Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Plantning og pasning af høstanemoner

Har du høstanemoner i haven? Eller har du planer om at få det? Så læs med her, hvor vi har samlet alt, der er værd at vide om den smukke plante. 

Høstanemonen er en populær staude i de danske haver. Det er den ikke mindst på grund af sine smukke, farverige blomster, der pryder efterårshaven.  I denne artikel gennemgår vi alt, du skal vide om den populære staude. 

Blomstringstider for høstanemoner 

Leder man derfor efter en staude, der blomstrer senere på året end de fleste, så er høstanemonen et godt valg. Høstanemonen er nemlig en efterårsstaude, der blomstrer mellem august og oktober. Den mere præcise blomstringstid afhænger af, hvilken sort af høstanemone man har i haven. 

4 populære sorter af høstanemoner

Der findes mange forskellige sorter af høstanemoner, som varierer i både højde, blomsterfarve, fylde og blomstringstider. Nedenfor har vi samlet et bredt udvalg af sorter af høstanemoner, der findes på markedet. Høstanemonernes farve varierer mellem hvid, rosa, violette og purpurrøde farver. 

1. Høstanemone 'Honorine Jobert' 

Anemone japonica

 • En kendt klassiker med hvide, enkelte blomster. 
 • Bliver ca.100 cm. høj.
 • Velegnet til skyggefulde bede 
 • Blomstrer fra august - oktober

2. Høstanemone ‘Konigin Charlotte’

Anemone japonica

 • En klassisk høstanemone i de danske haver. Blomsterne er meget store, enkle og rosafarvet. 
 • Placering: Lys til halvskygge
 • Højde: ca. 100 cm. 
 • Blomstringstid: Fra august -oktober.

3. Høstanemone ‘Ruffled Swan’ 

Anemone hyb.

 • Får  store hvide blomster med en violet baggrund.
 • Placering: Lys til halvskygge
 • Højde: 70 cm 
 • Blomstringstid: august - oktober 

4. Høstanemone ‘Splendens’

Anemone hupehensis

 • Har mørk rosa farvede blomster
 • Højde: ca. 70 cm.
 • Placering: Lys og halvskygge
 • Blomstringstid: August - oktober.

Hvor skal høstanemoner placeres? 

Høstanemonerne trives bedst i en humusrig og gerne let fugtig jord. Dog må jorden ikke være tung og våd -  specielt ikke i vinterhalvåret.

Desuden skal høstanemonerne gerne placeres et sted med halvskygge. Står høstanemonerne i direkte sol, kan solen svide planterne. 

Tidspunkt for plantning af høstanemoner 

Tidspunktet for plantning høstanemoner er som hovedregel i foråret. Når du planter i foråret, vil høstanemonen får tid til at etablere et stærkt og veludviklet rodnet, inden vinteren sætter ind. Det er dog stadig muligt at plante senere på året, hvis du ikke har nået at plante i foråret. Høstanemoner kan plantes frem til august/september. 

Når du skal vælge selve dagen for plantningen, vil det optimale tidspunkt være en dag, hvor det er overskyet og fugtigt i vejret. På den måde er du sikker på, at høstanemonerne ikke tørrer ud. 

Hvordan planter man høstanemoner? 

Nedenfor finder du en udførlig guide til planting af høstanemoner - trin for trin: 

 1. Grav et hul og løsn jorden godt i plantehullet. 
 2. Bland evt. jordforbedring i den eksisterende jord.
 3. Fyld plantehullet med vand og lad jorden opsuge vandet.
 4. Tag potten af høstanemonen og tjek plantens rødder. Er rodnettet meget kompakt og har pottens form, kan man med en skarp kniv, skærer  2-3 lodrette snit med en dybde på et par mm. Dette får rodnettet til at brede sig.
 5. Sæt høstanemonen i hullet og kom jord omkring rodklumpen. Planten skal plantes i samme dybde som i potten.
 6. Vand og træd forsigtigt jorden til for at sikre, at der god jordkontakt til rødderne.
 7. Vand i rigelige mængder. 

Pasning af høstanemoner

Når du skal passe din høstanemone, drejer det sig særligt om gødning og vanding af planten. Generelt har høstanemoner ikke brug for meget gødning. Dog vil høstanemoner have gavn af en smule gødning til foråret, så planten har mulighed for at vækste. 

Høstanemoner trives bedst i let fugtig jord. Derfor er det vigtigt at vande i tørre perioder, så dine høstanemoner ikke dør ud. 

Deling af høstanemoner 

Høstanemoner breder sig med underjordiske udløbere. Bliver planterne for store er det nemt at dele planten. Det bedste tidspunkt for deling er i april måned.

Frøformering af høstanemone er uproblematisk. Efter blomstringen dannes frøstandene som små vatlignende totter. Fordel “vattet” på plantestedet og dæk med et tyndt jordlag. Frøene spirer flittigt og kan sås hele året. 

Vinterbeskyttelse af høstanemoner 

Høstanemonerne taber sit løv og visner helt væk hver vinter. Hvis dine høstanemoner står meget udsat, kan det være en god idé at vinterdække dem, men som udgangspunkt, er det ikke nødvendigt.

Høstanemoner sammen med andre stauder 

Høstanemoner spiller godt sammen med andre senblomstrende stauder. Plant eksempelvis dine høstanemoner sammenn med hosta, kæmpestenbræk, storkenæb, anis isop 'Black Adder' og stjerneskærm. Dette giver en smuk og harmonisk sensommerblomstring. 

Er høstanemoner insektvenlige?

Vil du gerne have biodiversitet ind i haven? Så er høstanemonen et godt valg. Den tiltrækker nemlig et væld af bier og sommerfugle til haven.