Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvornår planter man frugttræer? og hvornår beskærer man dem?

(Hvis du bedst kan lide videoer, så kan du finde dem længere nede på siden) 

Frugttræer og frugtbuske er de sidste år blevet meget populære i haven. Mange vil gerne være selvforsynende med frugt og grønt fra haven.

 I vores online salg af frugttræer har vi bl.a. lavet billige pakke tilbud bestående af flere slags frugttræer til din have, så du hurtigt selv kan blive selvforsynende med varieret frugt. 

Vi har et bredt sortiment, så hvis ikke du har købt et træ endnu, kan du se vores store udvalg, hvor vi har flere sorter med spiselige bær.

Men for at du kan få den helt store succes, er det vigtigt, at du forholder dig til placering, jordbund, lysforhold og meget mere. Alt dette kan du læse om i vores frugtbusk- og frugttræguide.

Hvornår planter man frugttræer og frugtbuske?

At få succes med frugttræer og -buske er ikke svært, så længe at der i valg af placering m.m. tages forbehold for de enkeltes krav og betingelser til voksestedet.

Frugttræer kan som udgangspunkt plantes året rundt, så længe at træet er i potte, men som med alle andre planter, så anbefaler vi, af gode grunde, at du holder dig fra at plante i tørre perioder eller på de tidspunkter af året, hvor der er meget koldt eller frost. Holder du dig fra disse tidspunkter, så giver du dit nye træ de bedste betingelser og der vil være mindst mulig risiko for vækst stop. 

Så hvornår planter man æbletræer for eksempel? Det kan du selv styre bare vejret ikke er for koldt eller varmt under plantningen og i den efterfølgende tid, så rødderne kan etablere sig i jorden rundt om træet.

I videoen nedenfor viser Arne Biering hvordan man gør når selve frugttræet skal plantes, men husk også at tjekke videoerne længere nede på siden hvor han forklarer hvordan man tjekker sin jordtype inden man planter og hvordan man bedst muligt vander sit træ. Går du igennem alle disse skridt, så giver du dit træ en god start. 

Jordbund:

De fleste frugttræer og frugtbuske kræver en relativ god havemuld.

Det er vigtigt at jorden i bunden ikke er for våd eller for tung. Er jorden meget tung og lerholdig, trænger vandet dårligt ned gennem jordlagene, hvorfor det er vigtigt at få vendt en god portion sand ned i jorden, når træet sættes.

På den måde forhindres det, at der står vand i plantehullet, hvilket ellers kan give skader på rodnettet.

Du kan altid jordforbedre med fx en god kompost som eksempelvis jordforbedring.

Jordforbedring vendes i den eksisterende jord i blandingsforholdet 1 del jordforbedring til 3 dele havejord.

Er din jord meget sandet, vil det være en fordel at vælge frugttræer på vildstamme. Frugttræer på vildstamme, vokser kraftigere end normale frugttræer.

Husk at blåbær skal plantes i surbundsjord.

Her kan der med fordel anvendes en blanding af lige dele grov spagnum og havejord.

Er du i tvivl om, hvordan du tjekker din jordtype, så kan du se videoen nedenfor, hvor Arne Biering viser hvordan man gør:

Lys/skygge:

Som udgangspunkt vil de fleste frugttræer og frugtbuske gerne placeres, så de står beskyttet for den værste vind og gerne i fuld sol.

Nogle frugtbuske trives dog fint i halvskygge, bl.a:

Er du i tvivl, kan du altid klikke ind på de enkelte og læse meget mere om deres krav til lys m.m. 

Vind:

Frugttræer og frugtbuske tåler vind, men det kan gå ud over bestøvning og derved frugtsætningen. 

Derfor er det en god idé placere sine frugttræer og buske så beskyttet, som overhovedet muligt.

Lidt vind tager de ikke skade af, men direkte påvirkning af kraftig vesten- og østenvind bør undgås.

Når træet er plantet:

 Frugttræer og frugtbuske er lette at passe, dog kan frugtsætningen, og derved udbyttet, være meget afhængigt af, hvor godt planten har det.

Er planten placeret korrekt og er der meget liv i jorden, kan planten også bære mere frugt.

Vanding:

Det er vigtigt at vande nyplantede frugttræer og buske hele 1. vækstsæson.

Det vil sige, at plantes der i efteråret, skal der vandes hele det følgende forår og sommer.

