Har du høstanemoner i haven? Eller har du planer om at få det? Så læs med her, hvor vi har samlet alt, der er værd at vide om den smukke plante.
Høstanemonen er en populær staude i de danske haver. Det er den ikke mindst på grund af sine smukke, farverige blomster, der pryder efterårshaven. I denne artikel gennemgår vi alt, du skal vide om den populære staude.
Leder man derfor efter en staude, der blomstrer senere på året end de fleste, så er høstanemonen et godt valg. Høstanemonen er nemlig en efterårsstaude, der blomstrer mellem august og oktober. Den mere præcise blomstringstid afhænger af, hvilken sort af høstanemone man har i haven.
Der findes mange forskellige sorter af høstanemoner, som varierer i både højde, blomsterfarve, fylde og blomstringstider. Nedenfor har vi samlet et bredt udvalg af sorter af høstanemoner, der findes på markedet. Høstanemonernes farve varierer mellem hvid, rosa, violette og purpurrøde farver.
Anemone japonica
Anemone japonica
Anemone hyb.
Anemone hupehensis
Høstanemonerne trives bedst i en humusrig og gerne let fugtig jord. Dog må jorden ikke være tung og våd - specielt ikke i vinterhalvåret.
Desuden skal høstanemonerne gerne placeres et sted med halvskygge. Står høstanemonerne i direkte sol, kan solen svide planterne.
Tidspunktet for plantning høstanemoner er som hovedregel i foråret. Når du planter i foråret, vil høstanemonen får tid til at etablere et stærkt og veludviklet rodnet, inden vinteren sætter ind. Det er dog stadig muligt at plante senere på året, hvis du ikke har nået at plante i foråret. Høstanemoner kan plantes frem til august/september.
Når du skal vælge selve dagen for plantningen, vil det optimale tidspunkt være en dag, hvor det er overskyet og fugtigt i vejret. På den måde er du sikker på, at høstanemonerne ikke tørrer ud.
Nedenfor finder du en udførlig guide til planting af høstanemoner - trin for trin:
Når du skal passe din høstanemone, drejer det sig særligt om gødning og vanding af planten. Generelt har høstanemoner ikke brug for meget gødning. Dog vil høstanemoner have gavn af en smule gødning til foråret, så planten har mulighed for at vækste.
Høstanemoner trives bedst i let fugtig jord. Derfor er det vigtigt at vande i tørre perioder, så dine høstanemoner ikke dør ud.
Høstanemoner breder sig med underjordiske udløbere. Bliver planterne for store er det nemt at dele planten. Det bedste tidspunkt for deling er i april måned.
Frøformering af høstanemone er uproblematisk. Efter blomstringen dannes frøstandene som små vatlignende totter. Fordel “vattet” på plantestedet og dæk med et tyndt jordlag. Frøene spirer flittigt og kan sås hele året.
Høstanemonerne taber sit løv og visner helt væk hver vinter. Hvis dine høstanemoner står meget udsat, kan det være en god idé at vinterdække dem, men som udgangspunkt, er det ikke nødvendigt.
Høstanemoner spiller godt sammen med andre senblomstrende stauder. Plant eksempelvis dine høstanemoner sammenn med hosta, kæmpestenbræk, storkenæb, anis isop 'Black Adder' og stjerneskærm. Dette giver en smuk og harmonisk sensommerblomstring.
Vil du gerne have biodiversitet ind i haven? Så er høstanemonen et godt valg. Den tiltrækker nemlig et væld af bier og sommerfugle til haven.