Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvordan planter man frugttræer i haven? Og hvornår?

(Hvis du bedst kan lide videoer, så kan du finde dem længere nede på siden) 

Frugttræer og frugtbuske er populære blandt danskerne, da de fleste gerne vil være selvforsynende med frugt og grønt fra haven. 

Men for at du kan få succes med dit frugttræ, er det vigtigt, at du forholder dig til placering, jordbund, lysforhold og meget mere. Alt dette kan du læse om i vores frugtbusk- og frugttræsguide. Her får du blandt andet svar på spørgsmål som: 

  • Hvad skal jeg gøre, når jeg modtager mine frugttræer? 
  • Hvor skal jeg placerer mit frugttræ? 
  • Hvordan planter man frugttræer?
  • Hvornår skal træet plantes? 

Vi har et bredt sortiment af frugttræer. Tag et kig på vores store udvalg, hvor vi har flere sorter med spiselige bær.

Sådan gør du, når du modtager dit frugttræ

Når du får dit frugttræ hjem, er det vigtigt, at du håndtere det korrekt, inden det skal plantes, så det får de bedste betingelser for at kunne vækste i fremtiden. 

Pak træet ud af indpakningen 

Når du modtager dit frugttræ eller - busk er det vigtigt, at du tager træet ud af kassen, så det kan få luft og ikke dør ud. 

Stil træet i skyggen

Når træet er taget ud af indpakningen, skal det stilles i skyggen. Det kan enten være i et skur, en garage eller et hjørne i haven, hvor solen sjældent kommer. 

Hold træet fugtigt 

Sørg for at vande træet let, indtil det skal i jorden. Særligt i tørre og blæsende perioder er det vigtigt, at træet holdes fugtigt. 

Hvor skal frugttræer placeres i haven? 

Der er flere ting, der er værd at overveje, når du skal finde den helt rigtige placering til dit frugttræ. Det gælder særligt lys/skygge forhold og vindforhold. 

Lys og skygge 

Som udgangspunkt vil de fleste frugttræer og frugtbuske gerne placeres, så de står beskyttet for den værste vind og gerne i fuld sol.

Nogle frugtbuske trives dog fint i halvskygge, bla.: 

Er du i tvivl, kan du altid klikke ind på de enkelte og læse meget mere om deres krav til lys m.m. 

Vind

Frugttræer og frugtbuske tåler vind, men det kan gå ud over bestøvning og derved frugtsætningen. Derfor er det en god idé placere sine frugttræer og buske så beskyttet, som overhovedet muligt.

Lidt vind tager de ikke skade af, men direkte påvirkning af kraftig vesten- og østenvind bør undgås.

Sådan planter du frugttræer - trin for trin

Trin 1: Gør jorden klar 

De fleste frugttræer og frugtbuske kræver en relativ god havemuld. Det er vigtigt at jorden i bunden ikke er for våd eller for tung. Er jorden meget tung og lerholdig, trænger vandet dårligt ned gennem jordlagene, hvorfor det er vigtigt at få vendt en god portion sand ned i jorden, når træet sættes. På den måde forhindres det, at der står vand i plantehullet, hvilket ellers kan give skader på rodnettet.

Du kan altid jordforbedre jorden. Det kan du eksempelvis gøre med en god kompost som eksempelvis jordforbedring. Jordforbedring vendes i den eksisterende jord i blandingsforholdet 1 del jordforbedring til 3 dele havejord.

Husk at blåbær skal plantes i surbundsjord. Her kan der med fordel anvendes en blanding af lige dele grov spagnum og havejord.

Trin 2: Find den rigtig afstand 

Frugttræer har brug for luft omkring sig for bedst at kunne udvikle sig. Derfor er det vigtigt, at finde den rette planteafstand for de forskellige frugttræssorter. En god tommelfingerregel er: 

  • Æbletræer: 3x5 meter
  • Pæretræer: 3x5 meter 
  • Kirsebærtræer: 4x6 meter
  • Blommetræer 4x5 meter 

Trin 3: Grav et stort plantehul 

Det er vigtigt, at det hul, du graver til dit frugttræ, er rigeligt stort. Hvor stort hullet skal være afhænger af, hvor stor rodklumpen på træet er. Det skal som minimum være tre gange så stort som rodklumpen og lige så dybt som træets rødder. 

