Har du styr på, hvordan man klipper hæk? Vi har lavet en guide til hver af de mest populære hæktyper lige nu.
De fleste husejere har en hæk, og den udgør som regel en vigtig del af havens udtryk. Foruden dens smukke udseende, løser hækken også en række praktisk formål. Den skærmer af for nysgerrige blikke og sikrer privatlivets fred.
I denne artikel får du en række gode råd til, hvornår du hæk skal klippes, og hvordan du klipper bedst muligt. Det kan dog være svært at skære alle hæktyper over én kam, og derfor har vi lavet en guide til de enkelte hæktyper:
Er du i fasen, hvor du skal finde ud af, hvilken hæk du skal have, så kan du tage et kig på vores store udvalg af hække.
Du kan klippe din hæk så ofte, du vil. Hvis du har tid og lyst kan du i princippet klippe din hæk en gang om ugen, så den altid står helt skarpt.
Vil du i stedet gerne nøjes med at klippe din hæk 1-2 gange om året, kræver det en smule planlægning, så hækken vil stå nyklippet så længe som muligt.
Har du mulighed for at klippe din hæk 2 gange om året, vil det være det mest optimale. Hækken vokser nemlig både i foråret og i sensommeren.
Første klipning af hækken: Starten af juli, da hækken her vil stoppe sin vækst.
Anden klipning af hækken: I august, når hækken stopper med at sætte nye skud.
Hvis du vil nøjes med én hækklipning om året, så bør du klippe hækken i starten af juli. Klipper man tidligere end det, kan man risikere at forstyrre fuglene og deres fuglereder. I juli vil de fleste fugle være færdige med at ruge, og du vil derfor ikke forstyrre dem med din klipning.
Hvis du venter til, at hækken stopper med at vækste i efteråret, kan du risikere, at skuddene bliver for kraftige til din maskine.
Du bør ikke klippe din hæk i efteråret, da på dette tidspunkt stadig vil være i vækst og du risikerer at de nye skud ikke når at modne, før kulden kommer. Det vil sandsynligvis resultere i, at hækken får frostskader.
Når du skal i gang med hækklipningen, bør du overveje, hvor høj, du ønsker din hæk skal være. Som tommelfingerregel siger man, at hækken skal være mellem 160-180 centimeter høj. Når du holder hækken i denne højde, kan du nemt klippe hækkens top uden en stige.
Når du klipper hæk, skal du sørge for:
At klippe din hæk nedefra og op. På den måde kan du klippe din hæk indad, som du bevæger dig op ad. Det er nemlig bedst, hvis hækken er bredes for neden. Med en mindre bred top vil sollyset kunne trænge igennem, og hækken vil med tiden blive tættere. Gør du det omvendt vil den nederst del af hækken mangle sollys, og det vil kunne ses med tiden.
At klippe før hækken har nået den ønskede højde. Det gælder særligt nye hække, da de på den måde kan vokse sig flotte og tætte. Nogle hæktyper gælder denne regel ikke. Nederst i artiklen kan du læse om, hvordan de enkelte hæktyper skal klippes.
At benytte en rettesnor. Med en rettesnor sikrer du dig, at hækken blive klippet helt lige. Du kan også bruge dit øjemål, men det er trods alt de færreste, der opnår et helt lige resultat med denne taktik. Bind gerne snoren op et stykke over hækken, så du ikke klipper den over, når du først er i gang.
Vi gennemgår klipning af bøgehæk, ligusterhæk, spiræahæk, kirsebærlaurbær og thuja, så du er sikker på, at din hæk bliver klippet korrekt.
Bøgehækken skal klippes 1-2 gange om året - forår og sensommer. Husk, at du ikke bør klippe hækken senere end august. Om man vil klippe hækken en eller to gange årligt afhænger udelukkende af, hvor tæt hækken skal være.
Har du netop plantet din bøgehæk? Så er det en god idé at vente med at klippe hækken, indtil den har nået den ønskede højde. Bøgehækken vil nemlig vokse langt mindre aggressivt, efter den er blevet klippet.
Ligesom bøgehækken kan den udvoksede ligusterhæk klippes 1-2 gange årligt. Unge ligusterhække bør ikke klippes i højden, før de enkelte skud har nået den færdig højde. Ligeledes kan man med fordel vente med at sideklippe hækken, til skuddene når ud i den ønskede bredde.
Enkelte lange skud, som stikker uharmonisk ud, kan enten flettes ind i hækken, eller de kan klippes ind i det omfang, de generer færdslen langs hækken. Klipper du din ligusterhæk, så den er bredest for neden, opnår du en tættere hæk, da alle små skud på denne måde får tilstrækkeligt lys.
Spiræa er som ligusterhækken en hæk med flere grene i bunden. Derfor anbefales, at du klipper denne hæktype i toppen en gang årligt - også som nyplantet. Derudover er det en god idé at klippe hækken 1-2 gange årligt både i toppen og i siderne. Spiræa er dog en hæktype, der også klarer sig fint som uklippet hæk.
Kirsebærlaurbær skal, som de andre hække, klippes 1-2 gange årligt. Er hækken nyplantet kan du blot klippe efter behov. Ligesom spiræahækken, egner kirsebærlaurbær sig også som uklippet hæk.
Thuja har samme behov som bøgehækken. Man bør derfor ikke klippe denne hæktype før, den har vokset sig 180 cm høj. Når denne højde er nået, kan man klippe hækken 1-2 gange årligt. Det afhænger i høj grad af, hvor tæt du ønsker hækken skal være.