Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Efterårets anemoner

Anemoner! Så tænker vi oftest på de hvide, rosa  - og en sjælden gang  lyseblå, gule eller lysegule  -
skovanemoner, der om foråret kan danne hele blomstertæpper i skovbunden eller på Kaj Munks den blå anemone.
De er forårets anemoner - der findes imidlertid mange flere anemoner, som f.eks. sommeranemonen, der på alle måder ligner en storesøster til skovanemonen - og så naturligvis høstanemonen, som denne artikel handler om!
Læs med herunder og find den helt rigtige høstanemone til netop DIN have.

Fra høst til frost

Leder man efter en staude, der rigtigt kan forlænge blomstringssæsonen i havens ikke alt for soludsatte staudebede eller i den lette halvskygge under høje træer, så er høstanemonen et godt valg.

Høstanemonen bærer nemlig sine smukke, skålformede blomster frem over en lang periode lige fra slutningen af august og til frosten sætter en stopper for udviklingen af flere knopper.
Selv da vedbliver de at være dekorative med de mange, små kuglerunde frøstande, som først en  gang ud på vinteren plukkes i stykker af havens fugle på jagt efter føde - eller efter en lun foring til rederne. Den fuldt udviklede frøstand består nemlig af lange silkehår, som gør sig godt som isoleringsmateriale.

Høstanemonerne findes i mange forskellige sorter, hvis genetiske ophav ofte fortaber sig noget i glemslen.
Selv om den originale høstanemone med den enkle, hvide eller lysrosa blomst, oprindeligt stammer fra Japan, har dygtige gartnere i hele verden skabte nye sorter og hybrider i mange højder og med både dobbelte og helt fyldte, rosetlignende blomster. Alle breder sig moderat med korte udløbere, så de til slut kan danne dejlige store kolonier, der hvor de trives.

Farveskalaen ligger stadig i det romantiske farvespektrum fra hvid over rosa til gammelrosa, magenta og pink. Væksten starter først langsomt om foråret - så der er masser af plads til tidlige løgvæksters korte forårsliv, før anemonerne vågner og strækker sig.

De høje...

De høje høstanemoner, er dem vi kender fra mormors have eller fra ældre kolonihaver, hvor de har fået lov at brede sig over mange år. De mest almindelige sorter er de hvide 'Honorine Jobert' og 'Andrea Atkinson' eller den  yndigt rosa  'Königin Charlotte'.  

Blomsterne er store som espressokopper og smukt skålformede. De bæres på tynde og stærke stilke, helt op i 100 cm. højde - og holder godt i vaserne, så pluk endelig ind: der er flere, hvor de kommer fra.
Er du til blomster med mere end een række kronblade, skal du i stedet se efter 'Whirlwind' når du skal bruge en rigtigt høj høstanemone til bagerst i bedet.

Lidt lavere

Er en meterhøj anemone alligevel lidt i overkanten? Så går vi ned i 60- 80 cm. i den næste gruppe.
Her er der primært mørkrosa, gammelrosa og magentarosa farver  - men een enkelt hvid bliver det dog til med 'Ruffled Swan'.
Uanset den lidt mindre højde, er der stadig dejligt store blomster i månedsvis - lige fra august til udgangen af oktober. Sorten 'Praecox' er den første i gruppen til at begynde blomstringen, men snart er 'Serenade' , 'Splendens' og 'September Charm' i hælene på den sammen med den mørkere  'Prins Heinrich' og den dobbeltblomstrende 'Pamina'.


De lave

Ville du også ønske, at høstanemonerne ikke var så frygteligt høje? Så se blot her! Med de lave sorter er vi helt dernede, hvor vi kan bruge anemonerne som bunddække blandt prydbuske, buskroser eller høje græsser - blomsterne er blevet LIDT mindre, men stadig store i forhold til forårsanemonernes - og i forhold til planternes ringe højde: 30-40 cm. er alt, hvad de strækker sig til.

Variansen i blomsterne er stor, her blandt høstanemonernes små søskende - lige fra hvide til mørkt magenta og fra den helt enkle blomst med fem kronblade i 'Fantasy Jasmine' og 'Fantasy Red Ridinghood' over de dobbelte, lysrosa 'Fantasy Belle' til de stærkt fyldte og næsten nellikelignende 'Tiki Sensation'. Se også den lille, yndige hvide 'Elfin Swan', som præsenterer den yndigste tågede lavendelfarve på undersiden af sine hvide blomsterblade.


Høstanemoner i haven 

Høstanemonerne trives bedst i en humusrig og gerne let fugtig jord, hvor der aldrig bliver tungt og vådt - specielt ikke i vinterhalvåret. Kan der tilmed komme en let og dansende skygge - så kan høstanemonerne næsten ikke blive gladere. Stærk sol eller hård vind, kan forårsage svidninger på randen af de store, mørkegrønne blade eller på de sarte kronblade, så overvej placeringen og få dem væk fra den skarpeste vind. Tidspunktet for plantning af høstanemoner er som hovedregel i foråret, for når du planter i foråret, vil høstanemonen får tid til at etablere et stærkt og veludviklet rodnet, inden vinteren sætter ind.
Det er dog stadig muligt at plante senere på året, hvis du ikke har nået at plante i foråret. 

Når du skal vælge selve dagen for plantningen, vil det optimale tidspunkt være en dag, hvor det er overskyet og fugtigt i vejret. På den måde er du sikker på, at høstanemonerne ikke tørrer ud.
Som en lille ekstra-forsikring mod udtørring, anbefales det at lade planten stå i vand i et kvarters tid inden plantning - og at fylde plantehullet med vand i mellemtiden, så jorden omkring planten også indeholder tilgængeligt vand.
Tag så potten af planten og plant den i dit bed i samme højde, som den tidligere stod i potten.

Til slut træder eller trykker du forsigtigt jorden til omkring din nye høstanemone, for at sikre at der er god kontakt mellem rødder og jord. Vand efter behov i den første tid efter plantningen. Plant gerne dine høstanemoner gruppevis sammen og i selskab med andre stauder, der er glade for de samme vækstforhold, som f.eks. de yndige stjerneskærm, astilber eller lette frøstjerner, der heller ikke er glade for at tørre helt ud - husk derfor at vande i etableringsperioden.

Høstanemoner breder sig med underjordiske udløbere. Bliver planterne for store er det nemt at dele planten i det tidlige forår eller at formere den ved rodstiklinger udenfor vækstperioden.


Når frosten kommer

 - ja, så er ballet forbi. For i år.
Næste år i slutningen af april/starten af maj, begynder de fra bunden igen - netop som de tidlige forårsløg begynder at se triste ud og i løbet af forbavsende kort tid, er "forårsforfaldet" ikke længere synligt, men smukt dækket af høstanemonens mørkegrønne, fligede blade.
I august begynder blomstringen igen - til glæde for os mennesker, og for havens fødesøgende små insekter.

Har du brug for råd? Om staudevalg, farvesammensætninger eller andet spændende? Spørg gartnerne - vi er så glade for at kunne hjælpe!