Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Plantning og pasning af syrenhæk

Er du på udkig efter en blomstrende hæk? Så er syrenen et godt valg. Læs her om plantning, pasning, placering og meget andet. 

Vælger du at plante syren som hæk, får du en hårdfør hæk, der skærmer af for naboen og får utrolig smukke blomster i starten af sommeren. 

Syrener er fra naturens side store buske, som breder sig moderat med rodskud. Kraftig beskæring eller klipning med hækkesaks vil gå ud over blomstringen. Syrenerne vil derfor være bedst egnet til steder, hvor forholdene ikke er for små, eller hvor rodskuddene vil volde gener i forhold til eksempelvis. belægninger eller græsslåning.

Se hele udvalget af syren til hæk eller andre hækvarianter her.

Arter og sorter af syren til hæk

Nogle varianter af syren egner sig bedre som hæk end andre. Nedenfor gennemgår vi de forskellige varianter. 

Almindelig syren 

Syringa vulgaris

Til hække af syrén anvendes næsten udelukkende rodægte Syringa vulgaris, kaldet Almindelig Syrén.
De fleste kender den smukke plante, der i maj og juni står dækket af lyst violette, duftende blomster. En variant med hvide blomster er også i handlen i begrænset omfang under navnet 'Alba'.

Dværgsyren - til den lille have 

Syringa microphylla

Som indre hække under mindre forhold, kan Dværgsyrén også anvendes. Disse tåler fint klipning med hækkesaks. Husk at klippe lige efter endt blomstring. Klip ikke din dværgsyren alt for smal.

Andre syrenvarianter til hæk 

Indimellem ser man også hække af andre syrenvarianter. Det er især Storblomstrende Syrén, men også Ungarsk Syrén, Kinesisk Syrén eller Syringa reflexa, den såkaldte  Rævehale-Syrén.

Alle disse bliver ofte lidt bare i bunden med tiden og må så underplantes med lavere, skyggetålende buske, for vedblivende at give læ og beskyttelse mod indkig.

Plantning af syrenhæk - trin for trin

Du kan både købe syren som barrodet, med potte eller med klump om roden. Dette har betydning for, hvordan de skal plantes. 

  • Sørg for at jorden er optimal, det sted du planter. Der må eksempelvis ikke være problemer med stående vand. Er jorden ikke optimal til plantning, kan du blande jordforbedring i jorden eller anvende hækmuld. 
  • Grav en rende til planterne. Planter du barrods syrenhæk, skal renden være mindst 40 cm. bred og 40 cm. dyb. Planter du klumpplanter, skal plantehullet være 2-3 gange så stort som planteklumpen. 
  • Placer hækplanterne i hullet og fyld til med jord. 
  • Træd jorden godt til, så den har god kontakt til rødderne eller klumpen. 
  • Vand herefter i rigelige mængder. 

Vanding af syrenhæk 

Det er vigtigt for hækkens etablering, at den ikke mangler vand. Særligt i de første par år, kan udtørring sætte planterne meget tilbage. Her vil det være en god idé at benytte en siveslange til vandingen.

Når hækken er veletableret vil den kunne klare sig med det vand, som allerede er til stede fra naturens side. 

Gødning af syrenhæk 

Din syrenhæk må ikke mangle næring eller være i konkurrere med græs eller ukrudt om næringen. Gød din syrenhæk  i april, man og juni og ikke senere end 1. august, medmindre du bruger decideret efterårsgødning. 

Gødning er derfor ikke strengt nødvendigt ved efterårsplantning - men det følgende forår bør der, nøjagtigt som ved forårsplantning, gødes i april, maj og juni. Vi anbefaler at der anvendes en organisk gødning som fx Bio Havegødning

Gødning bør aldrig udlægges i planterenden, hvor den kan svide planternes rødder, men bør spredes oven på jorden.

Når hækken er veletableret vil den kunne klare sig med næring fra naturen. Hækken kvitterer dog altid for en tilførsel af organisk gødning, ligesom man på især udsatte pladser kan se gavn af en decideret efterårsgødning.

Beskæring af syrenhæk

Uden beskæring vil syrenen vokse sig høj og bred med afrundet top og mange korte rodskud, som gør at den forbliver tæt i bunden. 

Uklippede hække kan med års mellemrum foryngelsesbeskæres ved at skære op mod 25% af de ældre grene kraftigt tilbage lige efter endt blomstring, så der er plads til nye unge skud.

Vælger du årligt at beskærer din syrenhæk, vil blomstringen udeblive. Derfor er syrenhækken særligt velegnet til steder, hvor der er rigeligt plads og den kan få lov til at udfolde sig.

Hvis du ønsker en syrenhæk, der kan beskæres, vil dværgsyrenen være en mulighed. Her er det dog vigtigt at klippe lige efter blomstring. Ønsker du en klippet hæk af Dværgsyrén, bør den ikke klippes for smal, da det påvirker både blomstringen og hækkens stabilitet negativt.

Endvidere bør den klippede hæk af hensyn til eventuelt snetryk formes, så den er bredest forneden og smallest foroven. Hermed sikrer man også at der kommer lys til bunden af hækken, så at den forbliver frisk og grøn og blomsterrig helt ned til jorden.

Er syrenhæk insektvenlig? 

Syrénens duftende blomster giver foder til bier, natsværmere og aftensværmere. Blomsterne er spiselige for mennesker og kan tillige anvendes til produktion af saftevand, på samme måde som hyldeblomster.