Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Fra bord til jord...og gødning!

Producer næringsrig kompostjord og flydende gødning af dit køkkenaffald - helt uden lugt!
Kompostbunken i haven er sjældent en mulighed, når vi står med køkkenaffald. 

Det virker ikke helt rigtigt, bare at smide det gode, organiske materiale i skraldespanden - men vi kan heller ikke lide at lægge madaffald på kompostbunken.

 Af gode grunde bryder vi os ikke om risikoen for at tiltrække rotter og tanken om fordærvet madaffald inden for rækkevidde af lugtesansen er heller ikke særlig tiltalende.
Hvad er der så tilbage? Indendørs kompostering?
Har vi virkelig lyst til at kompostere køkkenaffald og madrester - og så endda inde i huset?
Ja, dét har vi! Med bokashi-systemet.


Bokashi er en ny måde at kompostere på - i stedet for at lade svampe og orme og forrådnelsesbakterier omsætte det organiske materiale, fermenteres materialet med kompostgær og mælkesyrebakterier. Helt lugtfrit.

Hvordan kommer jeg i gang?


Det er overraskende enkelt: Du skal bruge husstandens køkkenaffald, Bokashi køkkenkompostspande  -  og Bokashiklid, som er hvedeklid tilført de venlige bakterier og svampe,der skal arbejde for os i kompostfabrikken.

Du kan købe det hele samlet som et startsæt.

Første skridt er at gøre spandene klar - der er en vejledning med, så det kan ikke gå galt - og at finde det bedste sted at stille spandene.
Stil dem et sted med stuetemperatur, og hvor de er nemme at komme til, når du står med dit køkkenaffald/madaffald.
Omsætningen i spandene er temperaturafhængig, så det dur ikke at stille dem udenfor på altanen. Der går omsætningen i stå, og du får ikke det ønskede resultat.

Før du begynder at lægge køkkenaffald i din spand, skal den “fodres” med bokashiklid - ca. 40 ml. Det er lidt under en halv deciliter.
Kliddet skal ligge i bunden af spanden hen over bundsien på et stykke køkkenrulle.
Nu er du klar til at lægge dit køkkenaffald i spanden. Bagefter presser du det sammen med stemplet. Fermenteringen fungerer nemlig bedst uden ilt, så der skal ikke være for mange og for store luftlommer i spandens indhold.

Herefter drysser du igen med bokashi-klid, lukker låget i og sikrer at det slutter tæt.

I de kommende dage drysser du kun bokashiklid i, når du har hældt madaffald i og presset det sammen med stemplet.

Hvad sker der så?

Ja, i virkeligheden sker der en hel masse i den lukkede spand. Men vi kan ikke umiddelbart se det, når vi åbner den efter 14 dage, for at tømme den og grave komposten ned. Madresterne ligner med andre ord stadig madrester, blot mere bløde og syrnede.

De nyttige bakterier og svampe, som vi tilførte med bokashikliddet, har mangedoblet deres antal. De er i fuld gang med at nedbryde de komplekse organiske stoffer som dit madaffald består af, til noget som dine planter kan optage næringen fra, hvis det nedgraves nær rødderne eller udlægges under et toplag af jord.Når du bruger kokashikomposten i haven, skal den altid være dækket af et 8-10 cm tykt jordlag: Det kan svampene og bakterierne i komposten nemlig bedst lide.


Kan jeg selv lave flydende gødning?

JA! For når du presser madaffaldet sammen med stemplet, trykker du ikke kun affaldet sammen, så der ikke står luftlommer. Når der kommer gang i fermenteringsprocessen, opstår der en næringsrig og syrligt duftede væske, som du presser gennem affaldet med stemplet.

Væsken kan derefter aftappes fra hanen forneden på spanden og bruges som gødning til dine planter.
Husk, at væsken er koncentreret og skal fortyndes med vand, inden du giver det til planterne: nøjagtigt som med det flydende gødning du køber i havecentret.
Brug 0,5 deciliter bokashivæske til 5 liter vand.