Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvornår klipper man hæk? - En guide til de enkelte hæktyper

De fleste husejere har en hæk, og den udgør en vigtig del af havens udtryk. Foruden udseende løser hækken også en række praktiske formål såsom, at skærme af udadtil og sikre privatlivet. Hækken kan også være grobund for konflikt, da mange mennesker deler hækken med deres nabo og der kan opstå uenighed om den ønskede højde på hækken.

I denne artikel giver vi dig gode råd, som du kan benytte, når din hæk skal klippes, og hvad du skal huske at tage højde for - uanset hæktype. Du får svar på, hvordan og hvornår du skal klippe hæk, og nederst finder du en vejledning til, hvor ofte den enkelte hæktype skal klippes. 

Er du i fasen, hvor du skal finde ud af, hvilken hæk du skal have, så kan du tage et kig på vores store udvalg af hække.

Hvornår klipper man hæk?

Hvornår man klipper hækken kommer i høj grad an på, hvilken hæktype du har. Nogle hække er hurtigtvoksende og må gerne klippes to gange om året, mens du ved andre hække kan nøjes med at klippe en gang. 

Hvis du vil klippe din hæk to gange årligt, så bør du gøre det i foråret og i sensommeren - dog ikke senere end august. Klipper du den senere end august, risikerer du, at de nye skud ikke når at modne før, kulden kommer, og hækken kan derfor få frostskader. Du kan dog sagtens klippe hækken, når frosten først er sat ind, da hækken er gået i dvale. Hvis du ikke har en stedsegrøn hæktype, hvor bladene falder af om efteråret, kan det også være nemmere at se, hvordan du skal klippe den på denne årstid. 

Nogle hække er velegnet til fuglereder, og man bør derfor være opmærksom, hvis man klipper den i de tidlige sommermåneder. En god regel er at vente til juli, da fuglene vil være færdige med at ruge, og du vil derfor ikke forstyrre dem med din klipning. 

Hvordan klipper man hæk?

Når du skal klippe din hæk, så er det en god huskeregel at starte med at klippe nedefra og op. På den måde kan du klippe din hæk indad, som du bevæger dig op af, da det er bedst, hvis hækken er bredest forneden. På den måde bliver sollyset ligeligt fordelt, og hækken vil med tiden blive tættere, da lyset hjælper den med at gro. Gør du det omvendt vil den nederste del af hækken mangle lys, og det vil kunne ses med tiden. 

Hvis det er en ny hæk, skal du huske, at det ikke er en god idé klippe den før, den har nået den højde, som du ønsker, den skal være. Der er selvfølgelig nogle hæktyper, hvor denne regel ikke gælder, men det er en god tommelfingerregel. Nederst i denne artikel, vil du kunne læse om, hvordan den enkelte hæktype skal klippes - så tag eventuelt et kig på det, inden du går i gang. 

For at sikre, at du klipper hækken helt lige, kan det være en god idé at benytte en rettesnor, som du kan måle efter. Du kan også bruge dit øjemål, men det er trods alt de færreste, der opnår et helt lige resultat med denne taktik. Bind gerne snoren op et stykke over hækken, så du ikke klipper den over, når du først er i gang. 

Regler for klipning af hæk (Alle typerne)

Bøgehæk:
Bøgehækken skal klippes 1-2 gange om året (forår og sensommer - ikke senere end august). Om man vil klippe denne stedsegrønne hæk en eller to gange årligt afhænger udelukkende af, hvor tæt hækken skal være. 

Som nyplantet skal man lade bøgehækken vokse til den er 1.80 meter høj. Klipper man den før, vil den skulle bruge meget længere tid på at nå denne højde, da hækken vokser langt mindre aggressivt efter, den er blevet klippet. 


Ligusterhæk:
Ligesom bøgehækken kan ligusterhækken klippes 1-2 gange årligt. For at få hækken til at forgrene sig, og dermed bliver tættere, bør den blive klippet i toppen en gang årligt. Du må dog først begynde at gøre dette, når hækken har nået den højde, du ønsker, at den skal have, da den ellers nedsættes i vækst. 


Spirea:
Spirea er som Ligusterhækken en hæk med flere grene i bunden, og det anbefales også, at man klipper denne hæktype i toppen en gang årligt - også som nyplantet. Derudover er det en god idé, at klippe hækken 1-2 gange årligt. 


Kirsebærlauerbær:
Kirsebærlaurbær skal, som de andre hække, klippes 1-2 gange årligt. Som nyplantet kan den også klippes efter behov. 

Thuja:
Thuja har samme behov som bøgehækken, og man bør ikke klippe den før, at den har vokset sig 180 cm. høj. Når den har nået denne højde, kan man klippe den 1-2 gange årligt. Alt efter hvor tæt man ønsker, den skal være.