Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Succes med syrenhæk

Går eller kører du forårstur i det danske landskab, navnlig på Fyn, kan du næsten ikke undgå at se de blomstrende syrenhegn og -hække omkring husene især i landzonerne. Det ser dejligt ud og duften er ubeskriveligt skøn.
Sådan en hæk vil vi også have! Men er den velegnet i villahaven - og hvilke syrener egner sig til hæk?
Læs med her, før du planter


Helt vilde - og helt almindelige

Syrenerne i hegnene er de såkaldt rodægte syrener. De er rene arter eller den vilde form, om du vil og de bærer populærnavnet "almindelig syren".
Oftest ser man formen med de lyse violette blomster - men også varianten med hvide blomster, kaldet 'Alba'.

De rodægte, almindelige syrener er fra naturens side store buske, som breder sig moderat med rodskud. Uden beskæring vil syrenen vokse sig høj og bred med afrundet top og mange korte rodskud, som gør at den forbliver tæt i bunden - og bred.

Vi kan ikke forhindre syrenerne i at følge deres natur, så hækken af rodægte syrener er derfor bedst egnet under lidt større forhold og hvor rodskuddene ikke vil volde gener i forhold til eksempelvis belægninger eller græsslåning.


Hug en hæl og klip en tå

Men så kan man jo bare klippe dem, hvis ikke de må blive så store, brede og høje...ikke?
Jo, det kan man da. Og så skal de også nok blive mindre, men ikke nødvendigvis kønnere.
Den smukke blomstring, som ofte var hovedårsagen til ønsket om en syrenhæk, bliver også nemt noget sparsom, hvis blot man griber hæksaksen som var der tale om en ligusterhæk, en thujahæk eller en anden hæk, som ikke danner rodskud og som vi ikke planter for blomstringens skyld.

Det ligger nemlig sådan med syrener, at deres blomster helt uden undtagelse sidder i spidsen af alle grene - og siden det er spidserne vi klipper af, så risikerer vi at klippe hele næste års blomstring af, hvis vi griber til saksen på det forkerte tidspunkt.
Syrenhække kan med års mellemrum foryngelsesbeskæres ved at skære op mod 25% af de ældre grene kraftigt tilbage ca. 30-40 cm. over jorden - lige efter endt blomstring. Så er der plads til nye unge skud og det holder hækken tæt fra bunden og begrænser højdetilvæksten, men ikke bredden.

Skal du nødvendigvis gøre syrenhækken smallere, må du klippe lige nøjagtigt når blomsterne falder og inden den nye tilvækst sætter ind. Så når de overklippede grene i løbet af vækstsæsonen at danne nye skud - med nye blomsterknopper for enden - klar til blomstring i den følgende forsommer.

Klip ikke for smalt og klip ikke siderne lodret: så kommer toppen til at skygge for bunden - og hækken bliver bar for neden med en kost af nye skud i toppen. Den bedste form er den, der er bredest for neden og afrundet for oven, nøjagtigt som syrenerne selv vil vokse.


Syrener uden rodskud?

Haveformerne af syren danner ikke rodskud. De storblomstrende syrener,  Preston syrenerne med deres konvalduftende toppe af blomst, Ungarsk syren, Kinesisk syren og Syringa reflexa, formeres nemlig ikke ved frø, men ved podning. For at podningen ikke skal overvokses, poder man på en grundstamme, som ikke danner bundskud.

Man kan man så ikke bruge dem til en hæk og undgå de mange bundskud, der med tiden gør hækken alt for bred eller som dukker op på de mest uventede og uhensigtsmæssige steder i indkørsel, plæne og mellem terrassens fliser?
Teoretisk set, jo. Men i praksis kommer de manglende bundskud ofte til at udgøre en anden udfordring:
I takt med at havesyrenerne bliver ældre, udvikler de sig fra buske og til små, flerstammede træer. De bliver med andre ord bare forneden og udvikler en bred, afrundet krone. Hækken bliver "lårkort" og "langbenet".

En smal villahavehæk i den klassiske forstand, er det med andre ord svært at lave af syrenerne. Til gengæld er de uovertrufne som enkeltrækkede hegn med eller uden bunddække.
Ønsker du at lave dit hegn af syrenens mange haveformer, der ikke danner bundskud, kan du med fordel underplante lige fra starten med skyggetålende lavere buske - måske endda stedsegrønne?
På denne måde bliver dit syrenhegn ved at være tæt i bunden, helt uden rodskud.


Undtagelsen

Men er der da SLET ingen muligheder for at få en klippet hæk af syrener? JO!
Hvis du ønsker en syrenhæk, der kan klippes med hæksaks og stadig blomstre, vil dværgsyrenerne være en mulighed. Du får dog ikke en hæk, der er hverken 2 eller 3 meter høj på ingen tid - men en fin indre hæk til opdeling af haven eller til blomstrende og duftende indramning af terrassen, kan du sagtens få.

Dværgsyrener er nemlig i et vist omfang i stand til at blomstre både på sidste års tilvækst og på den nye, hvorfor man kan klippe dem med hæksaks og stadig få masser af blomst.
Især nyere sorter som 'Bloomerang' og 'José' er kendt for at være pålideligt remonterende, selv som yngre planter, men med tiden kommer også de øvrige sorter med på vognen.

Det optimale tidspunkt for klipningen vil dog stadig være umiddelbart efter at forsommerens blomstring er overstået.
Klip ikke hækken for smal, da det påvirker både blomstringen og hækkens stabilitet negativt.
Den klippede hæk bør af hensyn til eventuelt snetryk formes, så den er bredest forneden og smallest foroven.
Hermed sikrer man også at der kommer lys til bunden af hækken, så at den forbliver frisk og grøn og blomsterrig - helt ned til jorden!


Plantning og etablering

Men hvordan planter vi så de syrener - og hvordan skal de passes i de første år, til de er etableret og det hele begynder at ligne et rigtigt fynsk eventyr med duftende blomster til sommerdrik, med nektar til bier og frø til fuglene?

Barrodsplanter i bundter - de vilde syrener med bundskud - plantes på nøjagtigt samme måde som du ville plante en bøgehæk, ligusterhæk, en spiræahæk eller anden bladbærende, løvfældende hæk - og i linket her, kan du læse hvordan dét går for sig.

Køber du større planter i potte eller på klump, kan du med fordel følge planteanvisningen for klumpplanter, som du finder her.

Er der stadig noget du er i tvivl om eller ønsker uddybet? Så husk, at du altid kan skrive til gartnerne! Det er helt gratis og vi er fulde af gode, grønne råd og ideer.