Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Planlæg din køkkenhave i vintermånederne

En køkkenhave kan være mange ting. Nogle foretrækker et lille højbed eller måske nogle krukker med krydderurter. Andre prioriterer en stor køkkenhave med alt, hvad dertil hører. Uanset hvad, så starter det hele med planlægning.

Denne artikel guider dig igennem planlægningen af din køkkenhave, så du nemt og hurtigt kan gå i gang med plantningen til foråret.

Sådan planlægger du din allerede etablerede køkkenhave

I god tid inden såning kan du med fordel planlægge din eksisterende køkkenhave. Hvad fungerede godt? Og hvad vil du gerne gøre anderledes? 

Hvad skal du dyrke i køkkenhaven i år?

Det er altid rart at dyrke noget, som man kan lide, og som fungerer godt i ens køkkenhave. Så gentag succeser og dyrk din yndlingsgulerod eller favoritsalat.

Du kan også prøve noget helt nyt. Prøv en sort af gulerødder eller jordbær eller andet, som du ikke før har haft i haven.

Gode råd til dette års køkkenhave

Var der noget, som ikke fungerede sidste år? Tænk over, hvad du kan gøre anderledes i år.

Måske tørrede køkkenhaven ud, mens du var på sommerferie? Overvej om et vandingsanlæg, vil være en fordel for dig.  Tag et kig på hele vores udvalg af vandingsudstyr.

Måske glemte du, hvor du havde sået rødbederne? En bedre markering af dine afgrøder vil sandsynligvis hjælpe dig.  Find etiketter til frø her. 

Måske spiste fuglene  alle dine jordbær? Du kan nemt skærme af for fuglene med fuglenet. Find fuglenet her. 

Sådan planlægger du den nye køkkenhave

Når du planlægger at etablere en ny køkkenhave, skal du først og fremmest spørge dig selv: Hvad vil jeg gerne dyrke?

Valget af afgrøder har nemlig betydning for, hvor stor din køkkenhave skal være. Eksempelvis kræver kål, græskar og kartofler mere plads end gulerødder og ærter. Find ud af hvad, du gerne vil dyrke og få det til at passe med din haves størrelse. Se hele udvalget af grøntsagsfrø og krydderurtefrø her. 

Er det første gang, du dyrker køkkenhave, er det som regel en god ide at starte småt og derefter udvide efter behov. 

Hvor skal din køkkenhave placeres? 

En køkkenhave er bedst placeret et lyst sted. Der må gerne være vandrende sol i løbet af dagen med minimum 6 timers direkte sollys. Husk at der er virkelig mange muligheder og varianter af grøntsager og krydderurter. Du vil helt sikkert kunne finde noget, som kan passe til din køkkenhaves placering.

Vil du have hævede bede eller almindelige bede? 

I din planlægning bør du overveje, om du foretrække højbede eller almindelige bede. Det ene er ikke bedre end det andet, og hver især har sine egne fordele. 

Fordele ved højbede eller hævede bede 

  • Du kan arbejde omkring alle planterne uden at gå i bedet. 
  • Når du ikke går i bedet, bliver jorden ikke presset sammen og planterne gror bedre.
  • Du kan plante tættere i et højbed, hvor du ikke skal gå mellem rækkerne

Fordele ved almindelige bede

  • Det er hurtigt at fræse eller gennemgrave et sammenhængende areal. 
  • Det kan være lettere at styre vandingen i varme perioder, da jorden ikke tørrer så hurtigt ud.
  • Det er billigt, da der ikke skal købes ekstra jord eller højbede

Udnyt højden og pladsen i din køkkenhave

Har du kun en lille have, eller vil du gerne optimere udbyttet i din køkkenhave yderligere? Så tænk på at en have har flere lag.

Du kan udnytte den vertikale plads ved at lade pladskrævende planter som squash, græskar, bønner vokse på espalier eller hasselgrene, så de kun fylder i højden. 

Du kan også med lidt planlægning sagtens dyrke flere grøntsager på samme areal samtidig. Du kan eksempelvis så gulerødder mellem jordbærrækkerne i det tidlige forår eller dyrke spinat i bunden af kål. Udnyt den bare jord der opstår efter høst og genså, den kunne f.eks. være salat eller spinat.

Planlæg placering af dine afgrøder

Nogle planter trives bedst, hvis de ikke plantes det samme sted hvert år. Derfor bør der foretages et såkaldt sædskift, der forebygger angreb af jordboende sygdomme og skadevoldere og sikrer at visse næringsstoffer ikke bliver drænet i jorden.

Tag et billede eller tegn en tegning af din køkkenhave, så du næste år kan planlægge og så anderledes. 

Vedligehold din jord i køkkenhaven

Da jorden i en køkkenhave er altafgørende for udbyttet og sundheden af de afgrøder, som du kan høste, er det vigtigt at tilføre din jord næringsstoffer og holde den let og porøs.

Du kan eksempelvis vedligeholde din jord således: 

  • Efter høst af bønner og ærter kan plantedelene fra bælgfrugter hakkes i mindre stykker og efterlades på jorden i køkkenhaven.
  • Top alle bede med kompost eller  jordforbedring  i efteråret. På den måde er jorden dækket hen over vinteren og f.eks. asparges og rabarber beskyttes.
  • I foråret vendes evt. kompost og planterester, som ikke naturligt er optaget i jorden.

Gartnerens tip til køkkenhaven 

Overvej og noter evt. dine succesoplevelser og skuffelser med køkkenhaven, så du husker dem år efter år.