Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Alunrod, skumblomst og biskophat - efterårets stjerner

Alunrod  med det botaniske navn Heuchera - har fået sit danske populærnavn, fordi roden efter sigende har en sammensnerpende metallisk smag, som minder om alun.
For os, der ikke går og spiser af tilfældige stauders rødder, er alunroden så utrolig meget andet.

Først og fremmest er alunroden kendt fra efterårets krukker, hvor den bringer liv og farver hele vinteren igennem - men også i havens staudebede, som kantplante langs en sti eller som bunddække under højbenede buske lyser dens standhaftige bladtuer i alle farver hele året rundt.

Med sin træagtige rod danner den stabile tuer på alle jordtyper, som ikke er for våde og holder effektivt ukrudt væk.  Men blomster? Blomstrer den også? Dét kan du tro den gør!

I sommerhalvåret sætter alunroden massevis af små lette blomster på tynde, dunede stilke.
Farverne er oftest diskrete: rosa, hvid, creme og halmfarvet, men enkelte sorter har klart mørkerøde blomster.
Indenfor de seneste år har man ikke bare avlet efter smukt og iøjnefaldende løv og god hårdførhed, men også efter stadigt bedre, større og flottere farvede blomster. Sorten 'Green Spice' er et godt eksempel her på. Andre sorter som 'Peppermint',  'Cherry Cola' og serien af ‘Timeless’-sorter er også eksempler på hårdføre alunrod med store smukke blomster.

Uanset farve danner de en yndig sky af blomst over bladtuerne og er perfekte som mellemblomst i havebuketter. Pluk bare! Jo flere du plukker, desto flere kommer der.
Du kan strække blomstringen over mange måneder ved løbende at plukke ind - eller ved at fjerne de afblomstrede stande.

Alunrod tåler sol og skygge og alle lysforhold der imellem og de klæder både det pæne staudebed og det naturprægede hjørne, hvor bier og sommerfugle sværmer om de små blomster på de lange slanke stilke.
Typerne med limefarvede blade kan dog få svidningsskader i alt for stærkt lys - så dem må du rykke lidt længere ind i skyggen.  


Skumblomst

Undertiden ser vi "mærkelige" alunrod: de har fligede blade - eller stjerneformede blomster i små toppe. Eller begge dele.  De er ikke alunrod, men skumblomster - eller hybrider mellem alunrod og skumblomst.

Alunrod, skumblomst, biskophat - og den mærkelige plante ved navn "mor og barn"  er nært beslægtede planter - så nært så tætte, at der kan opstå hybrider mellem disse, med kendetegn fra begge parter i formeringen. 'Solar Eclipse' er et fremragende eksempel herpå.

De er alle dejlige bekendtskaber i haven, fulde af farver som de er, både i blad og i blomst.

Skumblomsterne har fået deres navn på grund af de småbitte hvide eller rosa blomster, der er så lette som skum, når de rejser sig over de fine, fligede blade, og endda har en ganske let og sød duft, næsten som sæbeskum.

Den rene art har ensfarvede, lysegrønne blade, mens de nyere sorter har “tegninger” på bladene som kan være sorte, rødlige eller mørkebrune.
Disse små beholder også pænt deres blade året rundt, pånær i de allerkoldeste perioder, hvor bladene godt kan se lidt triste ud.
De kommer dog stærkt igen, for de har som deres slægtning alunroden en dejlig fast og træagtig rodstok, som giver godt “fodfæste” så de kan konkurrere mod indtrængende ukrudt.



Biskophat

Biskophat er så afgjort en af havens mere diskrete planter, men den er værdifuld grundet sit kønne, vintergrønne løv, og den kan danne fin, grøn kant på et staudebed - eller en smuk og vintergrøn bund under buske og træer.
I sammenligning med alunrod og skumblomst fremstår den dog ofte lidt som “den kedelige onkel” i familien: grønne blomster med små hvide "frynser" i kanten, grønne blade, grønne frøstande.
Sorten 'Rubra' kan svinge sig op til en lille rosarød tone på blomsternes frynser, men det er også hvad det bliver til.

Til gengæld vokser biskophatten under alle lysforhold, og trods de knapt så farvestrålende blomster er du aldrig i tvivl, når de springer ud - for duften er som de fineste nelliker.
Blomsten søges da også flittigt af mange små insekter, der henter deres mad i bunden af de små klokker.



Plantning og pasning- præference og tolerance

Inden du planter dine stauder, skal du sørge for at rodklumpen har fået rigeligt med vand. Lad derfor planterne trække vand i 15-20 minutter, inden du planter. Planter du i krukker og kummer, anbefales det at anvende en god, let og næringsrig jord. 

  • Grav et plantehul og husk at løsne jorden godt i plantehullet, så det bliver nemt for de nye rødder at brede sig ud. 
  • Fyld hullet med vand, og lad vandet sive ned i jorden, så jorden bliver godt fugtig. 
  • Nu kan du tage potten af din staude, placere den i plantehullet og fylde op med jord. Plant ikke for øverligt og ikke for dybt: der skal ikke mere end 1 cm jord oven på potteklumpen.
  • Tryk til slut jorden til, så rødderne får god kontakt med jorden
  • Husk at nyplantede vintergrønne planter kan få brug for en hjælpende hånd med en vandkande, selv udenfor vækstsæsonen: Bladtuen fordamper vand hver dag - især i frost, direkte sol eller hård vind. Er der ikke hjælp fra vejrguderne, må du rykke ud!

Har du plantet i krukke? Alunroden og dens familie klarer sig ofte fremragende i årevis i krukker, på grund af deres træagtige rod, som kun breder sig langsomt.
Husk dog, at væksten ikke kun afhænger af at du husker dine krukkeplanter med vand - der skal næring til  i vækstsæsonen - fra medio april til medio september. Når du gøder i krukker eller kummer, skal du gerne gøde med flydende gødning i vandingsvandet, alternativt med depotgødning i perler eller tabletter.

Etablerede planter i bede klarer sig uden anden næring, end den som findes i havejorden som resultat af mikroorganismers nedbrydning af dødt plantemateriale. Under magre forhold, f.eks. på let jord, eller hvor større træer tager deres del af næringen, kan du dog give et lille tilskud  af organisk gødning i forsommeren.

Alunrod har en hård og træagtig rodstok, som efter nogle år kan begynde at være synlig over jorden. Når det sker, vil det være en god idé at omplante din alunrod, så den igen har jord omkring hele roden. 

Har du lyst, kan du samtidig dele planten i flere nye, hver med én bladroset og et stykke rodstok. Måske du kan glæde naboen med et par stykker - eller I kan bytte?