Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Krukker i haven og på terrassen - miljø og variation

Miljøbeplantning, element og material krukker med roser, alunrod, staudehirse og gråblad. 


Hvorfor har vi krukker i haven?

Den åbenlyse årsag er naturligvis, at ikke alle haver har tilgængelig jord at plante i. Terrasser, altaner, brolagte indkørsler og andre lignende arealer, kan man jo ikke bare grave og plante i - men derfor vil vi alligevel gerne have frodighed, farver og blomster året rundt. I krukker, i tønder,  i højbede, i plantekasser og i altankasser.

Balconera selvvandende altankasse med solknap, alunrod, stargræs og skjoldbregne

I haver med masser af muligheder for at plante bede til, vil vi alligevel gerne have krukker og kummer rundt omkring;

-Til at byde velkommen ved hoveddøren.
-Til at give farver i hjørnet ved carporten.
-Til hurtig afskærmning ved terrassen - eller til læ lige rundt om hjørnet i dén krog, hvor det ville være dejligt at sidde i aftensolen omgivet af duft og farver.
- Til en minikøkkenhave, eller blot til krydderurterne:Stil dem ved udekøkkenet - eller lige uden for køkkendøren, så vi ikke skal rende helt ned i bunden af haven efter en dusk timian, for så ved vi godt, at vi ikke får det brugt i den travle hverdag.

Grönfeld højbede og whiskytønder, tilplantet med spiselige afgrøder. 

Endelig er der jo også den mulighed, at haven for længst er etableret, alle bede er vokset til og passer nu sig selv - og måske er kræfterne og lysten til at lave nye bede også aftaget med tiden - men nye blomster at pusle om vil vi stadig gerne have!
Her er krukker og kummer, højbede og plantekasser også den oplagte løsning.
De skaber liv og stemning i haven - og hurtig variation!

Ti minutter med en kasse efterårslyng eller hornvioler, lave græsser eller rankende efeu - og vupti, så har du en helt ny terrasse, uanset om du planter hele krukker og kummer til, eller blot frisker op i bunden omkring de flerårige planter, du har haft glæde af i årevis. Selv en gammel kending bliver ny på denne måde.

Med andre ord; krukker er fantastiske til at skabe farver, liv og stemning i din have. Uanset om du har en stor eller lille terrasse, så har du med krukker mulighed for at sætte personligt præg på din udendørs indretning - og for lynhurtigt at ændre stemninger og farveholdninger i havens rum.  Fra minimalistisk til romantisk - eller omvendt.

Kerry krukke med timian


Alt har sin tid

Haven i krukker kræver en anden form for vedligehold, end haven i bede. Har du et kæmpe bed med alverdens smukke blomster, bemærker du næppe, at pæonen kun blomstrer i tre uger, og at dens overjordiske dele visner ned og er væk hele vinteren….står den derimod i en krukke, så bliver begge dele meget synligt.
Ønsker du en krukkehave, som året rundt er visuelt indbydende, må du derfor nøje overveje dit plantevalg, så du får en passende blanding af blomstrende og grønt året igennem.
Stedmoderblomsterne kan sagtens blomstre ved hortensiaens fødder og aflede opmærksomheden fra de nøgne grene. Efterårslyng fylder krukken, hvor dahliaen stod flot indtil første frost.
De stedsegrønne planter, som i sommerhalvåret blot var statister blandt det blomstrende, får nu hovedrollen i krukkerne.
Grönfeld højbede, tilplantet med efterårslyng, skimmia, hebe, stargræs og efeu.

 

Men kan det virkelig gro i krukker?

Det kan det, ja! Når du køber nye flerårige haveplanter, ser du at langt størstedelen allerede vokser i potter, når du får dem og dét kan de naturligvis blive ved med.
De kan vokse og trives, blomstre og gro i krukker i hele deres lange planteliv - hvis du passer dem lige så godt, som planteskolen gjorde.

Planter i krukker og fugle i bur, har det til fælles, at de i meget stort omfang er afhængige af os mennesker, for at kunne klare sig. Det er yderst begrænset hvad de selv kan finde af vand og næring - og de kan ikke søge ly, når det sætter ind med hårdt vejr.
Har du planter i krukker, kummer og altankasser - eller i højbede med fast bund, må du derfor sørge for at dække planternes behov, for de kan ikke selv.

her gik det knapt så godt...Men var hverken plantens eller Nara altankassens skyld


Jord

Planterne skal naturligvis have en jord, der passer til deres behov.
De fleste kan klare sig fremragende på en god plantejord - men har man krukkeplanter med særlige behov, vil de naturligvis kvittere for særbehandling i form af en jord, der er tilpasset netop dem.
Brug derfor rosenjord til roser - og surbundsjord til rhododendron, lyng, azalea, pieris og skimmia.
Du kan med fordel blande vækst-ler i jorden til dine krukker. Vækst-ler optager overskydende vand og kan frigive det langsomt, når planterne har brug for det. Samtidig forhindrer det, på samme måde som Lecanødder, jorden i at blive kompakt og iltfattig.


