Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Vælg det rigtige frugttræ

Frugttræer kan blive store og flotte, eller de kan være små med ekstra mange frugter. Se her hvordan du vælger det perfekte træ til netop din have.

Frugttræer er en gave til haven. De er smukke og super nemme at passe. I forsommeren blomstrer de overdådigt, og hvis du har lidt forskellige, kan du plukke løs af søde frugter til langt ind i efteråret.

Nogle frugttræer bliver kæmpe store, men der findes også små og mellemstore træer, der passer perfekt til den lille have.

Grundstamme og størrelse

Et frugttræ er næsten altid sammensat af to forskellige træer. Nederst er en rod, som kaldes grundstammen, og et par centimeter over jorden er der podet en top fra et træ, der giver gode frugter.

Grundstammen, altså roden, bestemmer hvor stort træet bliver og har også betydning for, hvor hurtigt træet vokser og for, hvor tidligt det begynder at bære frugt.

En svag eller mellemsvag grundstamme giver et lille træ, der bærer mange frugter allerede efter få år. Der findes også dværgstammer med træer, der er kan dyrkes i en stor krukke fx på en altan.

Ulempen ved en svage grundstamme er, at træet ikke bliver helt så robust. Hvis dit frugttræ skal stå et sted, hvor det blæser, og hvor jorden er dårlig, er det bedre at vælge et træ på en stærk grundstamme. Sådanne træer bliver typisk meget høje og meget gamle.

Træets form

Når du køber et frugttræ, er det allerede beskåret i en bestemt form, som det med lidt pasning vil beholde, også som fuldt udvokset. Derfor er det altid muligt at finde et træ, hvis størrelse og form passer perfekt til netop din have. Her er de forskellige valgmuligheder:

Kronetræet: Et traditionelt frugttræ med stamme og krone vil for det meste være podet på en middelvoksende grundstamme. Kronetræet er super robust, kan stå uden støtte, og vokser fint på nærmest al slags jord. De første 3-5 år skal det bare have lov til at passe sig selv, og derefter kan du begynde at beskære det, så det bliver holdt nede i en passende størrelse.

Spindeltræet: Et spindeltræ har en gennemgående hovedstamme og tynde hængende sidegrene, der sidder som på et juletræ. På de vandrette sidegrene er der plads til rigtig mange frugter, der begynder helt inde ved stammen. Et spindeltræ kan podes på en stærk grundstamme, der kan klare sig på nærmest al slags jord. Samtidig giver det mange frugter og kan holdes i en håndterbare størrelse.

Søjletræet: Et søjletræ fylder nærmest ingenting i bredden. Skuddene sidder helt inde ved stammen, hvilket giver en meget intensiv frugtsætning, og selv i en meget lille have er der næsten altid plads til et eller flere søjletræer. De fungerer også fint på række som en rumdelende gennemsigtig frugtmur.

Espalieret: Et frugttræ i espalier optager kun ganske lidt plads, fx op af en husmur eller som en rumdeler i haven. Træet er i forvejen beskåret, så det har to vandrette grene, der kan ledes hver sin vej, eller som kordontræ med grene i flere rækker.

Dværgtræet fx til krukke: Et dværgtræ er podet på en svag grundstamme. Det giver et lille kompakt træ, der kan få rigtig mange frugter. Det har en stor wow-effekt i en krukke på terrassen, hvor man har glæde først af blomsterne og siden af frugterne helt tæt på. Men det er også et lidt følsomt træ, der kræver støtte, god jord og pasning med vand og gødning.

Familietræet: Endelig findes der nogle helt særlige træer, der er podet med flere forskellige sorter på samme grundstamme (typisk enten æble eller pære). Sorterne er ofte sammensat, så du får både tidlige og sene frugter på et og samme træ.

- Karina Demuth

Loading...