Du har købt eller bygget det dejligste hus - det er nøjagtigt som du drømte om!
Det er haven desværre ikke...endnu!
Det ser helt uoverskueligt ud, som du ser ud over den ujævne brakmark - hvordan skal den nogensinde blive til en have? Ingen plæne, ingen bede, ikke en plante ud over tilfældigt ukrudt - og absolut intet privatliv! Hvad gør du?
Inden du begynder at plante noget som helst, skal det helt grundlæggende være i orden: Jorden.
Ingen plante bliver nogensinde bedre end den jord den er plantet i.
Er din jord hård, sammenkørt og uigennemtrængelig, er det vigtigt, at du får løsnet jorden inden du begynder at plante - gerne ned i 1 meters dybde, hvis råjorden er lerholdig.
Din lokale anlægsgartner eller entreprenør kan gøre arbejdet på ingen tid med en minigraver monteret med grubbetand, ligesom du kan få jorden planeret, hvis ikke det er gjort.
Enhver havejord består af et muldlag øverst og af råjord underneden. Muldlaget kan være tyndt eller tykt - og råjordens beskaffenhed kan også variere meget.
I nybyggerkvarterer har muldlaget ofte været fjernet, mens byggeriet stod på og er til slut lagt ud i et tyndt lag oven på råjorden. Du kan have brug for at få kørt mere muld på, hvis muldlaget er meget tyndt og/eller af ringe kvalitet, men først må råjorden være i orden!
Råjorden har ofte været sammenpresset i forbindelse med byggeriet og vil derfor være noget kompakt. Er råjorden også lerholdig, vil den danne et såkaldt vandstandsende lag; Dét skal du have brudt, før du planter! Ellers risikerer du at alle de nye, dejlige hækplanter dør en stille død allerede i løbet af den første vinter.
I artiklen her lærer du at kende de forskellige jordtyper fra hinanden - og at rette op på de mangler, som kan være i DIN nye haves jord.
Ser det helt håbløst ud? Så er der mulighed for at starte helt forfra med dejlig, ny hækmuld: Lige til at plante i! Vi leverer til fortovskant, så du hurtigt kan komme i gang.
Vejen til haven går som bekendt gennem hækken - og derfor er hækplantning ofte det første større stykke havearbejde, du som ny haveejer må kaste dig ud i.
Er grunden ganske plan og uden store terrænspring, er den klassiske løsning een enkelt række hækplanter lige i skel - naturligvis efter aftale med de nye naboer. Er grunden skrå, giver det anderledes udfordringer, som kan løses på flere spændende måder.
Hækken er en hjertesag og en nabosag og der skal gerne være enighed lige fra starten.
Undertiden er der tinglyst særlige krav til hækken, som kan være gældende i hele området, men overholdes de, har du og din nabo ret frie hænder på områder, så længe I er enige.
Hvis ikke der er lokale krav om en ligusterhæk på nøjagtigt 180 cm’s højde, kan gode naboer altså sagtens beslutte at de i stedet vil have en blomstrende rhododendronhæk eller et hegn med efeu på.
Den eneste faktor der bestemmer om det lykkes er…at I vælger en plantetype der er egnet til at vokse i netop jeres jord, under netop jeres lys- og vindforhold - og at I planter og passer den korrekt, til den er godt etableret.
Alle de ting vil vi gerne hjælpe jer med - for vi ønsker nemlig, at alle de planter vi sælger kommer godt i vækst - og at alle vore kunder bliver nøjagtigt lige så haveglade, som vi selv er.
Det er jo en ren labyrint at få valgt den rigtige hæk? Kan vi ikke bare købe de planter vi kan lide og få dem sat i jorden og så komme videre?
Nogle gange kan vi. Nogle gange er jorden, lysforholdene og vindforholdene helt helt fine og velegnede til netop dén hækplante vi allerhelst vil have og så er der kun plantning, renholdelse, vanding og gødskning tilbage, før hækken er perfekt.
Men tør vi løbe risikoen? Især med de dyrere hækplanter som kirsebærlaurbær og taks - eller færdighæk af bøg - kan det blive en rigtig kedelig udskrivning, hvis ikke planterne etablerer sig.
Selv den sundeste plante bliver aldrig bedre end de forhold, den får på voksestedet.
I artiklen her hjælper vi dig gennem labyrinten til netop dén hæk, der er mest velegnet i din have.
Så er det blot at gå i gang! Uanset hvilken hæktype du har valgt, så leverer vi til fortovskant!
Valgte du en hæktype, der kræver jordarbejde? Så gør det først, så jorden er klar og renden gravet, før I modtager hækplanterne. Mål op, hvor mange meter hæk du egentlig skal bruge, så du ikke får for mange eller for få planter.
Afhængig af plantetype- og størrelse, varierer plantetætheden fra 2-5 planter pr løbende meter. Det vil ofte være oplyst på salgssiden for den enkelte plante - men ellers kan du altid spørge gartnerne!
Hækplanter er ikke glade for at stå og vente i dagevis i deres sække eller på de paller, som klumpplanterne leveres på - så få ikke leveret for tidligt, vent til du er klar.
Læs her, hvordan du planter hæk af klumpplanter - og hvordan du hjælper den gennem etableringsfasen!
Læs her, hvordan du planter hæk af barrodsplanter - og hvordan du hjælper den gennem etableringsfasen!
Det sidste er næsten det vigtigste. Selv den bedste og flotteste hækplante bukker før eller siden under, hvis ikke den passes korrekt. Lugning og vand, vand og lugning er uundgåelige arbejdsopgaver, hvis ikke din hæk skal ende som på billedet herunder. Og dét skal den selvfølgelig ikke!
Derfor kan du altid spørge gartnerne, hvis du er i tvivl om valg af hæk eller om plantning, pasning og pleje, ikke bare af hækken, men af alle havens planter!