Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Plantning og pasning af løvefod

Løvefod er en nem staude, der storhitter i de danske haver. Men hvordan skal du plante og passe den fine staude? Læs med her

Den mest almindeligt anvendte løvefod i de danske haver er uden tvivl lodden løvefod med det botaniske navn Alchemilla mollis. Den er kendt af de fleste havejere med sine bløde, dunede blade. Bladene har en fint takket rand, der udskiller små vanddråber. Blomsterne er små limegrønne og lyser op i både haven og i vaserne.

Løvefod er udover at være en flot staude i staudebedet også kendt som en effektiv bunddækkeplante. Den dækker hurtigt bunden af bedene og blomsterne holder sig friske i størstedelen af sommerperioden. 

Du kan se hele udvalget af løvefod og andre stauder her.

Sorter af løvefod

Der findes et stort udvalg af løvefod - nogle mere kendte end andre. Her vil vi gennemgå forskellige varianter af den smukke plante. 

Lodden løvefod 

Alchemilla mollis

 • Foretrækker en placering i sol til halvskygge. 
 • Bliver ca. 40 cm høj  
 • Blomstringstid: Juni- september. 
 • Får Småbitte limefarvede til gulgrønne blomster samlet i løse stande. 

Løvefod 'Gold Strike'

Alchemilla sericata 

Den lodne løvefod har dog en række mindre kendte slægtninge, som også fortjener en plads i haven. Alchemilla erythropoda og Alchemilla sericata - især dens navnesort 'Gold Strike' bruges ofte i mindre anlæg, eller som forkant i større bede, hvor de med deres lavere og lidt mere kompakte vækst er yderst velegnede.

 • Foretrækker en placering i sol eller halvskygge
 • Bliver ca. 30 høj
 • Blomstrer i juni- september med små limefarvede til gulgrønne blomster 

Bjerg-løvefod

Alchemilla alpina

Endvidere rummer familien Bjerg-løvefoden, Alchemilla alpina, som på alle måder er en miniatureløvefod, velegnet i stenbedet eller andre mindre anlæg, hvor den med sin nøjsomme natur klarer selv en mager og stenet jord.

 • Skal gerne have en placering i sol eller halvskygge.
 • Bliver op til 20 cm høj 
 • Blomstrer i juni-september med gulgrønne blomster. 

Placering af løvefod

Løvefod - om de er store eller små - er ikke kræsne med voksestedet. De trives i al slags jord og under de fleste lysforhold. Bliver skyggen alt for dyb, kan det dog i nogen grad gå ud over blomstringen. Især den lille bjerg-løvefod kvitterer for en lys plads og en veldrænet jord.

Tidspunkt for plantning af løvefod

Alle løvefod er hårdføre og let dyrkelige under danske forhold og planter dyrket i potte, kan for så vidt plantes i alle perioder, hvor der ikke er dagsfrost, og hvor jorden er frostfri.

I vinterperioden står planten uden meget top, men er roden først plantet, er den klar til at skyde ny top med blade og blomster, så snart foråret kommer med varmen.

Deling og omplantning af løvefod

Ældre planter kan deles og på denne måde blive til flere. Dette arbejde udføres nemmest i det tidlige forår, inden planten har fuldt udfoldede blade, alternativt i eftersommeren, når det begynder at blive køligt og lidt fugtigt i vejret og produktionen af nye blade og blomster begynder at aftage.

Bræk eller skær da den hårde rod i mindre stykker, hver med mindst ét lille skud på. Plant dem ud på deres blivende sted med det samme, eller giv dem en “mellemlanding” i en potte med en god jord som fx Champost Planteskolejord indtil de er etableret, og du har besluttet hvor deres nye voksested skal være.
Små selvsåede Løvefod dukker af og til op i haven, og kan flyttes på samme tidspunkt.

Guide til plantning af løvefod - trin for trin 

Inden du planter dine løvefod, skal du sørge for at rodklumpen ikke  er for tør. Lad derfor planten trække vand i 15-20 min, inden du planter din løvefod.  Planter du i krukker og kummer, bør du anvende en god og næringsrig jord som eksempelvis jordforbedring. 

 • Grav et plantehul, der er ca. dobbelt så stort som potten 
 • Tjek plantens rødder. Er rødderne meget kompakte, er det en god idé at skære et par snit, så rødderne har mulighed for at brede sig 
 • Plant løvefoden i hullet og dæk med jord 
 • Træd forsigtigt jorden til 
 • Vand herefter i rigelige mængder 

Gødning af løvefod

Løvefod plantes oftest i havens bede, uanset de også er meget velegnede i havens krukker og kummer på grund af deres nøjsomme natur og den lange blomstringsperiode.

I bedene behøver de meget sjældent anden næring end den, der allerede findes i havejorden takket være mikroorganismers omsætning af vissent plantemateriale. Ønsker man alligevel at give dem et lille tilskud - f.eks. fordi de står i bede med større og mere krævende planter, anbefales en organisk havegødning.

I krukkerne, derimod, har selv de nøjsomme løvefod glæde af løbende gødningstilførsel. Det giver dem mulighed for rigtigt at folde sig ud med deres grønne blade og mange små lysende limegrønne blomster over en lang periode. Planter i kummer og krukker gødes bedst med flydende gødning i vandingsvandet.

Vanding af løvefod

Planter i kummer og krukker er afhængig af regelmæssig vanding, hvis ikke det skal gå ud over frodigheden. Etablerede planter i bede, klarer i reglen sig selv. Gennem etableringsperioden bør du dog vande regelmæssigt. En plante, som ikke mangler vand og næring, præsterer bedst og etableres hurtigt på voksestedet.

Blomstringstidspunkt for løvefod

Alle løvefod, både små og store, sætter løbende friske nye blomster i perioden juni til september.
For at undgå frøsætning og den mulige selvsåning, eller blot for at undgå det lidt sjuskede udtryk det kan give med ældre, gulnende blomsterstande mellem de friske og nye, kan man rykke de afblomstrede blomsterstilke af ved basis, eller klippe dem af med en saks.

Vinterbeskyttelse af løvefod

På grund af planternes store hårdførhed, er vinterdækning ikke nødvendig under danske forhold. Lad de tørre blade sidde på planten vinteren over,  da de udgør en beskyttelse af plantens basis. Til foråret når du rydder op efter vinteren, kan de klippes af og smuldres og vil hurtigt blive omsat i et samarbejde mellem nogle af havens mindste beboere - nedbrydersvampe og regnorme.