Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Haven i januar

Nu skal der tages hul på et nyt have-år og mange små hyggelige opgaver kan varetages i løbet af januar.   Mangler du ideer til et par timer i haven, så læs med her.

 

Planlæg årets nye haveprojekter

Skal rosenbedet udvides? Skal der etableres en lille eller en stor køkkenhave?
Hvordan var det egentlig med staudebedet? Var der for mange asters og for få lungeurt? Skal du have en decideret skærehave i år?

Tag dig tiden til at revurdere det forgangne år i haven og læg plan for de nye tiltag, så du er klar, når haven er det. Og det kan den forbavsende nemt være, allerede i januar!
Er jorden tøet og let at arbejde med? Ja, så kan du roligt plante, hvis du har lyst!
Læs mere her om plantning i den kolde tid


Planlægger du at udvide et eksisterende bed, kan du lægge reb eller haveslange ud til at markere den påtænkte linjeføring af bedets kanter. Gå en tur rundt og se det fra alle sider - måske skal buen være lidt dybere? Eller var det bedre med en helt lige linje? Er du i tvivl, kan du altid spørge gartneren.


Tag saksen i hånden og gå en tur i haven

Når vejret tillader det, er den bladløse tid velegnet  til lettere beskæringsarbejde.
Du kan se buskenes og træernes strukturer tydeligere, nu de står uden blade, hvilket letter arbejdet meget.
Planter med tidlig saftstigning, som f.eks. vinranker, har også en “sidste beskæringsdato”, hvis du skal nå at beskære dem inden de begynder at “bløde” ved det mindste snit.
Er du i tvivl om,  hvad du må beskære nu, og hvad der skal vente? Læs med her

Pas på krukkehaven om vinteren

I modsætning til havens planter er rødderne på krukkeplanter IKKE sikret mod at bundfryse. Selv ved ganske få frostgrader kan krukker, kummer og smalle højbede være helt bundfrosne. Krukkeplanterne må derfor vinterbeskyttes, hvis de skal klare sig helt uskadt gennem vinteren - eller de må stilles et sted, hvor de ikke udsættes for så store temperatursvingninger. Læs mere her

 

Sneflokke kommer vrimlende

Sne på jorden, som nu dækker staudernes toppe og græssernes strå, kan roligt få lov at blive liggende. Sneen fungerer som en dyne, der beskytter vækstpunkter mod skader fra meget lave temperaturer.

Et fint, let lag af sne beskytter især havens stedsegrønne imod udtørring fra vind, sol og frost - så det er der ingen grund til at fjerne.
Men når der kommer rigtig meget sne - og i løbet af rigtig kort tid - begynder der en anden historie: vægten af snelaget på havens træer og buske kan ende med at blive FOR tung. Så må vi ud og ryste den tunge snedyne af grenene, inden der sker skade. Læs mere her

Grib kosten

Fej terrassen for nedfaldne blade - de gør ingen nytte dér.
Brug i stedet bladene i haven, som et dejligt vinterdække mellem roser, under hække - eller som “dyne” på sarte planter som artiskokker. Nu hvor bladene er væk, kan du se belægningen - og hvordan har den det egentlig? Er der ukrudt mellem fliserne?
En hurtig håndlugning lønner sig nu - brug en lugekniv, hvis planterne allerede har mere end tre par blade.
Efterfølgende kan du med fordel strø et tyndt lag fugesand eller stenmel over de befæstede områder og feje igen. På denne måde får du fyldt fugerne helt op igen - med et materiale, der gør det svært for nye ukrudtsfrø at etablere sig.
Samtidig fungerer de små hårde stenpartikler som en “skuresvamp” der rengør belægningens overflade og skrubber de helt småbitte ukrudtsplanter væk, som du overså, da du fjernede de store.


Stikker det helt af?

Har du  græsplæne? Så stik kanterne af, inden plænen kravler for langt ind i bedene. Nu, hvor haven står bar ses det tydeligt, hvis der er kommet en “ulden kant” hvor græsset er begyndt at gro ind i bedene. Brug en skarp spade eller en kantskærer for det bedste resultat. Brug de afskårne tørv til et lille tørvedige et sted i haven, til glæde for insektlivet. Mens du er i gang, kan du overveje hvor du vil have en uklippet stribe i plænen næste år…Naturligvis med med forårsløg i!

Måske du i virkeligheden har lyst at få en hel løgplæne? Læg planerne nu! Januar er måneden for havedrømme.


Ryd op i drivhuset

Nu er der ikke længere nytte af sidste års tomatplanter og agurkens visne ranker ligner de sørgeligste guirlander.
Så er det tid til årets første drivhusstund, når det visne fjernes og lægges på kompostbunken, mens jorden fra plantesækkene kommer ud i køkkenhavens bede, eller bruges som topdress under hækken.
Sæt krukkerne med de sarte krydderurter, citrustræerne og passionsblomsten indendørs - og flyt selv med derind for en lille stund.
En stol, forårsløg på vej i potter, en varm kop the og et tæppe over benene, dét er da ren haveglæde, selv på en grå januardag!


Glædeligt have-nytår fra os på Plantetorvet.