Løsn bunden med en greb. På den måde bliver det nemmere for rødderne at etablere sig i jorden. 

Trin 4: Fyld hullet med vand

Plantehullet fyldes med vand. Når det er trukket ned i jorden, kan du placere rodklumpen i hullet og fylde op med jord. Vær opmærksom på, at rødderne er rettet helt ud. Træet skal plantes i en højde, så podestedet er 10 cm over jordens overflade. 

Trin 5: Bind træet op

For at træet har noget at støtte sig op ad i starten, kan det være en god idé at sætte en pæl ned i hullet sammen med planten. 

Se videoen nedenfor, hvordan du sætter en pæl op. 

Trin 6: Vanding 

Sørg for at vande træet godt, efter du har plantet det. Generelt er det vigtigt at vande træet rigeligt det første år efter udplantning. Læs mere om, hvor meget der skal vandes her. 

Hvornår planter man frugttræer og frugtbuske?

Frugttræer kan som udgangspunkt plantes året rundt, så længe at træet er i potte, men som med alle andre planter, så anbefaler vi, af gode grunde, at du holder dig fra at plante i tørre perioder eller på de tidspunkter af året, hvor der er meget koldt eller frost. Holder du dig fra disse tidspunkter, så giver du dit nye træ de bedste betingelser og der vil være mindst mulig risiko for vækst stop. 

Så hvornår planter man æbletræer for eksempel? Det kan du selv styre bare vejret ikke er for koldt eller varmt under plantningen og i den efterfølgende tid, så rødderne kan etablere sig i jorden rundt om træet.

Sådan opbinder du dine træer og planter

Formålet med opbinding er hovedsagelig at fiksere plantens rod. Uden opbinding risikerer du at planten kommer til at stå skævt, da roden vil bevæge sig, når det blæser. 

Når roden bevæger sig knækker de nye meget sprøde rodhår der skal vokse ud og forankre planten samt forsyne planten med vand og næring. Når rodhårene knækker dannes der nye, og dette kan planten gøre mange gange, men den vil på denne måde ikke kunne fæstne sig og suge vand op. På den måde vil den aldrig udvikle kunne udvikle sig helt. 

Opbinder du ikke dine planter vil: 

  1. Der være et stigende vandbehov
  2. Planten stoppe sin vækst.
  3. Planten til sidst dø ud. 

Planter der kræver opbinding er:

  1. Frugttræer
  2. Alle træer 
  3.  stedsegrønne
  4. Solitær planter
  5. Planter der ikke nødvendigvis er så store, men som er placeret et vindholdigt sted. 
  6. Hækplanter. Hækken virker som en mur og er derfor sårbar overfor blæst. 

Sådan gør du 

Der er flere metoder til opbinding af planter. For det bedste resultat, kan du gøre brug af jute-sele, der er biologisk fremstillet og dermed giver et naturligt look. Tag et kig på vores opbindingspakke, der indeholder alt du skal bruge for korrekt opbinding. 

Størrelse på pælen

Når du skal sætte pælen eller pælene i jorden i forbindelse med plantningen, er det lettest at sætte pælene når hullet er gravet, og før du planter træet. Så undgår du også at skade træets rødder, når pælen sættes gennem jorden.

Mindre træer op til og med størrelse OH 10-12 anbefaler vi at du benytter vores ø 5 cm. pæl. Som er 180 cm. I længden. Skal ca. 90 cm. I jorden.

Er det større træer over OH 10-12 anbefaler vi ø 7 cm. Pæle  på 250 cm. Hvor de minimum skal 100 cm. I jorden. Er pælen for lang, kan du skære den til.

Når hullet skal graves / bores

Når plantehullet er gravet, skal du typisk noget dybere for at sætte pælen. Dette gør du nemmest ved brug af et pælebor eller ved at hampre den til pæl ned med en kraftig pælehammer.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren