Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvornår klipper man hæk? Og hvordan gør man?

Har du styr på, hvordan man klipper hæk? Vi har lavet en guide til hver af de mest populære hæktyper lige nu.  

De fleste husejere har en hæk, og den udgør som regel en vigtig del af havens udtryk.  Foruden dens smukke udseende, løser hækken også en række praktisk formål. Den skærmer af for nysgerrige blikke og sikrer privatlivets fred. 

I denne artikel får du en række gode råd til, hvornår du hæk skal klippes, og hvordan du klipper bedst muligt. Det kan dog være svært at skære alle hæktyper over én kam, og derfor har vi lavet en guide til de enkelte hæktyper: 

  1. Sådan klipper du bøgehæk
  2. Sådan klipper du ligusterhæk
  3. Sådan klipper du spiræahæk
  4. Sådan klipper du kirsebærlaurbær
  5. Sådan klipper du Thuja

Er du i fasen, hvor du skal finde ud af, hvilken hæk du skal have, så kan du tage et kig på vores store udvalg af hække.

Hvornår klipper man hæk?

Hvornår man klipper hækken kommer i høj grad an på, hvilken hæktype du har. Nogle hække er hurtigvoksende og må gerne klippes to gange om året, mens du ved andre hække kan nøjes med at klippe en gang. 

Hvis du vil klippe din hæk to gange årligt, så bør du gøre det i foråret og i sensommeren - dog ikke senere end august. Klipper du den senere end august, risikerer du, at de nye skud ikke når at modne før, kulden kommer, og hækken kan derfor få frostskader. Du kan dog sagtens klippe hækken, når frosten først er sat ind, da hækken er gået i dvale. Hvis du ikke har en stedsegrøn hæktype, hvor bladene falder af om efteråret, kan det også være nemmere at se, hvordan du skal klippe den på denne årstid. 

Nogle hække er velegnet til fuglereder, og man bør derfor være opmærksom, hvis man klipper den i de tidlige sommermåneder. En god regel er at vente til juli, da fuglene vil være færdige med at ruge, og du vil derfor ikke forstyrre dem med din klipning. 

Sådan klipper du din hæk korrekt

Når du klipper hæk, skal du sørge for: 

  •  At klippe din hæk nedefra og op. På den måde kan du klippe din hæk indad, som du bevæger dig op ad. Det er nemlig bedst, hvis hækken er bredes for neden. Med en mindre bred top vil sollyset kunne trænge igennem, og hækken vil med tiden blive tættere. Gør du det omvendt vil den nederst del af hækken mangle sollys, og det vil kunne ses med tiden. 
  • At klippe før hækken har nået den ønskede højde. Det gælder særligt nye hække, da de på den måde kan vokse sig flotte og tætte. Nogle hæktyper gælder denne regel ikke. Nederst i artiklen kan du læse om, hvordan de enkelte hæktyper skal klippes. 
  • At benytte en rettesnor. Med en rettesnor sikrer du dig, at hækken blive klippet helt lige. Du kan også bruge dit øjemål, men det er trods alt de færreste, der opnår et helt lige resultat med denne taktik. Bind gerne snoren op et stykke over hækken, så du ikke klipper den over, når du først er i gang. 

Guide til de enkelte hæktyper 

Nedenfor finder en guide til klipning for de 4 mest populære hæktyper. 

Sådan klipper du bøgehæk 

Bøgehækken skal klippes 1-2 gange om året - forår og sensommer. Husk, at du ikke bør klippe hækken senere end august. Om man vil klippe hækken en eller to gange årligt afhænger udelukkende af, hvor tæt hækken skal være. 

Som nyplantet skal man lade bøgehækken vokse til den er 1.80 meter høj. Klipper man den før, vil den skulle bruge meget længere tid på at nå denne højde, da hækken vokser langt mindre aggressivt efter, den er blevet klippet. 

Sådan klipper du liguster 

Ligesom bøgehækken kan den udvoksede ligusterhæk klippes 1-2 gange årligt. 

Unge ligusterhække bør ikke klippes i højden, før de enkelte skud har nået færdig højde.  Ligeledes kan man med fordel vente med at sideklippe hækken, til skuddene når ud i den ønskede bredde. Enkelte lange skud, som stikker uharmonisk ud, kan enten flettes ind i hækken eller de kan klippes ind i det omfang de generer færdslen langs hækken.

Klipper du din ligusterhæk, så den er bredest for neden, opnår du en tættere hæk, da alle små skud på denne måde får tilstrækkeligt lys.

Sådan klipper du spiræa

Spiræa er som ligusterhækken en hæk med flere grene i bunden. Derfor anbefales, at du klipper denne hæktype i toppen en gang årligt - også som nyplantet. Derudover er det en god idé, at klippe hækken 1-2 gange årligt både i toppen og i siderne. 

Sådan klipper du kirsebærlaurbær

Kirsebærlaurbær skal, som de andre hække, klippes 1-2 gange årligt. Er hækken nyplantet kan du blot klippe efter behov. 

Har du ikke lyst til at klippe hæk? Så er kirsebærlaurbær også særlig velegnet som uklippet hæk. 

Sådan klipper du thuja

Thuja har samme behov som bøgehækken. Man bør derfor ikke klippe denne hæktype før, den har vokset sig 180 cm høj. Når denne højde er nået, kan man klippe hækken 1-2 gange årligt. Det afhænger i høj grad af, hvor tæt du ønsker hækken skal være.