Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan passer du dit frugttræ

Du har netop plantet dit frugttræ, og nu handler det om at give det de bedste betingelser for at vokse sig til, så træet med tiden kan bringe dejlige frugter til haven. 

Denne artikel guider dig igennem alt lige fra gødning til beskæring. Du får blandt andet svar på spørgsmål som: 

  • Hvor meget skal man gøde?
  • Hvordan beskærer man et frugttræ? Og hvornår? 
  • Hvor meget skal man vande?  

Se hele udvalget af frugttræer her

Gødning af frugttræer

Frugttræer og -buske kræver ikke en masse gødning, men har dog godt af at få et lille tilskud et par gange hen over vækstsæsonen. Gød gerne i april, maj og juni, hvor træet vokser og sætter frugt.

Her er det bedst at bruge organisk gødning, da den sikrer en langsom frigivelse af næringsstofferne, samtidig med at den gavner mikrolivet i jorden. 

Svampe tilfører næringsstoffer

Man kan også hjælpe sine frugtbuske og -træer godt på vej ved at tilføre jorden en særlig form for svampe, nemlig mychorriza-svampe. Ude i naturen har de fleste træer og buske nemlig et samarbejde med bestemte arter af svampe, som findes i jorden. 

Svampene kan ikke selv danne fotosyntese, hvorfor de modtager sukkerstoffer fra planten. Svampene kan, til gengæld, videregive mange næringsstoffer til planten, som planten ikke selv kan optage. Svampene har et enormt og vidtforgrenet rodnet, også kaldet svampe-hyfer, der gør dem i stand til at opsamle næringsstoffer langt mere effektivt end mange træer og buske.

Derfor er disse svampe også gode at have i jorden, men findes ikke alle steder. De kan tilføres til jorden ved at bruge et produkt som eksempelvis Bio-aktivator. Dette blandes i jorden, når træet plantes.

Hvordan beskærer man frugttræer? Og hvornår? 

Man skal, som udgangspunkt, beskære et frugttræ så lidt som overhovedet muligt, da et træ ofte selv finder en naturlig balance i sin vækst.

Hver gang et træ beskæres, ødelægges denne naturlige balance. Eksempelvis kan en hård beskæring af et gammelt frugttræ skabe en modreaktion, hvor træet sætter en masse vanris for at kompensere for de grene, der er blevet fjernet.

Man foretager beskæring af frugttræer af flere grunde, men oftest er det for at sikre mest mulig luft og lys til alle grene. Det giver en bedre modning af frugterne og minimerer risikoen for svampeangreb, som eksempelvis skurv. 

Frugttræer skal også beskæres, hvis træet rammes af sygdomme som frugttræskræft. Du skal altid klippe en syg gren af et stykke under det sted, hvor grenen er angrebet. På den måde kan et sygdomsangreb fjernes før at hele træet bliver angrebet.

Hvornår skal frugttræerne beskæres? 

Tidspunktet for beskæring afhænger af, hvilken type frugttræ du har købt. Man kan overordnet set opdele frugttræerne i tre grupper: 

  1.  Æble- og pæretræer
  2.  Blomme- og kirsebærtræer 
  3.  Frugtbuske

Beskæring af æble- og pæretræer 

Det er en fordel at beskære æble- og pæretræerne i vinterhalvåret. Det kan eksempelvis være i februar, da det på dette tidspunkt er let at komme til, og du samtidig undgår svampesygdomme. 

Beskæring af blomme- og kirsebærtræer

Disse træer skal beskæres så lidt som muligt. Når du beskærer dem, er det dog bedst at gøre det i de perioder, hvor der er blade på træerne. Det kan være en fordel at beskære lige efter frugtfald i det tidligere efterår. 

Beskæring af frugtbuske

De første par år efter udplantning, skal frugtbuske bare have lov at vokse. Efter ca. tre år kan man begynde at beskære busken og fjerne nogle af grenene.  På den måde bliver busken fornyet, og man sikrer dermed, at busken forbliver vital og sætter mange frugter.

Hvor meget skal frugttræer vandes? 

Har du lige plantet nyt frugttræ eller frugtbusk, er det vigtigt at vande hele første vækstsæson. Planter du om efteråret, skal du dermed vande hele følgende forår og sommer. 

Det er vigtigt at vande, da det har stor betydning for, hvor hurtigt planten kommer i vækst. Jo hurtigere planten kommer i vækst, jo hurtigere kan der høstes frugter. 

Som oftest vil det være nødvendigt at vande 1-2 gange om ugen. En god tommelfingerregel er, at det er nødvendigt at vande, hvis jorden er tør i de øverste 5-7 cm. Der er vandet tilstrækkeligt, når jorden er våd 10-15 cm nede.

En let måde at give de nyplantede frugttræer vand på, er ved at give hvert træ en vandingspose, som så fyldes op med vand 1-2 gange ugentlig.

Vandingsposen sikrer at vandet bliver frigivet over en længere periode, så træet kan nå at bruge vandet, før det fordamper fra jorden.

Plantes der frugtbuske, kan der med fordel vandes med en siveslange. Siveslangen kobles til vandhanen, som åbnes i en time eller to, en til to gange ugentligt.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren