Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Er det et vildskud?

Juli står i rosens tegn - for det er NU det første blomsterflor topper og duften er bedøvende.
Bedst som vi går der og nyder synet og nipper et vissent blomsterhovede af eller plukker ind til en buket, så fanges øjet pludselig af noget afvigende:  Mellem de blomstrende skud står også nogle lange, kraftige, buede skud uden en eneste blomsterknop - er det mon vildskud?

Onkel Hans tæller småblade og nikker: der er mere end fem småblade, det er helt klart et vildskud!
Men uanset hvor klog onkel Hans er, har han ikke altid ret! Så inden du klipper, bør du læse med her.


Fem, syv og mange blade

Rosernes blade er nemlig meget forskellige fra art til art - og kan endda være det fra sort til sort.
Nogle rosers blade er så karakteristiske, at man kan genkende sorten alene på bladenes udseende. Ingen, der har set de bregnelignende blade på de gammeldags pimpinelleroser, eller de blåduggeede blade på kobberrosen, er i tvivl, hvis de igen skulle støde på en sådan rose.
Antallet af småblade på de forskellige roser, kan veksle fra 5-11 - undertiden kan antallet af blade veksle på een og samme gren, som den fine Rosa hugonis 'Cantabrigiensis' er så elskværdig at illustrere på ovenstående billede. Du kan med andre ord ikke genkende et vildskud alene på antallet af småblade.


Men hvordan genkender man så et vildskud?

Jo, for det første og vigtigste: vildskud er aldrig aldrig det mindste rødtonede.
I stedet har de lysegrønne, gulgrønne eller grågrønne skudspidser.
Vildskud har yderst sjældent torne - der podes nemlig, af hensyn til gartnernes fingre, på såkaldt "Tornløs multiflora" eller på Rosa laxa, så er der endelig en enkelt torn eller tre er de ganske små, ganske tynde og helt lyse - aldrig rødlige.
Vildskud har endvidere små blade, mindre end den ædle roses, ligesom grenene også er tyndere end de ædle rosers.

Ligner bladene resten af rosen, behøver det derfor ikke at være et vildskud, fordi der ikke er kommet blomsterknopper på det...endnu.


Hvad er det så?

De kraftige rødtonede skud med de mange blade er rosens trivselstegn og dit adelsmærke som rosengartner: Det er rosens store sommerskud som senere på året vil bære årets sidste hold blomster - så lad dem endelig sidde!
Beløn i stedet din rose med lidt ekstra gødning og vand, for sommerskuddene kan bære masser og masser af blomster....hvis ellers de får lov at blive siddende!

Vil du vide mere? Så er du altid velkommen til at spørge gartnerne - eller du kan læse vor artikel om pasning af roser her