Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Skal det beskæres?

Du har netop plantet dit frugttræ, og nu handler det om at give det de bedste betingelser for at vokse sig til, så træet med tiden kan bringe dejlige frugter til haven - og ofte kommer spørgsmålet ret hurtigt: Skal det beskæres?
Og skal det så dét? Læs mere herunder!


Hvorfor? 

Som udgangspunkt beskærer vi ikke frugttræer for træernes skyld, men udelukkende for vores egen. Frugttræer, der aldrig har set en saks, kan bære væltende mængder af frugter - og gør det også gerne, fx på jernbaneskråninger, hvor frøplanter er spiret frem når en togpassager har kastet et æble- eller pæreskrog ud af vinduet

Så hvorfor vil vi beskære træerne?
Oftest fordi vi ønsker et mindre træ, et mere velformet træ - eller et træ med færre, større og mere velformede frugter, end det ville give, hvis det var overladt til sig selv.

Enhver beskæring ændrer på rod/top balancen, hvilket som udgangspunkt giver mere vækst og færre frugter. Dette ser man tydeligt når et gammelt frugttræ har skiftet ejer, og havens nye indehaver synes at dét skal da vist beskæres - hårdt. Og dét bliver det - med det resultat at træet som modreaktion på kuperingen af den store krone nu sætter en skov af lange, nye skud, for at kompensere for de grene, der er blevet fjernet og opnår en god rod/top balance igen. Og først da, begynder de lange skud at overveje at danne frugtsporer og bære frugt.

Et yngre træ, der af den ene eller den anden grund står i stampe i væksten, kan derfor "kickstartes" ved at skære toppen kraftigt tilbage, så at roden bedre kan ernære toppen - og naturligvis løse den udfordring der har gjort at træets vækst stoppede - og SÅ kommer de nye skud.
Læs mere her, om de forhold der kræves for at få et ungt træ etableret og i god vækst


Hvordan? Det unge træ

Unge, nyindkøbte træer nænner man sjældent at beskære - men der kan være nogen ide i at bide tænderne sammen og udføre den form for beskæring, der kaldes "at klippe til krone"
Når et ungt, nyplantet frugttræ klippes til krone, så afkorter man simpelthen alle træets 4-8 krongrene til ca. halv længde - måske endda lidt kortere. Klippet lægges lige over en knop, der peger væk fra træets stamme og i en retning, hvor man godt kunne tænke sig, at der kom en fin, ny gren.

I den følgende sommer sætter træet2-5 nye grene fra hver overskåret krongren. Disse skal danne træets nye krone - og der vil altid være nogen, der vokser en "forkert" vej: ind på tværs gennem kronen, eller to grene kan vokse helt parallelt. Så klipper vi de dårligst placerede grene af ved deres udspring - den lille "grenkrave". Så er det slut med dem - og dit unge træ har nu en harmonisk formet krone - og skal bare have lov at vokse i fred, passes godt med vand, renholdning og gødskning - og rigtigt begynde at komme i bæring!


Hvordan? Det lidt ældre træ

Det lidt ældre træ, der har vokset i fred i 5-6-7 år efter du klippede til krone (eller ikke gjorde) og bærer fint med frugt, kan man overveje at tynde lidt ud i, hvis kronen er blevet for tæt.Kig engang på træet: Er der grene som krydser hinanden? Det er der sikkert. Fjern den dårligst placerede af to krydsende grene - skær ved en grenkrave, det minimerer risikoen for infektioner med svamp eller bakterier.

Er der to helt parallelle grene? Det er der sikkert også.
Fjern den dårligst placerede. Så undgår du at træet flækker, når frugtvægten på de parallelle grene bliver for stor.

Nu kan du roligt lade træet passe sig selv igen i en årrække og herefter gentage succes'en med en let udtynding, så at alle frugter får tilstrækkeligt med lys og kronen har en harmonisk, åben form - men hold alligevel øje med dit dejlige frugttræ - der kan nemlig være endnu en grund til, at måtte gribe saks eller sav, end blot at øge mængden af velfarvet, velsmagende frugt.


Er der noget galt, Doktor?

Frugttræer skal nemlig også beskæres, hvis træet rammes af sygdomme som frugttræskræft eller andre grensygdomme, der viser sig ved sår i barken, afskallende bark og døde endeskud.
Du skal altid klippe en syg gren af et stykke under det sted, hvor grenen er angrebet. På den måde kan et sygdomsangreb fjernes før det spreder sig!


Hvornår? Det gamle træ

Ja, hvornår?
"Aldrig" er et godt tidspunkt, hvis ellers der ikke er store aktive sygdomstegn i det majestætiske, krogede ældre træ - for de må naturligvis væk, for ikke at smitte til andre træer - eller fortsætte med at parasitere på sin vært.
JA, det bliver stort - men også smukt. En beskæring ud over let udtynding af tætte kronepartier, er ikke bare overflødigt, men også ødelæggende for træets form.
Det gamle træ, oh lad det stå - det må I ikke beskære! Lad det være i al sin pragt og glæd jer sammen med bier, svirrefluer, fugle, lav og mos over at have et fuldvoksent frugttræ i haven.
Himlen er gratis, selv i den mindste have - og masser af dejlige haveplanter trives så godt, så godt i skyggen under sådan et fint træ!


Men hvornår på året?

Tidspunktet for beskæring afhænger af, hvilken type frugttræ du har købt. Man kan overordnet set opdele frugttræerne i to grupper: - nemlig æble- og pæretræer og anden kernefrugt i den ene gruppe og stenfrugt som blomme- og kirsebærtræer i den anden gruppe.

Kernefrugt er ikke så vanskelig med beskæringstidspunktet, når der er tale om let udtyndelsesbekæring som ovenfor beskrevet - det kan gøres året rundt, og der kan være en arbejdsmæssig fordel i at gøre det i vinterhalvåret (efter endt høst og inden forårets blomstring) da det i denne periode er nemmere at se hvad man laver og om kronen er blevet tilstrækkeligt udtyndet, når træerne er mere eller mindre bladløse.

Stenfrugt hader beskæring udenfor vækstsæsonen hvorfor det er bedst et gribe saksen i de perioder, hvor der er blade på træerne. Lettere beskæring kan finde sted lige efter frugthøst - men en kraftigere beskæring må gerne tage plads i forsommeren, så træet har længst mulig tid til at lukke sårene efter beskæringen.
 

Espalieret

Med det espalierede frugttræ er det selvfølgelig en helt anden snak. Hvis ikke det espalierede træ beskæres regelmssigt og korrekt to gange årligt, så ender det hurtigt som det naturen ønskede for det: Et stort, bredkronet træ, der bare tilfældigvis står klods op af en væg eller et stativ.

Sommerbeskæringen finder sted omkring midsommer, hvor man også binder de grene ned, der skal danne en ny etage eller fungere som forlængelse af en blivende gren. Brug jutegarn, bændel eller lignende materiale, som nedbrydes inden det potentielt overvokses og skader træet.
Alle lange, lodrette skud udover disse, skæres tilbage til fem blade. De vil herefter oftest kun bryde igennem med blomsterknopper, og en ny "frugtspore" er dannet.
 I vinterperioden gås espaliertræet igennem igen: Er der tilbindinger, der strammer, skal de løsnes - og er der enkelte lange "strittere" som blev overset i sommers, skal de klippes retur til fem knopper - og naturligvis: er der sygdom i grene, skal de skæres rene.



Ellers noget?

Ja: husk at nyde dine frugttræer året rundt! De er levende skulpturer om vinteren, de smukkeste prydtræer i blomstringsperioden - og giver liv, og forbedret biodiversitet i haverne!
Er du i tvivl om plantning, pasning eller sortsvalg, kan du altid finde gode råd i vor artikeldatabase HER - og du er også meget velkommen til at skrive til Plantetorvets gartnere og få råd. Vi deler altid gerne ud af vores viden - bare skriv til os!