Det er vigtigt at vande, da det har en stor betydning for, hvor hurtigt planten kommer i vækst - jo hurtigere planten kommer i vækst, desto hurtigere kan der høstes frugter.

Som oftest vil det være nødvendigt at vande 1-2 gange om ugen, hvis der dybdevandes.

En god tommelfingerregel er, at det er nødvendigt at vande, hvis jorden er tør i de øverste 5-7 cm. Der er vandet tilstrækkeligt, når jorden er våd 10-15 cm nede.

En let måde at give de nysatte frugttræer vand på, er ved at give hvert træ en vandingspose, som så fyldes op med vand 1-2 gange ugentlig.

Vandingsposen sikrer at vandet bliver frigivet over en længere periode, så træet kan nå at bruge vandet, før det fordamper fra jorden.

Plantes der frugtbuske, kan der med fordel vandes med en siveslange.

Siveslangen kobles til vandhanen, som tændes i en time eller to, en til to gange ugentligt.

Gødskning:

Frugttræer og -buske kræver ikke en masse gødning, men har dog godt af at få et lille tilskud et par gange hen over vækstsæsonen.

Her er det bedst at bruge en organisk gødning, da den sikrer en langsom frigivelse af næringsstofferne, samtidig med at den gavner mikrolivet i jorden. 

Man kan også hjælpe sine frugtbuske og -træer godt på vej ved at tilføre jorden en særlig form for svampe, nemlig mychorriza-svampe.

Ude i naturen har de fleste træer og buske nemlig et samarbejde med bestemte arter af svampe, som findes i jorden. 

Svampene kan ikke selv danne fotosyntese, hvorfor de modtager sukkerstoffer fra planten.

Svampene kan, til gengæld, videregive mange næringsstoffer til planten, som planten ikke selv kan optage. Svampene har et enormt og vidtforgrenet rodnet, også kaldet svampe-hyfer, der gør dem i stand til at opsamle næringsstoffer langt mere effektivt end mange træer og buske.

Derfor er disse svampe også gode at have i jorden, men findes ikke alle steder.

De kan tilføres til jorden ved at bruge et produkt som eksempelvis Bio-aktivator.

Bio-aktivator blandes i jorden, når træet plantes.

Hvornår beskærer man frugttræer?

Beskæring af frugttræer

Man foretager beskæring af frugttræer af flere grunde, men oftest er det for at sikre mest mulig luft og lys til alle grene.

Det giver en bedre modning af frugterne og minimerer risikoen for svampe angreb, som eksempelvis skurv. Frugttræer skal også beskæres, hvis træet rammes af sygdomme som frugttræs kræft.

Du skal altid klippe en syg gren af et stykke under det sted, hvor grenen er angrebet.

På den måde kan et sygdomsangreb fjernes før at hele træet bliver angrebet.

Derudover beskærer man for at forme træet, så man nemt kan nå alle frugter.

Man skal, som udgangspunkt, beskære et frugttræ så lidt, som overhovedet muligt, da et træ ofte selv finder en naturlig balance i sin vækst.

Hver gang et træ beskæres, ødelægges denne naturlige balance og eksempelvis kan en hård beskæring, af et gammelt frugttræ, skabe en modreaktion hvor træet sætter en masse vanris for at kompensere for de grene, der er blevet fjernet.

Vanris sidder meget tæt og sætter ikke frugter, hvorfor man bør undgå dem.

Man kan dele frugttræer op i to overordnede beskærings grupper:

Gruppe 1:

Hvornår beskærer man æbletræer? Grundlæggende får man mest ud af sine æble- og pæretræer ved at beskære dem ofte og korrekt. 

Man opnår en fordel ved beskæring af æble- og pæretræer i vinterhalvåret, fx i februar, da det er let at komme til og samtidig undgår man svampesygdomme.

Gruppe 2:

Består af Blomme- og kirsebærtræer der skal beskæres så lidt, som muligt.

Skal du beskære blomme- og kirsebærtræer, er det bedst at gøre det i de perioder, hvor der er blade på træerne. Her er beskæring, lige efter frugtfald i det tidlige efterår, mest optimal.

Beskæring af frugtbuske:

Frugtbuske skal beskæres og det gøres ofte over en 3-årig periode. De første par år efter udplantning, skal busken bare have lov til at vokse, men herefter så fjernes grenene når de er 3 år gamle.

På den måde bliver busken fornyet og man sikrer herved at busken forbliver vital og sætter mange frugter.