De fleste planter kan sagtens klare vintervejret. Især hvis vejrguderne først lægger et fint isolerende lag sne henover landet. Sværere bliver det, hvis det er frostvejr og blæsevejr.
I mange haver vokser der sarte roser, hortensier, træpæoner eller andre eksotiske planter, som ikke tåler en hård vinter i det danske klima.
En god måde at vinterdække dine sarte planter er ved at bruge stråmåtter som beskyttelse. Den er fremstillet af ægte tækkerør, der er særlig velegnet som isoleringsmateriale. Den kan nemt vikles rundt om dit træ eller din potte, så planterne får den rette beskyttelse.
Du kan også samle havens blade og bruge bladene som beskyttelse i bedene. Brug en god rive til formålet, så alle bladene bliver samlet og brugt fornuftigt.
Det er vigtigt, at du regelmæssigt fjerner sne og frost omkring planterne. Du må dog aldrig bruge salt, da det svider planternes rødder. Brug i stedet Ice & Dust-away - et miljøvenligt tømiddel, der skåner planterne og grundvandet - og ikke mindst dine kæledyrs poter.
Mange knoldplanter har en lang levetid, hvis du graver dem op i tide og sætter dem indenfor om vinteren.
Når frosten sætter det ind, er det på tide at gribe spaden og få knoldene op. Når du har gravet godt rundt og ned om knoldene, kan du forsigtigt tage dem op med en greb.
Blomsterknoldene skal opbevares i et mørkt og køligt rum. Er rummet for varmt, vil de let kunne tørre ud. En kælder, garage eller et loftrum er optimale steder til opbevaring.
Når foråret er på vej, kan du atter sætte dine løg- og knoldplanter i jorden. Læs mere om læggetid, plantning og løg i krukker.
Der findes en del planter, som ikke vil kunne overleve kulden med vinterbeskyttelse. Derfor skal disse planter sættes indenfor, ligeså så snart kulden begynder, at nærme sig.
Hvilke planter skal sættes indenfor? Hvornår skal de sættes ind, og hvor skal de stå? Find svaret i artiklen: Sådan beskytter du dine eksotiske planter.