Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Ni nemme haveopgaver i januar

Nu skal der tages hul på et nyt haveår, og du kan allerede begynde havearbejdet i januar. Vi guider dig igennem ni nemme januaropgaver.  

Selvom det er januar, så er det nok at tage fat på. Begynder du havearbejdet allerede nu, kan du spare en masse tid til foråret, hvor der ellers er nok at se til. 

1. Komposter dit madaffald

Januar er et godt tidspunkt at starte noget nyt på. Komposterer du ikke allerede dit madaffald, så vil en bykompostspand hjælpe dig godt i gang. Med disse kompostspande vil du kunne producere din egen bokashi-kompost, som du kan bruge i dine højbede eller lignende. Læs meget mere, hvordan du producerer bokashi-kompost.

2. Planlæg køkkenhaven.

Uanset om du allerede har, eller overvejer at få en køkkenhave, er planlægning alfa omega. Få tips og gode idéer her til køkkenhaven i artiklen: Sådan planlægger du din køkkenhave

3. Beskær træer og buske, hvis der ikke er frost

Hvis vejret tillader det, er januar en god måned at beskære dine træer og buske. Hvis der er vedvarende frost bør du dog vente med at beskære indtil temperaturen igen er over frysepunktet - ellers vil dine planter få frostskader.  Vær opmærksom på at ikke alle buske og træer kan tåle en vinterbeskæring.

4. Ryd op i krukkehaven

Ryd op i krukkehaven. Fjern de visne og væltede planter, men lad de store krukker og stedsegrønne planter stå. Det giver en fin struktur, også hvis der kommer snefald. 

5. Grav knolde op

Grav en knold med spirende vintergækker eller erantis op. Sæt planten i en lille krukke og nyd blomsterne indendørs. Sæt krukken væk, når der ikke er flere blomster. Lad det grønne visne ned, skil løgene ad og sæt dem herefter ud i haven igen til foråret. På den måde får du mest mulig ud af dine blomsterknolde. 

6. Rens fugerne mellem fliserne 

Rens fugerne mellem fliserne for græs og ukrudt.  Brug en fliserenser for det bedst mulige resultat. Efterfølgende kan du, med fordel, feje fugesand hen over fliserne og fylde fugerne helt op igen. Det gør det  sværere for ukrudtfrøene at etablere sig.

7. Fej terrassen 

Fej terrassen med en stiv kost. Det holder mængden af alger nede og forhindrer ukrudtsfrø i at få fat mellem fliserne. 

8. Stik kanterne omkring plænen

Stik kanterne omkring plænen på de steder, hvor du ser det mest. Brug gerne en kantskærer for det bedste resultat. Det er en mirakelkur, når det gælder om at få det hele til at stå mere stramt. 

9. Ryd op i drivhuset

Ryk ind med en stol, et par fremdrevne hyacinter og en varm kop te og glæd dig til det kommende forår.