Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan planter du træer i din have(Hvis du bedst kan lide videoer, så kan du finde dem længere nede på siden)

Mange har opfattelsen af, at det kan være svært at plante store træer og allétræer i haven, men sådan behøver det ikke være, hvis blot processen gribes rigtigt an. 

Træer hører til i en rigtig have og er ikke blot flotte at se på, men kan også skabe et godt miljø i haven ved at give læ og skygge for andre planter. Æstetisk er prydtræer og allétræer med til at skabe rum og højde i en have. Det kan give haven en helt anden dynamik. 

Der findes mange forskellige varianter af træer og er du på udkig efter et specifik træ, så kan du tage et kig på vores store udvalg. 

Har du særlige forhold i din have og mangler du et træ, som kan modstå dens vejrforhold, så har vi, nedenfor, lavet en oversigt over træer, der kan passe ind i forskellige vejrforhold:

Hvordan planter man træer?

For at lykkes med at plante træer ud i haven, er der nogle grundlæggende ting, du skal være opmærksom på. 

Først og fremmest skal du vide, hvornår det er bedst at plante træet, så du giver det den bedste start i din have. Dernæst, under selve plantningen, skal du sikre dig at plantehullet er optimalt at plante et træ i og du skal sørge for at binde træet korrekt op. 

Disse ting giver vi dig en guide i her:

Hvornår planter man træer?

Når man planter et træ, så er det en god idé at gøre det om efteråret, da træerne er i hvile og dermed vil have bedst mulighed for at etablere sig succesfuldt i haven. Vi vil derfor altid anbefale, at du holder dig til disse måneder og i særdeleshed med barrodede træer samt træer med klump. 

Er der derimod tale om et træ i en potte, kan det i realiteten lade sig gøre at plante hele året rundt. Det anbefales dog, at man holder sig fra perioder med frost og tørke, da disse perioder er hårde for alle planter og begrænser plantens mulighed for at etablere sig i jorden omkring planten og at rødderne kan få fat. 

Træets plantehul

Når du graver et hul til at plante dit træ i, skal du være opmærksom på, om der er optimal muld i plantehullet, så træet har næring at leve af. Du skal beregne ca. en kubikmeter god muld, for at der er nok til et træ.

Måske har du i forvejen god muld eller en nogenlunde god muld, og så kan det være nok blot at forbedre med kompost. Men hvis der ikke er god muld i jorden, anbefaler vi, All-round plantemuld.

Det er meget vigtigt, at plantehullet er veldrænet, så træet aldrig kommer til at stå i stillestående vand. Er du i tvivl, kan du teste ved at grave plantehullet, fylde det op med vand og se hvor hurtigt vandet trækker væk. Det skal være trukket væk i løbet af 12 timer.

Det er vigtigt, at træet bliver plantet i samme dybde, som det har stået i, under produktionen på planteskolen. Altså i samme højde som i potten, eller ved barrodsplanter, hvor stammen begynder.

Opbinding af prydtræer, alletræér m.m.

Opbinding af træer er meget vigtigt, fordi man hjælper med at fiksere træets rod. Meget store og høje træer kan nemlig nemt bevæge sig i vinden, og det gør, at roden også kommer til at bevæge sig. Herved forsinkes rodfæstningen og træet vokser ikke optimalt.

Når roden bevæger sig, knækker de nye sprøde rodhår, der skal vokse ud og forankre planten, samt forsyne planten med vand og næring. Når rodhårene knækker, dannes der nye og dette kan planten gøre mange gange. Men hvis de knækker gentagne gange, vil træet ikke kunne fæstne sig og suge vand op. 

Dermed vil træet forblive som nyplantet og dermed kræve meget vand.

Resultatet af manglende opbinding kan variere, men det er typisk ting som stigende vandbehov, vækst stop og i værste fald kan planten kan risikere at dø. Går plantens vækst først i stå, vil det ofte tage flere år, før den kommer i gang igen.

Eksempler på planter der kræver opbinding:

  • Planter der ikke nødvendigvis er så store, men som står, hvor det blæser meget
  • Hækplanter der virker som en mur, og som derfor er udsat for hård blæst
  • Frugttræer
  • Alletræer
  • Store stedsegrønne planter
  • Solitær planter

Planter der kræver opbinding kan være alt fra små planter til et stort træ på op til 8-10 meter højt. Opbindingsmaterialer spænder også fra små stropper og stolper til sikkerhedsseler til barduner og store spyd, der skydes i jorden.

Der findes forskellige opbindingsmetoder. Den mest anvendte er sikkerhedsselen med en afstandsklods. Plantetorvet anbefaler, at du i stedet bruger vores Jute-sele, da den er biologisk fremstillet og derfor er bedre for miljøet og træet.

Hvis du bestiller vores billige opbindingspakke online følger Jute-selen med. Alternativ kan du benytte Kokus-reb, som også giver et naturligt look.

Når du skal sætte opbindingspælen eller pælene i jorden i forbindelse med plantningen, er det lettest at sætte pælene i, når hullet er gravet og før du planter træet. Så undgår du også at skade træets rødder, når pælen sættes gennem jorden.


Skal du plante et større træ, anbefaler vi pæle med minimum en diameter på 7 cm. Pælen graves ned, så den står stabilt – det er som regel 70-100 cm. nede i jorden. Træet opbindes ca. halvvejs på træets stamme, dvs. mellem jorden og kronen. Er pælen for lang, kan du skære den til.


Vi anbefaler en pæl til mindre træer, og to-tre pæle til større træer, afhængig af hvor meget det blæser, hvor træet skal plantes.


I videoerne nedenfor viser Arne Biering dig:

Hvordan du planter dit træ:

Sådan binder du dit træ op: