Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Pak haven ind i klematis

Klematis blomstrer med kaskader af smukke blomster helt oppe i øjenhøjde, og hvis du kombinerer forskellige arter, kan du have blomster i haven fra maj til september.

Klematis er en af havens smukkeste, mest elegante og anvendelige planter. Lige som rosen har klematis sin storhedstid i juni og juli. Hvis du kombinerer nogle forskellige sorter, kan du dog sagtens have blomster fra tidlig sommer til langt ind i efteråret, og mange arter og sorter får flotte sølvfarvede frøstande, der ser fantastiske ud med rim og sne.

Indret med blomster i højden

Klematis er en af havedesignerens yndlingsplanter, når det gælder om at skabe rum, sløre en kedelig udsigt eller forvandle et grimt skur eller hegn til en poetisk del af havens charme. Husk bare, at klematis ikke selvhæftende. For at komme til vejrs skal den have noget at gribe fat i, og på en glat husmur er det nødvendigt med et espalier eller nogle vandrette snore. Hvis du vil bruge den som rumdeler i haven, kan du lade den sno sig omkring et stakit eller et let gitter af rionet.

I naturen strækker klematis sig opad ved at sno sine bladstængler omkring en værtsplante. Prøv f.eks. at plante et par klematis op af et udgået frugttræ, så det får en blomstrende krone. En stedsegrønne busk kan på samme måde klædes på med et slør af farverige blomster.

Klematis er en nem og robust plante, men for at komme godt fra start, kræver det, at du planter på den rigtige måde.

Sådan får du succes med klematis

1. Lad din nye klematis trække vand i en spand, så jordklumpen er helt vandmættet.

2. Grav et hul på 40-50 cm i højden og dybden.

3. Bred rødderne forsigtigt ud.

4. Sæt planten med jordklumpen ca. 10 cm under det omgivende jordniveau.

5. Fyld hullet med vand og fyld op med løs jord, gerne blandet med kompost eller jordforbedring.

6. Træd forsigtigt til omkring planten.

7. Sæt gerne din klematis, så den nederste del er i skygge, f.eks. på nordsiden af en stolpe eller plant løvefod eller hosta omkring den som et fugtig og skyggefuldt bunddække.

8. Pas din klematis med vand i den første vækstsæson, og giv den gerne et lag kompost og lidt gødning 2-3 gange om året.

9. Jævnlig beskæring vil ligeledes fremme en sund vækst og giver ekstra mange og store blomster.

Læs mere om beskæring HER.