Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan bruger du dit madaffald fornuftigt

Med en bykompostspand kan nemt og effektivt genbruge dit madaffald og lave din egen bokashi-kompost. Vi guider dig igennem komposteringen trin for trin. 

Vil du også gerne udnytte dit madaffald bedre? Har du ikke plads til en kompost, eller er du nervøs over at smide madrester i kompostbunken - så er Bokashi den helt rigtige løsning til dig.  Køb din bykompostspand her.

Bokashi er en lille kompostspand med to smarte funktioner. Den producerer både kompost og flydende gødning, der kan bruges til planter både inde og ude. Den vil altså ikke afgive lugte, der kan genere i hjemmet og der er ingen risiko for skadedyr eller irriterende fluer.

Sådan laver du bokashi-kompost: 

  1. Tjek om hanen i bunden er lukket. Start herefter med at drysse 20 ml kompostgær i bunden af den tomme spand. Brug den medfølgende måleske.

  2. Hæld madaffald i spanden. Skær store stykker madaffald i mindre stykker, inden du smider det i spanden.

  3. Brug det medfølgende stempel til at presse luften ud af madaffaldet.

  4. Drys 20 ml kompostgær over madaffaldet – dette gentages hver gang du tilsætter madaffald til spanden (helst kun 1-2 gange i døgnet)

  5. Sæt låget på spanden og vær sikker på, at låget lukker tæt. Pres evt. overskydende luft ud ved at presse midt på låget medens du løfter i et hjørne af låget. Jo mindre luft des bedre. Fermenteringen/syrningen foregår uden ilt.

  6. Tap bokashivæske fra hver 3. til 5. dag.  Dette er flydende gødning, som du kan bruge både inde og ude. Væsken skal anvendes indenfor et døgn, når den står ved stuetemperatur. Hvis den står i køleskabet, holder den 3 - 4 dage. Det kan lugte lidt, når du vander med bokashi-væsken, men lugten forsvinder efter kort tid.

  7. Når spanden er fuld skal den stå uåbnet i 14 dage og syrne færdig. Husk at tømme bokashivæske fra jævnligt. Nu kan du starte den næste spand op.

  8.  Efter 14 dage kan du grave det fermenterede/syrnede madaffald (bokashi) fra den første spand ned i jorden, f.eks. i et højbed og lade det kompostere færdig i løbet af 3 uger. Derefter har du en højkvalitets kompost til dine planter. Husk at grave så dybt, at du kan dække med et 7 til 30 cm tykt lag jord.

  9. Hvis du ikke har mulighed for at grave det fermenterede madaffald (bokashi) ned i egen have, så lav evt. aftaler med nogen som har denne mulighed og gerne vil have din kompost eller smid det ud til organisk affald i et lukket system, hvis du har del i en affaldssorteringsordning.

Hvor meget gær skal jeg bruge?

1 kg kompostgær rækker cirka til at fylde 4-5 spande, hvis det tager dig en måned at fylde spanden og du tilsætter 40 ml kompostgær dagligt, kan du fylde 10 spande med 1 kg kompostgær. 40 ml kompostgær vejer ca 7 gram. 

Du skal tage højde for, at du bør tilsætte lidt mere kompostgær (det dobbelte) ved meget proteinrigt mad. Du kan fylde i spanden hver dag eller hver anden dag – afhængig af hvor meget madaffald, du har. Det vigtige er, at den mad, du samler sammen til at komme i spanden, er rimelig frisk.

2 forskellige bokashi bykompostspande

Lige nu kan du finde 2 forskellige bykompostspande i vores sortiment  - så hvilken skal du vælge? Nedenfor kan du læse mere om de to varianter, så du nemt kan finde den, der passer ind i dit hjem. 

Bokashi Bykompostspand 2.0

Denne bykompostspand har et smukt design samt en praktisk hank og tappehane. Desuden er den let at rengøre og kan komme i opvaskemaskinen. Kompostspanden fylder ikke meget og kan nemt stå på køkkenbordet eller under køkkenvasken. Sammen med spanden følger 1 kg. kompostgær samt en doseringsskovl.

Original Bykompstspand

Den original Bykompostspand er designet med henblik på funktionalitet og består af et sæt med to tanke, som er stabelbare, hvilket giver optimal udnyttelse af pladsen. Sammen med spanden følger 1 kg kompostgær, et stempel, en kop til opsamling af bokashi-væske, en lille skovl, to hanke, to stk. bundsi og to tætsluttende låg.