. Det kan være en god øvelse at prøve at forestille sig, hvordan du ønsker dit frugttræ skal se ud om 4-5 år. Skal træet passe i en lille have? Vil du have et stort træ, børnene kan klatre i? Find ud af, hvilke forventninger du har til dit frugttræ og vælg din grundstamme herefter. 

Dværgstammer

Ønsker du små frugttræer, der hurtigt bærer frugt? Så skal du vælge et træ podet på en dværgstamme. Frugttræer podet på dværgstammer bliver som regel mellem 2-3 meter og høj er perfekte til mindre haver og krukker. Med så forholdsvis små frugttræer er det en god idé at plante dem i læ, så de kan få ro til at etablere sig. 

Almindelige stammer

De mest almindelige grundstammer kan blive alt mellem tre og seks meter høje afhængig af sortens vækstkraft.

Vildstammer

Frugttræer podet på vildstammer er perfekt til dig, der ønsker store træer i haven. Disse kan blive helt op til ni meter høje. Her skal du dog være opmærksom på, at træet sandsynligvis først vil bære frugt 3-4 år efter plantningen.

Bor du i et særligt vindudsat område eller et sted med sandet eller tung jord, er træer podet på vildstammer også fordelagtige. Det er de, fordi den ekstra vækstkraft, som grundstammen giver, vil udligne det væksttab, der ellers ofte ses ved ugunstige forhold. Træet kan simpelthen bedre kompensere for sandede eller tunge jord. 

Hvilken form skal dit frugttræ have? 

Når du køber et frugttræ, er det allerede beskåret i en bestemt form, som det med lidt pasning vil beholde, også som fuldt udvokset. Derfor er det altid muligt at finde et træ, hvis størrelse og form passer perfekt til netop din have. Her er de forskellige valgmuligheder:

Kronetræet

Et traditionelt frugttræ med stamme og krone vil for det meste være podet på en middelvoksende grundstamme. Kronetræet er super robust, kan stå uden støtte, og vokser fint på nærmest al slags jord. De første 3-5 år skal det bare have lov til at passe sig selv, og derefter kan du begynde at beskære det, så det bliver holdt nede i en passende størrelse.

Spindeltræet

Et spindeltræ har en gennemgående hovedstamme og tynde hængende sidegrene, der sidder som på et juletræ. På de vandrette sidegrene er der plads til rigtig mange frugter, der begynder helt inde ved stammen. Et spindeltræ kan podes på en stærk grundstamme, der kan klare sig på nærmest al slags jord. Samtidig giver det mange frugter og kan holdes i en håndterbare størrelse.

Søjletræet

Et søjletræ fylder nærmest ingenting i bredden. Skuddene sidder helt inde ved stammen, hvilket giver en meget intensiv frugtsætning, og selv i en meget lille have er der næsten altid plads til et eller flere søjletræer. De fungerer også fint på række som en rumdelende gennemsigtig frugtmur.

Espalieret

Et frugttræ i espalier optager kun ganske lidt plads, fx op af en husmur eller som en rumdeler i haven. Træet er i forvejen beskåret, så det har to vandrette grene, der kan ledes hver sin vej, eller som kordontræ med grene i flere rækker.

3 populære æblesorter

Æbler er altid et hit hos danskerne, og der findes et hav af forskellige sorter. 

Du kan se hele udvalget af æblesorter her. 

Kan du ikke vælge, så har vi her samlet de 3 mest populære:

Discovery

 • Smag: Syrligt frisk sommeræble
 • Farve: Næsten rødt æble med en flot gul/grøn baggrund
 • Størrelse: Middel 65-70mm
 • Plukketid og modningstid: Medio august – primo september.

Rød Aroma

 • Smag: Velsmagende let syrligt saftigt spiseæble
 • Farve: Rød med gul baggrund
 • Størrelse: Stort bør ikke tyndes for meget da det giver for store æbler
  gerne 100-120 æbler/træ (normal80stk)
 • Plukketid og modningstid: Plukkes i begyndelsen af september.
 • Anvendelse: Meget fint spiseæble, også velegnet til mad f.eks æbleflæsk.

Ritt Bjerregaard

 • Smag: Velsmagende let syrligt fast spiseæble
 • Farve: Rødt med gul baggrund
 • Størrelse: Stort behøver ikke udtynding
 • Udbytte: Meget stort
 • Plukketid og modningstid: Plukkes i begyndelse af september/ midt september.
 • Anvendelse: Spiseæble, anvendes umiddelbart efter plukning. Også velegnet til mad.

Tre populære pæresorter 

Ligesom æbler er pærer mindst ligeså populær blandt danskerne. Du finder hele sortimentet af pæretræer her. Blandt alle pæretræerne, ser vi dog tre sorter, der er særlig populære hos vores kunder. 

Conference 

 • Højde: Kan blive mellem 4-6 meter 
 • Plukketid og Modningstid: Plukkes i oktober og november 
 • Blomster: Får flotte hvide blomster i foråret.

Clara frijs 

 • Højde: Kan blive mellem 4-6 meter
 • Plukketid og Modningstid: Plukkes i august
 • Blomster: Får flotte hvide blomster i foråret.

Comice de Doyenne

 • Højde: Kan blive mellem 4-6 meter
 • Plukketid og Modningstid: Plukkes i september og oktober
 • Blomster: Får flotte hvide blomster i foråret.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren