Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Plantning og pasning af færdighæk

Når du planter færdighæk er det vigtigt, at du planter inden for 48 timer efter levering. På den måde sikrer du at planterne ikke tørre ud eller udsættes for andre skadelige påvirkninger. Derfor er det vigtigt, at du har lavet forarbejdet, inden du modtager planterne.

Tag et kig på hele vores udvalg af færdighæk og andre hække

Tjek jordforhold

Er din jord hård og uigennemtrængelig, så er det vigtigt, at du løsner jorden inden du begynder at plante - gerne op til 1 meters dybde. Grav desuden en rende på ca. 30 cm i dybden og 40 cm i bredden, og husk også at løsne jorden i bunden af renden for at sikre luftskifte og dræn. 

Er du i tvivl om, hvilken jordtype du har, så se videoen med Arne Biering, der fortæller, hvordan du kan vurdere din jordtype.

Vend din færdighæk korrekt

Vær opmærksom på at vende din  færdighæk korrekt. Hækplanterne fra Plantetorvet, har to sider, som er busket, og to sider som er klippet. De klippede sider skal vendes således, at de agerer hækfacaden mod f.eks. have og vej. De buskede sider vendes mod hinanden, så de strittende grene forgrener sig ind i hækplanterne. Vi anbefaler, at du først placerer hækplanterne på jorden foran planterenden, inden du planter hækken. Det giver dig mulighed for at træde lidt tilbage og få et overblik ift. at sikre, at planterne vender korrekt, inden du sætter dem i planterenden.

Plantning af planterne

Placer planterne i renden med følgende anbefaling:

Din Plantetorvet færdighæk er på klump. Selve klumpen skal dækkes af ca. 2 cm jord. Lad nettet blive på jordklumpen - det er organisk og forgår naturligt. Husk at give plads til hækken mod evt. fortov (vær opmærksom på afstanden fra skellinjen).

Vanding af færdighæk

Vand er altafgørende for, at planterne trives både under plantningen og efterfølgende. Når du har placeret din  Færdighæk fra plantetorvet, i renden, skal den fyldes med 1/3 jord og 2/3 vand. Lad vandet synke ned omkring rodklumpen. Når vandet er sunket, fyldes renden op med jord. Træd jorden godt til og vand igen. I vintermånederne er det ikke nødvendigt at vande ved plantning.

Færdighæk i særligt vindudsatte lokationer 

Skal din Plantetorvet Færdighæk stå et på et særligt vindudsat sted, anbefaler vi at sætte nogle kraftige stolper cirka hver 2. meter langs hækken og spænde noget plastbelagt tråd ud mellem stolperne. Det giver hækken noget støtte i tilfælde af vind.

Finpudsning

Efter du har plantet, kan det være en god ide med en smule finpudsning af din hæk. Studs din Plantetorvet Færdighæk i toppen og på siderne, så den får en pæn finish.

Sådan passer du din færdighæk

Når først du har plantet din Plantetorvet færdighæk, skal du være opmærksom på at passe og pleje den for at vedligeholde det fine resultat og give hækken de bedste vækstbetingelser. Det kræver ikke alverdens kundskaber indenfor den grønne verden, hvis blot du følger vores guide, så er du godt med.

Klipning og gødning

Plantetorvet færdighæk skal passes med klipning og gødning - præcis ligesom med almindelig hæk. Når du har plantet din færdighæk. er det vigtigt, at hækken får lov til at vende sig til sit nye hjem og koncentrere sig om at bruge sin energi på væksten. Derfor anbefaler vi, at du klipper de blomster og eventuelle bær, som kan komme på plante af de første efter plantning.

Vores anbefaling er, at du gøder omkring slutningen af april, samt i slutningen af juni. Vi anbefaler, at du bruger NPK 14-3-15 eller tilsvarende gødning, som du kan købe i et almindeligt havecenter. Læs anbefalingen på den valgte gødning.

Vanding

Vanding er det absolut vigtigste at være opmærksom på, når du har sat din nye Plantetorvet færdighæk. Vi anbefaler, at du allerede vander fra knopskydning i april, hvis det er en tør periode. Det er vigtigt, at du aldrig vander dagligt, da daglig vanding kan skade planternes rodnet. Vand derfor 1-2 gange om ugen. I sommerhalvåret skal du være ekstra obs. på vanding. Dets varmere og mere tørt det er, dets mere skal du vande. I varme perioder uden nedbør, kan det være nødvendigt at vande med 10 – 12 liter per planter per gang.

Du kan med fordel styre din vanding ved brug af en siveslange. Fordelen ved siveslangen er, at den vander samme sted i længere tid, så vandet får lov til at trænge ned til planternes rødder. Vanding med siveslange har den fordel, at det minimerer dit vandforbrug.

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren