Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Guide til træer og buske

Træer hører til i en rigtig have. Havetræer er ikke blot flotte at se på, men kan skabe et godt miljø i haven ved at give læ og skygge for andre planter. Se alle vores flotte træer til haven, som vi har til salg nedenfor. Æstetisk er prydtræer og et alletræ med til at skabe rum og højde i en have. Mange har dog den opfattelse, at det kan være svært at plante store træer og allé træer ud i haven. Men sådan behøver det ikke være, hvis blot processen gribes rigtigt an. Læs mere om hvordan du bærer dig ad her:

Loading...

Træet til specielle forhold

Hvordan får du succes med at plante træer

For at lykkes med at plante træer ud i haven, er der to grundlæggende ting, du skal være opmærksom på. Det første er, at plantehullet skal være optimalt at plante et træ i. Det andet er, at træet skal være bundet korrekt op. Disse to ting giver vi dig en guide i her:

Træets plantehul

Når du graver et hul til at plante dit træ i, skal du være opmærksom på, om der er optimal muld i plantehullet, så træet har næring at leve af. Du skal beregne ca. en kubikmeter god muld, for at der er nok til et træ.

Måske har du i forvejen god muld eller en nogenlunde god muld, og så kan det være nok blot at forbedre med kompost. Men hvis der ikke er god muld i jorden, anbefaler vi, All-round plantemuld

Det er meget vigtigt, at plantehullet er veldrænet, så træet aldrig kommer til at stå i stillestående vand. Er du i tvivl, kan du teste ved at grave plantehullet, fylde det op med vand og se hvor hurtigt vandet trækker væk. Det skal være trukket væk i løbet af 12 timer.

Det er vigtigt, at træet bliver plantet i samme dybde, som det stået i, under produktionen på på planteskolen. Altså i samme højde som i potten, eller ved barrodsplanter, hvor stammen begynder.

Opbinding af prydtræer, alle træer m.m.


Opbinding af træer er meget vigtigt, fordi man hjælper med at fiksere træets rod. Meget store og høje træer kan nemlig nemt bevæge sig i vinden, og det gør, at roden også kommer til at bevæge sig. Herved forsinkes rodfæstningen og træet vokser ikke optimalt.

Når roden bevæger sig, knækker de nye sprøde rodhår, der skal vokse ud og forankre planten, samt forsyne planten med vand og næring. Når rodhårene knækker, dannes der nye og dette kan planten gøre mange gange. Men hvis de knækker gentagne gange, vil træet ikke kunne fæstne sig og suge vand op. Dermed vil træet forblive som nyplantet og dermed kræve meget vand.

Resultatet af manglende opbinding:

 • Stigende vandbehov
 • Planten vil stoppe sin vækst
 • Planten kan risikere at dø

Går plantens vækst først i stå, vil det ofte tage flere år, før den kommer i gang igen.

Planter der kræver opbinding

 • Planter der ikke nødvendigvis er så store, men som står, hvor det blæser meget
 • Hækplanter der virker som en mur, og som derfor er udsat for hård blæst
 • Frugttræer
 • Alletræer
 • Store stedsegrønne planter
 • Solitær planter

Planter der kræver opbinding kan være alt fra små planter til store træer på op til 8-10 meter. Opbindingsmaterialer spænder også fra små stropper og stolper til sikkerhedsseler til barduner og store spyd, der skydes i jorden.

Opbindingsmateriale

Der findes forskellige opbindingsmetoder. Den mest anvendte er sikkerhedsselen med en afstandsklods. Plantetorvet anbefaler, at du i stedet bruger vores Jute-sele, da den er biologisk fremstillet og derfor er bedre for miljøet og træet.

Hvis du bestiller vores billige opbindingspakke online følger Jute-selen med. Alternativ kan du benytte Kokus-reb, som også giver et naturligt look.

Opbindingspælen

Når du skal sætte pælen eller pælene i jorden i forbindelse med plantningen, er det lettest at sætte pælene i, når hullet er gravet og før du planter træet. Så undgår du også at skade træets rødder, når pælen sættes gennem jorden.


Skal du plante et større træ, anbefaler vi pæle med minimum en diameter på 7 cm. Pælen graves ned, så den står stabilt – det er som regel 70-100 cm. nede i jorden. Træet opbindes ca. halvvejs på stammen, dvs. mellem jorden og kronen. Er pælen for lang, kan du skære den til.


Vi anbefaler en pæl til mindre træer, og to-tre pæle til større træer, afhængig af hvor meget det blæser, hvor træet skal plantes.

Tekniske betegnelser for køb af træer

Når man køber træer findes der mange tekniske betegnelser, som kan være svære at gennemskue. Vi forklarer her de mest almindelige udtryk:

OH = stammeomkreds

Træer med krone, måles altid i stammeomkreds 1 meter fra jorden. Vil du tjekke størrelsen, er det lettest at måle med en snor, hold den så den når sammen rundt om stammen, og mål hvor mange cm. på et alm. målebånd.

Heistere

Unge, to gange omplantede træer med sidegrene, som bruges til videre produktion. Heistere har en tydelig gennemgående stamme med jævnt fordelte sidegrene. Antallet og fordelingen af sidegrene afhænger af artens/sortens genetiske egenskaber. Sidegrene kan som et led i produktionsforløbet være afkortet eller udtyndet. Planterne leveres enten barrods, med klump eller i potte.

Solitære buske

Er ekstra omplantede buske. Totalhøjden skal oplyses. Planterne leveres typisk med klump eller i potter.

Flerstammede træer

Flerstammede træer er mindst omplantet tre gange og stammerne fordeler sig på de nederste 50 cm af træet. Planterne kan leveres med klump eller i potte.

Højstammede træer

Højstammede træer skal have en ret stamme og en velformet krone. Træets stamme op til kronen må kun have skævheder med højst tre cm afvigelse fra centerlinjen. Der kan dog forekomme undtagelser hos arterne Quercus, Fagus, Carpinus, Crataegus og Platanus. Podede træer må kun have en svag krumning ved podestedet. Den alsidigt forgrenede rods diameter skal mindst være tre gange stammeomfanget. Planterne leveres barrods, med klump eller potte.


 • Tilføjet
  09/10/2018
 • Senest opdateret
  03/06/2019