Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Lønnen - det fagreste træ i haven!

Ahorn, Acer, Løn - kært barn har mange navne. Og den japanske ahorn er i den grad et kært havebarn!
Har du allerede glæde af en eller flere af de smukke små træer - eller vil du bare vide lidt mere om dem, inden du kaster dig over projektet?
 


Et ganske almindeligt lille træ...og dog!

I sin oprindelige form er den japanske ahorn et lille, flerstammet træ med grønne, let fligede blade og gyldne høstfarver.  

Træets villighed til at danne afvigende former, kombineret med århundreders forædling både i hjemlandet og senere i mange andre lande, har dog givet et utal af variationer fra den oprindelige form, mange med afvigende bladfarver, bladformer eller vækstform.
Der er en Japansk Ahorn til enhver smag og enhver plads i haven med egnede vækstforhold: lige fra de stærkt fligede, næsten kniplingsagtige bladtyper, som ofte også har overhængende, kaskadeagtig vækst - over de mere klassiske ahornblade i rød, rosa, broget eller orangefarvet og med opret eller udbredt, omvendt pyramideformet vækst - lige til de lysende gule, næsten runde blade på de typer, som kaldes viftebladet løn, shirazawanum-typer, eller - mere poetisk: "fuldmåneløn".


Form og farve

Bladenes farver og former er ofte den udløsende årsag til at man i første omgang ønsker sig en japansk ahorn i haven - men se også engang på grenene, som kan variere i farverne fra diskret "nålestribet" i hvid og grøn, hvid og mørkerød lige til den mest lysende koralrøde.

Kombinationen af de smukke barkfarver og træernes harmoniske grenbygning ses naturligvis mest i den bladløse tid - men det er trods alt også halvdelen af året!

Ældre træer blomstrer - det tænker vi ikke altid på - og blomsterne er da også ganske små og diskrete, men kig alligevel, når de springer ud som små "drueklaser" af røde eller lysegrønne blomster mellem halvt udsprungne blade. Nok er de diskrete - men havens bier skal nok finde dem, det er helt sikkert.
Derfor har vi om efteråret også glæde af frøstandenes små "propeller" på ældre træer.



En kort, en lang.. 

Der et helt svimlende antal sorter indenfor gruppen af japanske løn.
Får du lyst at samle på de smukke små træer, kan du uden større besvær finde op mod 300 forskellige sorter.
Havecentrenes almindelige sortiment er dog noget mere begrænset - sjældent over 30-40 sorter og siden nogle af sorterne kun laves i begrænset antal, kan sortimentet variere med årstiden. Men spørg gerne, hvis du er nysgerrig: Ofte kan vi finde særsorterne til dig, eller henvise dig til en relevant specialplanteskole.
Følg linket her, og se det øjeblikkelige sortiment - måske har vi lige dén du ønsker dig?


 

Hvor vil de gro? 

Japansk løn trives bedst i en let, men ikke mager jord. Muldrig og humusholdig som en blød skovbundsjord, er lige hvad de ønsker sig - og det er naturligvis derfor vi ofte ser dem sammen med rhododendron i havens surbundsbed.
De kræver dog overhovedet ikke en sur jord, men affinder sig villigt med den, når deres øvrige krav til jordbunden er opfyldt: Godt dræn, let og gennemtrængelig jord - og vand til rådighed i den ønskede mængde.

Tørrer jorden kraftigt ud, kan væksten sættes i stå i værste fald - og i bedste fald kan man se fordampningsskader på bladrandene. Dette er især synligt på typerne med meget fint, fliget løv, da sådanne blade jo næsten ikke har andet end bladrande.

For at mindske risikoen for fordampningsskader, bør du derfor undgå forblæste voksesteder, når den lille Ahorn skal plantes. Ikke bare kan der komme fordampningsskader og svidninger på de fine blade - du kan også risikere at grenenes yderste spidser dør i løbet af vinteren.

Hvad med lyset? Mørkbladede typer får den aller bedste bladfarve på en lys placering. De lysere typer med gule, orange eller hvid/rosa tegnede blade, foretrækker en let, vandrende skygge frem for en direkte sol.
De grønbladede typer med fem til syv "fingre" på bladene er de mest tålsomme og kan klare direkte sol såvel som halvskygge, blot vandmængden tilpasses fordampningen.

Krukker?

Jo, det lader sig gøre! Planten ved ikke, at den vokser i en krukke - så kan du passe den, som den kræver det - og beskytte rødderne om vinteren - så lader det sig fint gøre.
Eftersom Japansk løn generelt er langsomt voksende, vokser de sjældent "fra deres plads" - heller ikke i krukkerne - har du snilde og tålmodighed og vælger en af de mere småbladede typer, kan du sågar forme dem som bonsai.

Husk gødskning, når du dyrker i krukker og kummer: Det er ikke muligt for træet at hente sin næring andetsteds, som det er i et bed, hvor rødderne uhindret kan brede sig og hvor der er stadig tilførsel af næring fra bakteriers og svampes omsætning af dødt, organisk materiale.
Læs mere her om haven i krukker.

Beskæring af japansk løn 

Skal du i gang med en havebonsai, så bliver beskæring uundgåelig.
Ellers er det ganske unødvendigt at beskære de smukke småtræer, der ofte udvikler sig harmonisk helt uden beskæring. En årlig gennemgang inden løvspring, hvor eventuelle døde grenspidser fjernes, er dog altid tilrådeligt: Ingen grund til direkte at invitere nedbrydersvampe til at kaste sig over træet.
Skulle der knække en gren - eller mod forventning vokse en gren ud på en visuelt utiltalende måde, må man også gerne skære den af med et rent snit ved grenkraven.
Skær ikke, før risikoen for nattefrost er overstået og de nye blade små småt er begyndt at folde sig ud.

Husk, at japanske løn vokser langsomt og tænk, før du skærer: Ti års vækst forsvinder nemt på ti minutters arbejde. Er træet virkelig blevet for stort på voksestedet, måske skal det stammes op i stedet for at skæres ned - på den måde kan du passere tæt på træet og nyde synet af de gamle stammers skønhed. Samtidig bliver der også plads til små, fine skyggetålende planter under den gamle krones udstrakte vinger.

Hvornår kan jeg plante?

Husk, at det bedste tidspunkt at plante en japansk ahorn på, var for 25 år siden. Så havde du nu kunnet ligge under det og se op i kronens fine flimren af lette blade - eller nyde dens små dansende klaser af frøstande på en lun efterårsdag.
Det næstbedste tidspunkt er nu.

Pottegroede træer kan plantes på alle dage af året, hvor jorden er let at bearbejde - altså ikke i sommerens tørke eller når der er dagfrost. Den hurtigste og nemmeste etablering opnås ved plantning i efterårsmånederne, men det tidlige forår inden heden og tørken sætter ind, er også fint.
Træer på klump bør kun plantes i hvileperioden fra oktober til april.

Rigtig god fornøjelse med dit smukke lille træ - er du i tvivl om sortsvalg, følgeplanter eller andet, skal du endelig spørge gartnerne!