Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Tips til plantning og pasning af akeleje

Er du på udkig efter en smuk men omskiftelig staude? Så er akelejen lige noget for dig. Her kan du læse alt om plantning og pasning af den usædvanlige plante til staudebedet. 

Akeleje, eller aquilegia, er en flerårig stude, der sår ofte sår sig selv flittigt.

Akeleje findes i mange arter og forskellige sorter. Fælles for dem alle er deres smukke, farverige blomster der hæver sig elegant over det fine løv.

Du kan se hele vores udvalg af stauder her.

Langsporet akeleje

Aquilegia caerulea

Den Langsporet akeleje findes i mange forskellige farver og farvekombinationer. De kendes primært på sine lange, bagud vendte nektarsporer.

Sorter af langsporet akeleje: 

 • Aquilegia caerulea ‘Kristall’ bliver op til til 60 cm. og blomstrer i maj-juni.
 • Aquilegia caerulea ‘Crimson Crime’ har smukke tofarvede rød/hvide blomster, som viser sig i maj-juni måned. Den bliver ca. 50 cm høj. 

Kortsporet akeleje 

Aquilegia vulgaris

Disse sorter af akeleje har korte sporer og som regel en lidt mindre blomst end de langsporede akelejer.

Sorter af kortsporet akeleje: 

 • Aquilegia vulgaris ‘Ruby Port’, som vist på billeder har stærkt fyldte, rødvins røde blomster og bliver ca. 50 cm. høj. Den blomstrer i maj-juli.
 • Aquilegia vulgaris ‘Nora Barlow’ har små fyldte rosafarvede blomster med hvide spidser. Den bliver 60-70 cm høj og blomstrer i maj-juni

Dværg Akelejer

Aquilegia flabellata

Bliver sjældent mere end 20-35 cm. høje. Kan beskæres efter blomstring og skyder igen med fint nyt løv, endda med mulighed for ny blomstring samme år. Dette gør dværg akelejer velegnet til krukker. 

Sorter af dværg akeleje: 

 • Aquilegia flabellata ‘Nana Alba’ får små, buttede og nikkende hvide blomster i april-maj og bliver ca. 25 cm. høj. 
 • Aquilegia flabellata ‘Ministar’, får små fine blå, hvide blomster i maj-juni måned og bliver ca. 25 cm høj.

Alpe akeleje

Aquilegia alpina

 • Får elegante, små, blå nikkende blomster i maj-juni.
 • Højde op til 60 cm. Kan, ligesom dværg akelejer, klippes ned efter blomstring, hvorefter der vil komme fint nyt løv, med mulighed for ny blomstring samme år.  

Blomstring af akeleje

Akelejer blomster i perioden maj-juni.  De findes i et væld af farver. Faktisk, er akelejen ofte tofarvede i både lyse og mørke nuancer. Den kan være en anelse svær at styre, da de nye planter er frøformeret, og man derfor ikke kan være sikker på blomsterfarven. 

Til gengæld får man en foranderlig have, hvor der kan opstå de smukkeste plantekombinationer og hvert år er det altid spændende at se om, der er dukket nye farver eller plantekombinationer op. Akelejer er derfor meget velegnet til den vilde have. 

Mangler haveejere bruger også de smukke, farvestråelende blomster i buketter. 

Placering af akeleje

Akelejer er en meget hårdfør plante, der tåler langt de fleste forhold. Den kan vokse i fuld sol, men trives bedst under let skyggefulde forhold.  Akelejen fortrækker en veldrænet, let fugtig jord. Den er dog ikke kræsen, når det angår jordtypen, og du kan derfor plante din akeleje under de fleste jordforhold. 

Tidspunkt for plantning af akeleje

Akeleje kan både plantes og sås - hele året rundt.  Foråret er det bedste tidspunkt at så på, men du kan sagtens så i efteråret. Vær opmærksom på, at akeleje er selvsående. 

Plantning af akeleje - trin for trin 

 • Plant gerne en overskyet og fugtig dag, hvis det kan lade sig gøre. 
 • Grav et hul og løsn jorden godt i plantehullet. Bland evt. jordforbedring i den eksisterende jord.
 • Fyld plantehullet med vand og lad jorden opsuge vandet.
 • Tag potten af akelejen og tjek plantens rødder. Er rodnettet meget kompakt og har pottens form, kan man med en skarp kniv, skærer  2-3 lodrette snit med en dybde på et par mm. Dette får rodnettet til at brede sig.
 • Sæt planten i hullet og kom jord omkring rodklumpen. Planten skal plantes i samme dybde som i potten.
 • Vand og træd forsigtigt jorden til for at sikre, at der god jordkontakt til rødderne.  

Gødning af akeleje

Akeleje kræver generelt ikke meget pasning. Planter du din akeleje i næringsrig jord, vil planten klare sig fint uden gødning. Er plantejorden derimod fattig på næring, vil det være en god idé at tilføre lidt gødning til plantning. 

Vanding af akeleje

Når først akelejerne er veletablerede, er det sjældnet nødvendigt at vande.

Er akeleje insektvenlig? 

Ja, men på grund af akelejens lange kronrør er det primært insekter med lange snabler, der nyder godt af planternes nektar. Det er blandt andet insekter som natsværmere og visse arter af humlebier.