Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

The? Kan man dyrke dét?

Det er ikke sikkert du har overvejet det - men uanset om du drikker sort the eller grøn the, består theen i din kop af skudspidserne fra en busk i Camellia-familien med det botaniske navn Camellia sinensis.
"Efternavnet" sinensis hentyder til buskens oprindelige hjemland Kina - og den stedsegrønne busk har heller ikke umiddelbart megen lighed med de japanske typer af Camellia, som vi kender bedst.
Camellia sinensis er langt mere småbladet og småblomstrende end de japanske hybrider med de store farvestrålende blomster, som vi i reglen ser i Danmark og dyrker som orangeriplanter eller overvintrer i havens drivhus.


The i haven?

Thebuske er normalt ret fugt- og varmekrævende i vækstsæsonen og tåler ikke de kølige, danske vintre og deres ustadige vejr, hvilket i forklarer manglen på theplantager under nordlige himmelstrøg.
Med 'Tea By Me' kommer vi heller ikke nær en storproduktion af dansk the - men det er muligt at dyrke den i Danmark og få the til husbehov, bare for sjov!

'Tea By Me' er nemlig en mere hårdfør klon af the-planten, end de der oftest anvendes i produktionerne i Indien, Kina eller Sri Lanka. Sorten har bevaret den fine smag i bladene og er samtidig robust og hårdfør nok til at kunne trives på friland i DK under beskyttede forhold.

Hvor vil den gro?

Camellia er surbundsplanter ligesom lyng, azalea og rhododendron er. Derfor skal de altid plantes i en veldrænet jord med lav pH.
Har du ikke naturligt en sådan jord i din have - eller skal din 'Tea By Me' vokse i en krukke - må du bruge en færdig surbundsjord eller ren, grov spagnum.
Camellia i krukker - om de så er til the eller til pynt - skal altid overvintres køligt, lyst og frostfrit, da de ikke tåler at rødderne bundfryser.

Har du et dejligt beskyttet sted i haven med læ og med skygge for den hårdeste morgensol?
Så kan du derimod godt dyrke the i egen have - og for så vidt også nogle af de mere hårdføre typer af storblomstrende Camellia.
Sørg for at jorden aldrig tørrer helt ud gennem vækstperioden. Det giver svedne bladrande og almindelig mistrivsel. Hvis sommeren er meget tør, kan du hjælpe med ekstra fugtighed ved efter solnedgang at bruse planten over med vand, gerne et par gange om ugen. 

En te-plante af sorten 'Tea by Me' vil normalt kunne klare sig på sådan en dejlig plads i haven uden yderligere beskyttelse, så længe der ikke er mere end 5 graders frost.
Hvis der er udsigt til hård frost, kan du beskytte planterne med et dække af fiberdug, en lille "tipi" af grangrene - eller du skygge dem med en halmmåtte. 

Te kan også dyrkes i drivhuset, i en udestue eller indendørs som potteplante, på samme måde som dens storblomstrende slægtninge.
Bemærk dog, at 'Tea By Me' ikke er fan af tør varme eller stuetemperaturer i vinterperioden, men foretrækker at tilbringe vinteren i et lyst og køligt rum.


Fra plante til kop - frisk grøn the

Pluk kun de unge topskud, der stadig er bløde og med nyudfoldede blade.
Ikke lange stilke eller ældre blade, kun lige de øverste to blade og en knop.
Læg de unge skud i et lag på et rent stykke stof og lad bladene tørre i solen i 10-15 min før du forsigtigt rister bladene på en tør pande eller i en wok i 4-6 min, til de er bløde.
Rul de lune blade i hånden til små grønne 'perler' og lad dem tørre ved stuetemperatur til næste dag.
Så er bladene klar til bryg. 

Husk at grøn te ikke skal tilberedes med spilkogende vand. Lad det kogte vand køle af til en temperatur på 80 grader. Alt for varmt vand gør den friske, grønne the unødvendigt bitter og ødelægger dens sundhedsfremmende egenskaber.


Fra plante til kop - den sorte the

Som med den grønne the, skal du kun bruge de yderste skudspidser med bløde og knapt udfoldede blade. Ikke lange stilke eller ældre blade, men kun lige spidserne med to blade og en knop.
Lad bladene tørre i solen fra den ene dag til den anden -læg dem i et enkelt lag på et rent klæde.
Nu er bladene halvtørre, men stadig grønne. Er de stadig helt friske at se på, må de vendes og tørre en dag mere.

Gnid de halvtørre blade mellem hænderne, så de knuses let og de æteriske olier frigives.
Lad de knuste blade tørre i 3-5 timer - stadig i eet lag på et rent klæde. Nu iltes de halvknuste blade og bliver synligt mørkere.
Her efter ristes bladene i ovnen ved 80 grader i 2 timer og efterlades i ovnen på eftervarmen til den næste dag, hvor de er helt tørre.

Bladene krøller sig sammen og krymper under tørringen og bør derfor ikke tørres direkte på bageristen, for ikke at falde igennem når vandet fordamper.
Læg dem i stedet på bageristen i eet lag på et rent klæde eller et stykke bagepapir.
Nu kan du brygge the på bladene, som du normalt ville lave sort the: Overhæld bladene med kogende eller +90 grader varmt vand og lad theen trække efter smag.

Har du produceret mere the end du kan drikke med det samme?Helt tør the kan opbevares som du normalt opbevarer købte theblade og de tørrede urter du anvender til urtethe eller som krydderier i den kolde tid.

Virker dine theblade (eller urter) ikke helt fuldstændig gennemtørre efter første tørring, kan du sagtens brygge dig en kop the alligevel - men skal du kunne gemme din sorte the, må du give den en time mere ved 60-80 grader i ovnen, så den er HELT tør før du putter den i en bøtte: ellers mugner theen under opbevaringen. 

Har du brug for råd til haven eller mangler du inspiration til sammensætning af et spændende bed?  Så bare spørg gartnerne!