De fleste husejere har en hæk, og den udgør som regel en vigtig del af havens udtryk. Foruden dens smukke udseende, løser hækken også en række praktisk formål. Den skærmer af for nysgerrige blikke og sikrer privatlivets fred.
I denne artikel får du en række gode råd til, hvornår du hæk skal klippes, og hvordan du klipper bedst muligt. Det kan dog være svært at skære alle hæktyper over én kam, og derfor kan du nederst på siden finde en guide til de enkelte hæktyper.
Er du i fasen, hvor du skal finde ud af, hvilken hæk du skal have, så kan du tage et kig på vores store udvalg af hække.
Hvornår man klipper hækken kommer i høj grad an på, hvilken hæktype du har. Nogle hække er hurtigvoksende og må gerne klippes to gange om året, mens du ved andre hække kan nøjes med at klippe en gang.
Hvis du vil klippe din hæk to gange årligt, så bør du gøre det i foråret og i sensommeren - dog ikke senere end august. Klipper du den senere end august, risikerer du, at de nye skud ikke når at modne før, kulden kommer, og hækken kan derfor få frostskader. Du kan dog sagtens klippe hækken, når frosten først er sat ind, da hækken er gået i dvale. Hvis du ikke har en stedsegrøn hæktype, hvor bladene falder af om efteråret, kan det også være nemmere at se, hvordan du skal klippe den på denne årstid.
Nogle hække er velegnet til fuglereder, og man bør derfor være opmærksom, hvis man klipper den i de tidlige sommermåneder. En god regel er at vente til juli, da fuglene vil være færdige med at ruge, og du vil derfor ikke forstyrre dem med din klipning.
Når du klipper hæk, skal du sørge for:
Nedenfor finder en guide til klipning for de 4 mest populære hæktyper.
Bøgehækken skal klippes 1-2 gange om året - forår og sensommer. Husk, at du ikke bør klippe hækken senere end august. Om man vil klippe denne stedsegrønne hæk en eller to gange årligt afhænger udelukkende af, hvor tæt hækken skal være.
Som nyplantet skal man lade bøgehækken vokse til den er 1.80 meter høj. Klipper man den før, vil den skulle bruge meget længere tid på at nå denne højde, da hækken vokser langt mindre aggressivt efter, den er blevet klippet.
Ligesom bøgehækken kan ligusterhækken klippes 1-2 gange årligt. For at få hækken til at forgrene sig og dermed bliver tættere, bør den blive klippet i toppen en gang årligt.
Du bør dog først klippe hækken i toppen, når hækken har fået den højde, du ønsker. Ellers vil du muligvis nedsætte væksten.
Spiræa er som ligusterhækken en hæk med flere grene i bunden. Derfor anbefales, at du klipper denne hæktype i toppen en gang årligt - også som nyplantet. Derudover er det en god idé, at klippe hækken 1-2 gange årligt.
Kirsebærlaurbær skal, som de andre hække, klippes 1-2 gange årligt. Er hækken nyplantet kan du blot klippe efter behov.
Har du ikke lyst til at klippe hæk? Så er kirsebærlaurbær også særlig velegnet som uklippet hæk.
Thuja har samme behov som bøgehækken. Man bør derfor ikke klippe denne hæktype før, den har vokset sig 180 cm høj. Når denne højde er nået, kan man klippe hækken 1-2 gange årligt. Det afhænger i høj grad af, hvor tæt du ønsker hækken skal være.