Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Haven i Januar!

Januar har ind til videre vist sig fra sin milde side. Græsset gror, og jorden er blød nok til, at man kan plante, stikke kanter og luge. Der er ikke noget, der kan sætte humøret i vejret som en halv times frisk luft og udendørs foretagsomhed, så hvis du trænger til at tage hul på det nye haveår allerede nu, er det bare om at gå i gang. Det, du når, vil spare en masse tid til foråret, hvor der altid er nok at gøre. 

En professionel græsplæneplejer vil måske sige, at du ingen omstændigheder må gå på plænen, når der er frost i jorden. Det vil øge risikoen for sneskimmel. Han vil nok også fraråde, at du jokker for meget rundt på plænen, når den er sjappet og våd, da det kan mase jorden sammen, gøre den iltfattig og skade græssets trivsel. Men i praksis er en almindelig villa-græsplæne heldigvis overraskende robust, især når det ikke involverer kørsel med tunge maskiner. Så du behøver ikke snige dig brødebetynget rundt langs kanten. Bare tag den lige vej til haveskuret. Græsset skal nok klare sig alligevel.

Du kan sagtens lade plænen stå, som den er, med et let dække smågrene, blade og nedfaldsfrugter. Men hvis du har lagt forårsløg, vil det fungere bedst med en nogenlunde rolig grøn flade. Riv derfor gerne græsset let igennem på de steder, hvor du ved, at der er blomster på vej op. Du kan ikke se dem endnu, men foråret ulmer lige under overfladen, og allerede om en måned vil det være svært at komme til med riven uden at ødelægge de spirende små krokus, skilla og snepryd.

9 hyggelige haveopgaver, der kan klares på 5-20 minutter

  • Rens fuglebrættet med en skraber. Læg mad ud til fuglene. Tøm fuglebadet, børst det med en stiv børste, hvis der er snavs og alger og fyld op med frisk vand.
  • Riv græsplænen på de steder, hvor du ved, at der er forårsblomster på vej op. Lad resten være til en anden gang.
  • Klip de viltre og forvoksede roser ned og fjern grenene. Så er det nemt at gå til, når du skal pudse dem af og beskære om et par måneder.
  • Ryd op i krukkehaven. Fjern de visne og væltede planter, men lad de store krukker og stedsegrønne planter stå. Det giver en fin struktur, også hvis der kommer et snefald.
  • Grav en knold med spirende vintergæk eller erantis op, sæt planten i en lille krukke og nyd blomsterne indendørs. Sæt krukken væk, når der ikke er flere blomster. Lad det grønne visne ned, skil løgene ad og sæt dem ud i haven igen til foråret.
  • Rens fugerne mellem fliserne for græs og ukrudt. Husk handsker. Brug en fugekniv, en gammel brødkniv eller hvad der nu ligger godt i hånden. Udvælg ét lille område. Helst tæt på huset, hvor du siden vil kunne nyde synet af dit arbejde inde fra den varme stue.
  • Fej terrassen med en stiv kost. Det holder mængden af alger på trædækket nede og forhindrer ukrudtsfrø i at få fat mellem fliserne.
  • Stik kanterne omkring plænen på de steder, hvor du ser det mest. Det er en mirakelkur, når det gælder om at få det hele til at stå mere stramt. Hvis plænen er blevet meget langhåret, og der ikke er frost i jorden eller i luften, kan du også sagtens køre over med plæneklipperen på højeste klippehøjde.
  • Ryd op i drivhuset. Ryk ind med en stol, et par fremdrevne hyacinter og en varm kop te, og fryd dig over lyset og den fortættede duft af forår.

Ny have ekspert på Plantetorvet.dk og du kan bestemme temaet. 

Med på holdet har vi som noget nyt havebogsforfatter Karina Demuth, som sammen med vores dygtige gartnere vil dele ud af deres bedste tips og tricks om alt fra buske og træer til blomster, krukker og havedesign. Glæd dig også til vores nyhedsbrev, der i år - ud over de gode tilbud - vil byde på masser af gratis inspiration, ideer og haveviden og på små film, hvor vi vil dykke ned i nogle spændende emner, og måned for måned følge årets gang og gøremål.

Vil du have gode råd, af vores nye haveekspert Karina Demuth, så gå på vores Facebook side og skriv din kommentar.