Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan planter du træer i din have

 

Mange har opfattelsen af, at det kan være svært at plante store træer og allétræer i haven, men sådan behøver det ikke være, hvis blot processen gribes rigtigt an. 

Træer hører til i en rigtig have og er ikke blot flotte at se på, men kan også skabe et godt miljø i haven ved at give læ og skygge for andre planter. Æstetisk er prydtræer og allétræer med til at skabe rum og højde i en have. Det kan give haven en helt anden dynamik. 

Der findes mange forskellige varianter af træer og er du på udkig efter et specifikt træ, så kan du tage et kig på vores store udvalg. Finder du ikke hvad du søger, så kontakt vores gartner i Kundeservice - det kan tænkes at det kan findes til dig.

Har du særlige forhold i din have og mangler du et træ, som kan modstå dens vejrforhold, så har vi, nedenfor, lavet en oversigt over træer, der kan passe ind i forskellige vejrforhold:

Hvornår planter man træer?

Store træer på klump, kan kun flyttes og omplantes i hvileperioden, som ligger fra oktober til april.
Det samme gælder barrodede træer.
Pottedyrkede træer kan plantes alle dage på året, under forudsætning af, at jorden er blød og fugtig. 

Plant ikke i perioder med tørke, eller når der er frostskorpe på jorden - uanset, om dit træ er med bar rod, med klump eller med potte.


Træets plantehul

Når du graver et hul til at plante dit træ i, skal du være opmærksom på, om der er optimale forhold i plantehullet, så træet kan brede sine rødder ud, uden at støde på traktose, stående vand eller andre ting, der kan hæmme eller decideret skade rodvæksten. 

Det er meget vigtigt, at plantehullet er veldrænet, så træets rødder aldrig kommer til at stå og soppe i vand i længere perioder af gangen, som fx efter dagsregn.
Er du i tvivl, kan du teste ved at grave plantehullet, fylde det op med vand og se hvor hurtigt vandet trækker væk. Det skal være trukket væk i løbet af 12 timer.

Måske har du i forvejen en god jord i området: muldrig og porøs og til at plante direkte i, helt uden problemer. Er jorden knapt god, anbefales det at jordforbedre med  Champost jordforbedring 
Undertiden ønsker man at plante på områder, hvor jorden på ingen måde er egnet at etablere træer i - så må man udskifte jorden med en mere egnet - fx Plantemuld til plantning af træer

Når du planter, må træet ikke komme for langt ned i jorden. Ikke alle træer tåler nemlig at have stammebark gemt under jordniveau. Plant derfor træet i  tilnærmelsesvis samme dybde, som det tidligere har stået i.

Opbinding af prydtræer og alletræér

Opbinding af træer er meget vigtigt, fordi man hjælper med at fiksere træets rod. Meget store og høje træer kan nemlig nemt bevæge sig i vinden, og det gør, at roden også kommer til at bevæge sig. Herved forsinkes rodfæstningen og træet vokser ikke optimalt.

Når roden bevæger sig, knækker de nye sprøde rodhår, der skal vokse ud og forankre planten, samt forsyne planten med vand og næring. Når rodhår knækker, dannes der ganske vidst nye og dette kan planten gøre mange gange. Men for hver gang hvis de knækker, forsinkes træets etablering på voksestedet.
Dermed vil træet forblive som var det nyplantet og vedblivende kræve meget vand.

Resultatet af manglende opbinding kan variere, men det er typisk ting som stigende vandbehov, vækst stop og i værste fald kan planten kan risikere at dø. Går plantens vækst først i stå, vil det ofte tage flere år, før den kommer i gang igen.

Eksempler på planter der kræver opbinding:

  • Planter der ikke nødvendigvis er så store, men som står, hvor det blæser meget
  • Hækplanter der virker som en mur, og som derfor er udsat for hård blæst
  • Frugttræer
  • Alletræer
  • Store stedsegrønne planter
  • Solitære buske og træer.

Planter der kræver opbinding kan med andre ord være alt fra relativt  små planter til et stort træ på op til 8-10 meter højt. Opbindingsmaterialer spænder derfor også fra små stropper og stolper til sikkerhedsseler til barduner og store spyd, der skydes i jorden.

Der findes forskellige opbindingsmetoder. Den mest anvendte er sikkerhedsselen med en afstandsklods. Plantetorvet anbefaler, at du i stedet bruger vores Jute-sele, da den er biologisk nedbrydelig og derfor er bedre for miljøet - og for træet.

Hvis du bestiller vores opbindingspakke online følger Jute-selen med.

Når du skal sætte opbindingspælen eller pælene i jorden i forbindelse med plantningen, er det lettest at sætte pælene i, når hullet er gravet og før du planter træet. Så undgår du også at skade træets rødder, når pælen sættes gennem jorden.

Skal du plante et større træ, anbefaler vi pæle med minimum en diameter på 7 cm. Pælen graves ned, så den står stabilt – det er som regel ca en trediedel af pælens samlede længde. 

Vi anbefaler 1-2 pæle til mindre træer, og to-tre pæle til større træer, afhængig af hvor meget det blæser, hvor træet skal plantes.