Efter en lang sommer, hvor vi har smovset i solmodne røde, gule, orange eller stribede tomater, der alle har været så smagfulde og så saftige at det var en ren fornøjelse, begynder tomatsæsonen på et tidspunkt at gå på hæld. Der er ikke så mange modne frugter mere og vi behøver ikke at forære væk eller lave tomatsovs, ketchup og tomatmarmelade for ikke at drukne i tomater.
Agurkeplanterne har opgivet livet på grund af de kolde nattetemperaturer og må ryddes - men hvad med tomatplanterne? De står jo stadig relativt friske og fulde af frugter - desværre primært af GRØNNE frugter! Mon de kan nå at blive til noget?
Så længe du kan lufte tilstrækkeligt ud i dit drivhus og husker at fjerne alt, der bare ligner gråskimmel, kan tomaterne godt få lov at stå lidt endnu.
Så væk med udtjente planter, der allerede nu er klappet sammen og har takket af på grund af lave nattetemperaturer. Væk med kedelige blade, der begynder at have ildevarslende pletter.
Og vent og se, hvor længe tomaterne stadig udvikler sig.
Når du har truffet beslutningen om at NU er det nok, drivhussæsonen er slut for i år, så plukker du sikkert alle de veludviklede, men stadig pivgrønne tomater af inden du kasserer planterne og rydder kapillærkasserne for i år, så de står klar til vinteropbevaring af dahliaknolde og andet godt - og...og hvad så? Hvad stiller vi op med alle de grønne tomater?
De grønne og halvmodne tomater, der er længst fremme, kan vi prøve at eftermodne i vindueskarmen - eventuelt i selskab med et modent æble. Æblerne afgiver nemlig luftarten etylen, som tvangsmodner frugter i nærheden.
Men er der rigtig mange, så løber vi jo tør for vindueskarme og de tvangsmodnede frugter smager ærlig talt heller ikke lige så godt som de solmodne vi spiste for bare få uger siden.
Mange af os har set filmen "Stegte Grønne Tomater" og husker hvordan den ene kvindelige hovedperson forsøger at lære den anden at lave mad - helt specifikt stegte grønne tomater.
For os danskere lyder det måske som noget mærkeligt noget at spise, men den er god nok!
Skær de største grønne tomater i tykke skiver, omkring 7-9 mm og vend skiverne først i mel, dernæst i en blanding af æg og kærnemælk hurtigt pisket sammen med en gaffel - og til slut i en blanding af det sidste mel, gult majsmel, salt, peber og måske lidt chiliflager.
Steg skiverne nogle få stykker af gangen i olie - til de er sprøde og gyldne på begge sider og bløde i midten. Paneringen suger lidt olie, så vær ikke for nærig med fedtstoffet, der er trods alt kun grønne tomater een gang om året! De gyldne skiver lægges til hurtig afdrypning på et stykke køkkenrulle eller et rent viskestykke, så de ikke er fedtede at spise, men kun sprøde og lækre.Spises med en lækker dyppelse - fx en hotsauce af drivhusets chilier, eller en krydderurtedip baseret på et surmælksprodukt. Alternativt kan du bruge de lune skiver som fyld i en efterårsudgave af den berømte BLT sandwich med salatblade, bacon og tomater mellem to skiver ristet brød smurt med mayonnaise.
Er der stadig flere grønne tomater end du lige kan overskue, er der også den mulighed at lave en krydret tomatsovs af dem - nøjagtigt som du ville gøre med de røde tomater. Tilsæt evt lidt kanel eller brunt sukker sammen med basilikum og oregano, da grønne tomater er en lille smule mere syrlige end de røde.Du kan også sylte de grønne tomater med eddike og sukker og bruge dem som tilbehør til vinteres madlavning - eller lave en spændende chutney med ingefær og chili - måske sammen med et æble eller to fra havens Filippa?
Når drivhuset er tømt for sommerens afgrøder, finder terrassens krukker med krydderurter og vintersarte planter hurtigt der ind og kan overvintre under passende beskyttede forhold: klar til at klippe af i vinterens løb, når du lige har brug for en frisk kvist rosmarin, timian eller sar - måske endda et laurbærblad til vinterens gryderetter. Den store rengøring af det nyttelige lille hus må vente til foråret - Vi kan lige nå det, mens den kommende sæsons tomatplanter spirer frem i vindueskarmen!
Husk, at Plantetorvets gartnere altid er klar til at hjælpe dig, både inde i drivhuset, ude i haven - og inde i stuen, hvor du forspirer det nye års blomsterglæde og tomatfråseri. Bare skriv til os - det er helt gratis!