Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvordan passer man bedst sine stauder?

Der findes et utal af stauder med forskellige farver, dufte og blomstringstid. Hver især har de forskellige behov, og det kan være svært at finde ud af, hvordan de mange forskellige sorter skal passes og plejes. 

I denne artikel får du tips til, hvordan du passer dine stauder, og dermed giver dem de bedste betingelser for at vokse sig store og flotte. Du får blandt andet svar på spørgsmål som

  • Hvor meget skal stauder gødes? 
  • Hvordan beskærer man sine stauder? og hvornår? 
  • Hvor meget skal stauderne vandes? 

Du kan se hele udvalget af stauder her.

Gødning af stauder i haven

Generelt bør man være varsom med at gøde sine stauder. Giver du planterne for meget næring, kan de ende med at vokse for meget og blive tynde og ranglede. 

Som hovedregel bør du ikke gøde om efteråret, da en kraftig vækst kan medføre, at planterne ikke bliver tilstrækkelig afmodnede og dermed risikerer at få vinterskader. Giv i stedet planterne lidt gødning om foråret - i små mængder.

Beskæring af stauder

Langt de fleste stauder visner om vinteren. Her efterlader de deres blomsterstande og stængler over jorden som visne stabbe. Selvom det kan være fristende at beskære disse, så bør du vente til foråret. Det er der flere grunde til.

Hvorfor skal man vente til foråret med at beskære stauder? 

  • Stauderne lagrer næringsstofferne fra blade stængler og blomsterstande i rodklumpen, som den bruger til at vokse til foråret. 
  • Toppen hjælper med at beskytte rodklumpen mod kulde og frost om vinteren 
  • Havens fugle har stor fornøjelse af frøstandene, og de visne toppe udgør dermed en vigtig fødekilde i den kolde tid. 

Kan du ikke lide udseendet af de visne stauder om vinteren, kan du med fordel købe vintergrønne stauder, der overvintrer med grønne blade. Det er stauder som eksempelvis være løvehale, elefantgræs, sankthansurt eller  purpursolhat.

Hvordan beskærer man sine stauder? 

Når det bliver forår, skal du som det første tænke på at beskære dine stauder. Mange stauder danner hurtigt nye skud, og derfor gælder det om at være tidligt ude. Jo længere tid du venter med at klippe gamle stabbe af, jo større er risikoen for at skade de nye skud, der skal pryde sommerhaven.   

Nogle stabbe kan nemt knækkes eller rives af, men vær forsigtig. Rodklumpen er nemlig meget sart på denne årstid. Ofte er det nødvendigt at klippe hver enkelt stab helt ned. 

 

Vand stauderne godt 

Det er forskelligt fra sort til sort, hvor meget vand planterne behøver. Men generelt gælder det, at du skal vande jævnligt og særligt i tørre perioder. 

Som regel er det en god idé at vande stauderne i store mængder få gange i stedet for at sjatvande. Hvis du sjatvander risikerer du, at vandet ikke når ned til rødderne, og rødderne dermed vil søge opad. På den måde vil de ikke få rodfæste, og de vil have langt større risiko for at tørre ud. 

Derfor bør du vande rigeligt. Som hovedregel bør du vande med ca. 30 liter vand pr. kvadratmeter hver anden uge.