Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Sådan planter og passer du japansk løn

Har du japansk løn i haven? Så læs med her og bliv klogere på plantning,  beskæring, gødning og vanding af dit smukke træ.

Japanske løn, også kaldet japansk ahorn, er smukke farverige træer. De kendes på deres fligede blade med kraftige farver, der lyser haven op. Det er bestemt ikke svært at passe japansk løn. Faktisk, er der tale om meget nøjsomme små træer eller buske. 

De sidste år er japanske løn blevet meget populære i Danmark, men i Japan hvor de stammer fra, har træet været en højt skattet kultur i mange, mange år på grund af deres smukke blade.

Se hele udvalget af japansk ahorn og andre prydbuske her.

Sorter af japansk løn 

Der er over tiden udviklet et utal af forskellige sorter med forskellige blad former, bladfarver og vækstform. Bladene kan være ensfarvede røde, bordeaux, grønne eller orange, men de kan også være mere vilde i farverne og der findes eksempelvis sorter med pink og hvide blade. 

Selvom man skulle tro, at bladene ikke kan blive mere farvestrålende så får Japanske løn endnu kraftigere farver i efteråret. Høstfarverne spænder fra kraftigt orange over i dyb purpurrød. 

Japansk Dværgahorn 'Garnet'

Acer palmatum dissectum 'Garnet'

  • 'Garnet' har kraftigt fligede blade der ser helt edderkoppe-agtige ud.
  • Bladene er bordeaux med en grønligt skær.
  • Væksten er overhængende.
  • Bliver mellem 1 og 2 meter 

Japansk Dværgahorn 

Acer palmatum dissectum

  • Der findes flere forskellige sorter af japansk dværgahorn 
  • Det har en udbredt hængende vækst og stærkt indskåret frisk grønne blade. 


Japansk Ahorn 'bloodgood'

Acer palmatum 

  • Opret sort med meget mørkerøde blade.
  • Høstfarverne er en skarp kontrast til de ellers mørke blade og farverne bliver nærmest lysende røde. 
  • Bliver mellem 4 og 6 meter

Plantning af japansk løn 

Japanske løn vokser generelt ikke særlig hurtigt, og afhængig af sorten, så bliver træet mellem 1 og 6 meter høje. Derfor er det altid muligt at finde en sort, der passer til dine ønsker og som kan passe fint i selv små haver eller på altaner og terrasser samt gravsteder. 

Det findes også som opstammet træ og de er særligt smukke som overstandere i bede, samt i krukker. De stiller ikke de store krav og er generelt nøjsomme. 

Japansk løn trives bedst en en muldrig jord og de har ikke godt af at tørre kraftigt ud. Det kan i værste fald skade bladene eller standse væksten.

Det, du særligt skal være opmærksom på, er, at japansk løn  trives bedst med en placering i læ. Planter du et sted, hvor det blæser meget, kan det skade de fine blade og du risikerer at en del af grenene visner tilbage om vinteren.

De trives også bedst på en lys placering. Direkte sol kan svide bladene, så en placering i vandrende skygge eller mod øst, er perfekt.

Pasning af japansk løn

Japansk løn er nemt at passe. Det skal ikke gødes, men man kan godt give en lille smule gødning midt på sommeren, især hvis det er plantet i en krukke.

Har du plantet japansk løn i krukker, eller er der længerevarende perioder med tørt vejr, så er det en god ide at vande jævnligt. Jorden skal helst være lidt fugtig hele tiden. Den må dog ikke være direkte våd.  

Beskæring af japansk løn 

Japanske løn kræver ikke beskæring og udvikler sig oftest flottere, hvis man lader dem vokse frit. Dog, så er det vigtigt at fjerne døde grenspidser og skulle der knække en gren, må man også gerne skære den af. Det kan gøres i løbet af april måned, når den værste frost er på afstand.

Bliver du alligevel nødt til at foretage en kraftigere beskæring, så er det bedst, at beskæringen foretages i sommermånederne og helst i en tør periode, Det minimerer risikoen for svampeangreb.

Har du plantet en japansk løn, som er blevet for stor, er det muligt at beskære træet. Dog skal du være særlig opmærksom på, at træerne jo vokser langsomt og derfor vil tage lang tid om at vokse til efter en kraftig beskæring. Det kan også gå ud over vækstformen og gøre den mindre attraktiv.

Hvordan flytter man japansk løn?

I stedet for at beskære en japansk løn, der har vokset dig for stor, kan man prøve med en flytning i stedet for. Flytning af Japansk løn gøres bedst sidst på vinteren i februar-marts måned.