Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Kompost

Hvem kunne ikke tænke sig at slippe for turene til genbrugspladsen, at skåne miljøet og samtidig få den skønneste, næringsrige kompostjord, med en minimal arbejdsindsats?  

Nøjagtigt som i naturen nedbrydes kompostbunken af orme og andre smådyr, og du står tilbage med den fantastiske jord, fyldt med mikroorganismer og  et højt indhold af næringsstoffer. En lukket kompostbeholder øger varmeudviklingen og sikrer dermed en hurtig nedbrydning.

Har du ikke en have, kan du kompostere dit køkkenaffald i en lille smart bykompostspand og tappe flydende gødning til stuens, terrassens eller den lille haves planter. 


Læs mere

Kompost

Kompostbeholder 480 liter

349,00 kr.

Kompostbeholder 740 liter

449,00 kr.

Kompostbeholder 1000 liter

599,00 kr.
Original Bykompostspand
Bestseller

Original Bykompostspand

Original Bykompostspand Pakke 2 spande + kompostgær

649,00 kr.
Bykompostspand 2.0
Bestseller

Bykompostspand 2.0

Bykompostspand 2.0 1 spand + 1 kg. kompostgær

Fra

849,00 kr.
Bykompostspand 2.0
Bestseller

Bykompostspand 2.0

Bykompostspand 2.0 1 spand + 1 kg. kompostgær

Fra

849,00 kr.
Vent venligst..

SÅDAN LAVER DU BOKASHI:

Tjek om hanen i bunden er lukket.

1. Start med at drysse 20 ml kompostgær i bunden af den tomme spand. Brug den medfølgende måleske.

2. Hæld madaffald i spanden. Skær store stykker madaffald i mindre stykker, inden du smider det i spanden.

3. Brug det medfølgende stempel til at presse luften ud af madaffaldet.

4. Drys 20 ml kompostgær over madaffaldet – dette gentages hver gang du tilsætter madaffald til spanden (helst kun 1-2 gange i døgnet)

5. Sæt låget på spanden og vær sikker på, at låget lukker tæt. Pres evt. overskydende luft ud ved at presse midt på låget medens du løfter i et hjørne af låget. Jo mindre luft des bedre. Fermenteringen/syrningen foregår uden ilt.

6. Tap bokashivæske fra hver 3. til 5. dag.  Dette er flydende gødning, som du kan bruge både inde og ude.

Tips: 50 ml i 5 liter vand til indendørs planter samt krukker og lign. Du kan fordoble styrken til træer og buske udendørs. 

Vigtig! Væsken skal anvendes indenfor et døgn, når den står ved stuetemperatur. Hvis den står i køleskabet, holder den 3 - 4 dage. Det kan lugte lidt, når du vander med bokashi-væsken, men lugten forsvinder efter kort tid.

7. Når spanden er fuld skal den stå uåbnet i 14 dage og syrne færdig. Husk at tømme bokashivæske fra jævnligt. Nu kan du starte den næste spand op.

 8. Efter 14 dage kan du grave det fermenterede/syrnede madaffald (bokashi) fra den første spand ned i jorden, f.eks. i et højbed og lade det kompostere færdig i løbet af 3 uger. Derefter har du en højkvalitets kompost til dine planter. Husk at grave så dybt, at du kan dække med et 7 til 30 cm tykt lag jord.

9. Hvis du ikke har mulighed for at grave det fermenterede madaffald (bokashi) ned i egen have, så lav evt. aftaler med nogen som har denne mulighed og gerne vil have din kompost eller smid det ud til organisk affald i et lukket system, hvis du har del i en affaldssorteringsordning.

Hvor meget gær skal jeg bruge?:

Et lille regnestykke: 1 kg kompostgær rækker cirka til at fylde 4-5 spande, hvis det tager dig en måned at fylde spanden og du tilsætter 40 ml kompostgær dagligt, kan du fylde 10 spande med 1 kg kompostgær. 40 ml kompostgær vejer ca 7 gram. Du skal tage højde for, at du bør tilsætte lidt mere kompostgær (det dobbelte) ved meget proteinrigt mad. Du kan fylde i spanden hver dag eller hver anden dag – afhængig af hvor meget madaffald, du har. Det vigtige er, at den mad, du samler sammen til at komme i spanden, er rimelig frisk.

Kompostgæren er produceret i Danmark af økologiske råvarer.