Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Plantning og pasning af prydbuske

Har du buske i haven? Eller har du planer om at få det? Så læs med her og få helt styr på plantning og pasning af dine prydbuske. 

Der findes et hav af forskellige blomstrende buske. De pryder haven med en masse smukke farver og former. Men hvordan planter man prydbuske? Og ikke mindst får dem til at vokse sig store og stærke med den rette pasning? 

I denne artikel guider vi dig igennem plantning, vanding, gødning og beskæring, så du har helt styr på dine prydbuske. 

Har du ikke fået købt en blomstrende busk endnu? Så tag et kig på hele vores udvalg af prydbuske her. 

Plantning af prydbuske 

Prydbuske fås enten som barrod, med klump om roden eller i potte. Når du skal plante din prydbusk findes forskellige metoder afhængig af, hvilken type du har købt. 

Plantning af barrodsbuske               

  • Som det første skal du grave et plantehul til busken. Det skal være 2-3 gange så dyb/bredt som rødderne.
  • Planterne tages ud af posen enkeltvis og sænkes ned i plantehullet. 
  • Plant lidt dybere end de har stået i planteskolen
  • Der fyldes jord rundt om plantens rødder og bagefter trædes jorden til omkring planten.  Jorden fyldes op til 4-5 cm under jord-niveau. 
  • Det resterende hul fyldes op med vand og når vandet er sunket ned til rødderne, så fyldes hullet igen med vand. Når det er gjort, burde jorden være fugtig nok.

Plantning af buske med klump og i potte

Planter med klump er ofte større og kraftigere, end planter i potter eller barrods.

  • Sørg for, at klumpen er godt våd. Planternes klump kan med fordel stilles i en balje med vand i 20 min. før du planter, så den virkelig kan trække vand til sig.
  • Skal du plante et helt bed, kan du med fordel fordele planterne rundt i bedet, før du planter. Når de står fordel på en måde, du synes ser godt ud, kan du begynde at plante.
  • Der graves et stort plantehul. Gerne 2-3 gange så stort som klumpens størrelse. Klumpen skal plantes i en dybde så, der kommer 2 cm muld over planteklumpen og hullet fyldes op og trykkes til så planteklumpen har god kontakt med jorden.
  • Vand grundigt efter plantning. Klumpplanter må på ingen måde tørre ud og det kan betyde, at der skal vandes 2-3 gange ugentligt på varme dage. 

Tidspunkt for plantning af prydbuske 

Prydbuske i potte kan plantes året rundt, mens at klump og barrodede planter er sæsonplanter og kan plantes i tiden fra oktober til juni. 

Større buske kan med held omplantes i vintermånederne, foretag evt. udtynding eller nedskæring i forbindelse hermed, og plant dybt.

Pasning af prydbuske 

Hvordan du passer og plejer din prydbusk afhænger i høj grad, hvilken variant ud har plantet. Der er dog en række generelle råd, du kan tage til dig, så din blomstrende busk får gode betingelser i din have. 

Renholdelse, gødning, vanding, samt sygdoms- og skadedyrsbekæmpelse må foretages i fornødent omfang, men prydbuske kræver ikke den store indsats. De fleste er robuste og lette at have med at gøre, og når jorden er renset for ukrudt, er de i høj grad egnede til at plante bunddække under.

Vanding af prydbuske 

Planterne vil hurtigt sætte deres rødder ud i den nye muld og i takt med rødderne vokser ud i jorden jo mindre bliver vandings behovet

I tørt, varmt og blæsende vejr, samt i vækstsæsonen, skal du holde meget øje med planterne. Husk når planterne står oven på jorden er der kun vand nok i klumpen til en dag.

En plante der bliver tørkestresset kan stoppe sin vækst helt eller delvis i længere tid op til flere år. Det vil også sige at planten er længere tid om at gro fast i bedet så den kan klare sig selv uden vanding. Så optimal vanding i  starten og i den første vækstsæson er meget vigtigt.

Gødning til prydbuske

Gødning bør ikke foretages senere end 1 august. Planter du i efteråret, så skal der ikke gødes før næste forår. Husk, at  planterne i det første vækst år ikke har behov for store mængder af gødning, så det kan være en god ide at holde lidt igen.

Vinterdækning af prydbuske 

Visse sorter er frostfølsomme og bør vinterdækkes med granris, andre, f.eks. sommerfuglebusken, Buddleia, skæres helt tilbage hvert forår.

Beskæring af prydbuske 

Beskæring er i øvrigt et område, som ikke må forsømmes, når planterne har en vis alder, for ved rigtig brug af saks og sav kan vi holde dem i en passende størrelse og få ny tilvækst til erstatning for de grene, som fjernes.

Pas på, at buskenes naturlige vækstform bevares. Normalt foretages beskæringen i vintermånederne, men bedste tidspunkt er i august.