Kæmpemarguerit, staudemarguerit, marguerit - eller på engelsk: Daisy.
Kært barn har mange navne og margueritten er virkelig et kært barn, der år efter år vender tilbage i haverne, hvert år fuld af blomster, lige til at lege "elsker-elsker ikke" med.
Læs mere her om de dejlige stauder, som giver masser af glæde i haven - en rigtig favorit!
Marguerittens vilde form kaldes også for Hvid Okseøje og er en velkendt blomst for de fleste.
Den er naturligt hjemmehørende i Danmark, findes i mængder i den danske natur og betegnes uofficielt som Danmarks nationalblomst.
Vores dronning Margrethe II er fra barnsben blevet kaldt Daisy, hvilket ikke blot er det klassiske kælenavn for enhver, der er døbt Margaret, Marguerite eller Margrethe, men også marguerittens populærnavn i engelsktalende lande.
Majestæten har derfor - naturligvis - valgt margueritten som sin signaturblomst.
I haverne derimod, ser vi ikke så ofte den vilde marguerit, men i højere grad de forædlede sorter, de storblomstrende, de frynsede, de fyldtblomstrende og de på anden vis afvigende former.
De fleste af dem har dog bevaret deres naturlige egenskaber i meget høj grad og er nøjagtigt lige så populære blandt havens vingede beboere, som blandt os mennesker.
Om det så er bier og svirrefluer, der begejstret samler pollen i de smukke blomster- eller om det er havens fugle, der æder de modne frø ud på vinteren - Marguerit er og bliver en favorit!
Trods forædling i form af ekstra kronblade, afvigende farve, højere eller lavere vækst har den dejlige blomst beholdt de præferencer, som dens vilde slægtning også har:
En lys og gerne solrig plads - og en veldrænet jord, som ikke behøver at være alt for lækker, sort og næringsrig.
På meget næringsrig jord, kan især de høje og storblomstrende former som 'Becky' og den gerberalignende 'Wirral Supreme' næsten få det FOR godt og blive så høje og flotte og toptunge, at de lægger sig efter en frisk sommerbyge med hårde vindstød.
For at forhindre det, må de have støtte før det er for sent - enten ved opbinding af de enkelte blomsterstilke i takt med at de udvikler sig, eller ved hjælp fra en decideret staudestøtte eller et lille fint flettet "bur" af pilegrene.
Er skaden sket, må du klippe de nedliggende blomster af - de er stadig fine i vasen og der kommer snart nye! At klippe blomster af, fremmer nemlig dannelsen af nye blomsterknopper og du kan på den måde forlænge margueritglæden med en ekstra måned. Det sidste hold blomster bør du dog lade være tilbage - der dannes små flade, brune "knapper" af frøstande: vintermad til havens fugle.
Sker det år efter år, at de store margueritter lægger sig i både tide og utide, får du måske lyst at flytte den meget høje sort til et lidt mere magert voksested - måske i sommerhushaven - og i stedet sætte en af de lavere sorter, der bedre holder balancen, selv på den næringsrige jord? Her er 'Alaska' og 'Christine Hagemann' lige dét kortere, som måske gør at de kan holde sig ranke og flotte også på den næsten lidt for gode jord.
Skal det være endnu lavere - måske som en hel kant på havegangen eller en smuk afslutning på et stort bed er 'Sølvprinsessen', 'Victorian Secret' og 'Madonna' oplagte til formålet, tætte, stivstilkede og kompakte som de er. Det samme kan siges om de to yndige lysegule varianter 'Luna' og 'Banana Cream'.
Blev du margueritsulten? Se udvalget af flerårige margueritter her
Husk, at Plantetorvets gartnere altid er klar til at hjælpe dig med gode plantesammensætninger - eller med andre gode, grønne haveråd. Du kan skrive til os her - det er helt gratis.