Vand

Der skal vandes - også når du er på ferie. Hvis ikke du bruger selvvandende krukker og altankasser, skal du lave en aftale med naboen, hvis dine planter stadig skal være glade og levende, når du vender hjem fra en forlænget weekend i højsommeren.
For meget af det gode er også slemt: Stoppes drænhullet i pottens bund til - eller regner det i ugevis ned oven i en selvvandingspotte - så drukner plantens rødder. De rådner og kan ikke længere trække vand op, selvom de står “i vand til knæene”.
Husk derfor, at der skal være mulighed for afløb fra krukkens bund.
Husk også at fjerne bundproppen i selvvandingskasser i våde perioder.

Tænk på de stedsegrønne og vintergrønne krukkeplanter under tagudhænget - eller på den vindomsuste terrasse, hvor de skal danne læ og skabe privatliv.
De får ikke mange dråber vand dér - og selvom de ikke vokser i vinterperioden, så fordamper de grønne toppe stadig vand. Der kan derfor undertiden blive behov for lejlighedsvis vanding også om vinteren i de frostfrie perioder.

 

Lisburn krukke med glansmispel 'little red robin'

Næring

Planterne skal have noget at leve af. Der skal gives gødning - også når du har plantet i en gødet jord: planterne forbruger næringen i takt med at de vokser og blomstrer.
I krukkerne er der er ikke, som i havens bede, stadig tilførsel af dødt plantemateriale, som mikroorganismer i jorden kan omsætte til brugbar næring.
Almindelig, granuleret havegødning er svær at dosere i krukkerne, og der er en risiko for rodskader ved overdosering, især med mineralske gødninger.
Vil du gerne bruge granuleret gødning, så vælg en, der er specielt egnet til krukkeplanter.
Alternativt kan du med fordel bruge en flydende gødning til opløsning i vandingsvandet - eller tabletter med depotgødning, som frigives lige så stille i løbet af vækstsæsonen.

Plads

Teoretisk set, ville selv et kæmpe træ kunne vokse i en lille bitte krukke, under forudsætning af at det fik tilført passende mængder vand og næring konstant.
I praksis opstår der dog problemer, når krukken bliver for lille til planten.
I takt med at rodmassen udvikles, bliver der mindre og mindre plads til jord - og dermed kan potteklumpen rumme stadig mindre vandreserver.
Planten vil have behov for vanding oftere og oftere, for ikke at få tørkestress eller deciderede tørkeskader.
På samme måde stiger risikoen for gødningsskader, især hvis man bruger granuleret gødning.
Endelig er der problemet med vind: En stor, toptung plante med blade og måske blomst, har brug for en tilsvarende tung krukke, for ikke at vælte i den mindste brise.
Høje, slanke krukker med tilsvarende høje planter har et højtliggende tyngdepunkt og, kan derfor få brug for “ballast” i bunden af krukke, f.eks. i form af en brosten, hvis ikke de står i absolut læ.


Lys på en skygget plads, Heerle krukke med alunrod, brøndsel, bregner og stargræs

Lys

Lys er en livsnødvendighed for planter - men behovet svinger fra art til art. Tilpas dit plantevalg efter krukkernes placering, så får du den bedste trivsel hos dine planter.
Der er en krukkeplante til enhver plads, både til den nordvendte gavl i husets skygge - og til den sydvendte terrasse, hvor solen bager.

Vinterbeskyttelse

I modsætning til havens planter, er rødderne på krukkeplanter IKKE sikret mod at bundfryse. Selv ved ganske få frostgrader kan krukker, kummer og smalle højbede være helt bundfrosne. Næste dag skinner solen måske og krukken tør op. Gentagen tø og frost kan over tid ødelægge planternes yderste rodhår, så de ikke længere kan trække vand op.

Krukkeplanterne må derfor vinterbeskyttes - især på udsatte steder. En pose af isolerende materiale, en stråmåtte med plastbagside - eller en ulden vintermåtte gør underværker, når den først er viklet omkring potten.
Sartere krukkeplanters top har samme behov for beskyttelse, som hvis de stod i havens bede. Ville du grandække eller benytte fiberdug, når planten stod i din have - så skal du også gøre det, når den står i krukken.
Grandækket havehortensia, om krukken en stråmåtte. 

Har du ikke mulighed for at pakke krukker og planter ind, kan du stadig gøre noget for at minimere risikoen for vinterskader på krukkeplanterne: Stil dem tæt ved husmuren, hvor der kan være lidt returvarme - og gerne i let skygge: Solens stråler på en frosset stedsegrøn eller en hortensias endeknopper, kan give overraskende store fordampningsskader, som planten først sent kommer sig over.

Husk også at sikre krukken mod at fryse fast til underlaget, ved at sætte den på et par små sten, kiler eller "krukkefødder".
En krukke, der er frosset fast til underlaget, har nemlig ikke nytte af drænhullet i krukkens bund: overflødigt vand kan ikke løbe fra rødderne - og kan sågar udvide sig ved frost, så at både rødder og krukke tager skade.
Læs mere om vinterbeskyttelse af havens planter her

Casa Mesh column krukke med citrontræ og salvie

Hvad med de rigtig sarte?

Oliventræet, citrontræerne, bægerranken og passionsblomsten, palmen og den dekorative, gamle vinranke - hvad med dem?
Ja, de kræver særbehandling - læs her om de sartere planters overvintring.

Miljøbeplantning med ElementMaterial og Kili krukker med roser, begonia, konvalgræs, nellikerod, hyld og blærespiræa

Er du krukkeklar nu - så se vort udvalg af krukker, højbede, tønder, plantekasser og altankasser

Har du brug for hjælp til plantevalget?  Spørg gartneren