Vi kan ikke altid få det, som vi gerne vil have det.
Undertiden er der betingelser i haven, som bare ikke lader sig ændre - eller i hvert fald ikke kan ændres så hurtigt, at du kan etablere den hæk du egentlig ønskerønskede dig allermest.
I de tilfælde, må vi mennesker ændre vore ønsker og i stedet plante hæk, der vil trives under de forudsætninger vi nu engang kan tilbyde den.
Den lette brise er dejlig i højsommeren - eller når der skal tørres tøj.
Men den stride blæst, som blæser kopperne ned af havebordet og vælter krukkerne på terrassen - dén vil vi gerne være foruden. Vi ønsker os læ i haven - men hvordan?
I det åbne landskab planter vi læhegn - måske helt op til tre rækker - og får dejligt læ i haverne selv langt væk fra hegnet. Et godt læhegn - eller en god hæk - giver læ på en udstrækning, der er helt op til ti gange hegnets højde.
Men hvordan får vi hækken i gang på den vindudsatte plads?
Vi må vælge mellem de hækplanter, der tåler presset fra vinden - og hjælpe dem på vej med fornøden pleje i form af korrekt opbinding og vanding i en siveslange i de første sæsoner, kun således kan de erstatte det vandtab, som vinden påfører dem. Plante-aktivator i jorden, øger planternes evne til at optage næring og vand med op til 700% og er således en god investering i den kommende hæks trivsel og vækst.
Heldigvis er der mange hækplanter, der kan tåle selv kraftig blæst - og en del af dem kender du allerede i forvejen.
bøg
avnbøg
eg
bærmispel
tjørn
naur
sølvrøn
syren
sargentæble
fjeldribs
blærespiræa
bambus
Har du plads i bredden, er hække af syren, sølvrøn eller bærmispel en mulighed - det går ud over blomstringen, hvis de klippes for tæt.
Er det nødvendigt med en smal hæk, må du se på bøg, avnbøg, tjørn, eg og naur til den vindomsuste matrikel.
Bøg er af gode grunde en af de mest populære hække i Danmark, blandt andet fordi de tåler blæst, kan danne høje og tætte hække, selv som tæt klippet - og naturligvis på grund af det smukke farvespil fra nyudsprunget lysegrøn, over sommerens mørkegrønne bladmosaik, til efterårets og vinterens gyldne nuancer.
Avnbøg er spinklere i forgreningen og har yndigt plisserede blade i foråret, men beholder ikke helt samme mængde af blade i vinterhalvåret, som bøgen gør.
Fortvivl dog ikke: med sine mange fine og tynde kviste, bremser den vinden effektivt og danner på den måde også et effektivt læ i din have i vinterhalvåret, på samme måde som f.eks. tjørn og naur gør.
Det helt ideelle læ dannes nemlig af en hæk eller et hegn, der består af omkring 30% små huller eller åbninger mellem grene og blade.
Er der ingen åbninger, men et helt massivt læ, som af en mur eller et plankeværk, opstår der istedet turbulens på indersiden af hækken, hvor der jo netop skulle have været læ.
Derfor danner en klippet hæk af eg også fint læ om vinteren, selv om den ikke er tæt som en mur - og den står rigtig godt fast i selv stærk vind, da egetræer har pælerødder.
Under forudsætning af korrekt renholdelse, vand og næring, vokser den næsten lige så hurtigt som en bøgehæk og står heller ikke tilbage for bøgen, når det kommer til høstfarver.
Buske som fjeldribs, blærespiræa og sargentæble, er ligesom bambus glimrende som hæk på forblæste steder og tåler udmærket klipning, hvis du ønsker en mere stram form på din hæk.
Stadig i tvivl? Spørg gartneren - her er de gode hækråd helt gratis.