Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Så er det (næsten) sommer

3. juni 2016

Der er lys og fuglesang fra kl. fem om morgenen til kl. 22, valmuerne har foldet deres silkeskørter ud, aftenstjerne fylder den lyse aften med den skønneste duft, og på tjørnen kan man ikke se bladene for bar hvide blomster. Juni er årets mest blomstrende og bedårende måned, og selvom det stadig er de lune trøjers tid, er sommeren en realitet, og det er bare om at nyde det.


Her kommer 7 tips til årets første sommermåned.

1. Klip dig til friske bede og lang blomstring

Har du mange af én slags stauder, og vil du gerne strække deres blomstring? Så klip den øverste halvdel eller tredjedel af nogle af blomsterstænglerne. Det vil få planten til at udvikle nye lidt mindre blomsterspir, der vil blomstre nogle uger senere. Et bunddække af løvefod kan holde sig frisk og flot hele sommeren efter samme fremgangsmåde. Klip f.eks. hver tredje plante godt ned. Så vil den skyde med nye friske blade og være klar til at tage over, når det første hold planter er blomstret af og står med trætte halvvisne blade midt i juli.

2. Få flere blomster på din rhododendron

Fjern de visne blomsterklaser på din afblomstrede rhododendron. Så bliver busken frisk at se på, stopper med at udvikle frø og bruger alle kræfter på at forberede næste års blomstring. Nogle sorter, f.eks. 'Cunningham's White', kan endda på den måde lokkes til en ekstra blomstring i sensommeren.

Den visne blomsterklase skal løsne sig ved et let træk. Ellers må du vente et par uger, så du ikke kommer til at beskadige de nye blomsterknopper, der sider lige neden under det visne skud. Lidt rhododendrongødning i begyndelsen af juni vil ligeledes styrke de nye blomsteranlæg.

3. Red dine dyrebare jordbær og ærter!

Årets første modne jordbær er næsten altid hakket i stykker af fuglene, mens de grønne står urørte tilbage. Rådyrene er lige nu særligt glade for unge ærteskud, hvilket i praksis betyder at planterne bliver bidt ned til 10 cm højde og aldrig når at sætte bælge. Hvis du ikke vil dele din høst, kan du beskytte den med fiberdug eller fuglenet. Du kan finde både fiberdug og fuglenet her.

4. Vand de nyplantede træer og buske

Alle nyplantede træer, buske og stauder skal passes med vand i hele den første vækstsæson. Vand om morgenen eller aftenen, altid direkte ned i jorden og ikke på bladene. Vandingsposer giver en bedre udnyttelse af vandet, fordi vandet siver dybt ned til rødderne i stedet for at løbe langs overfladen og ud til alle sider.

5. Plant en spiselig krukkehave

Ønsker du dig en super nem have, hvor der er lidt at nippe af sommeren igennem? Så indret en lille krukkehave med krydderurter, salat, jordbær og måske en artiskok eller et lille æbletræ til at give lidt højde. Plant i en god købejord, det giver det bedste resultat. Pas krukkerne med vand og lidt gødning i vandingsvandet en gang om ugen. Og bare høst løs, især af krydderurterne, for jo mere du plukker, jo mere vil du tilskynde planten til at sætte nye skud.

6. Snup bladlusene før de bliver mange

I juni kommer de første bladlus, og de formerer sig virkelig hurtigt, så det er om at tage ethvert angreb i opløbet. Spul lusene af knopperne og bladspidserne med en hård stråle vand fra vandslangen, mos dem med fingrene eller klip skuddet af og smid det på komposten. Gentag behandlingen over et par dage, så du får ryddet godt ud i kolonien. Glæde dig over, at de fleste lus bliver spist af havens mejser og musvitter, og at de som regel ikke når at gøre den helt store skade på planterne.

7. Ros din rose og vær god imod den

Roserne er på vej med store knopper, og der er virkelig noget at glæde sig til. Roserne topper fra slutningen af juni og begyndelsen af juli. Nogle blomstrer voldsomt og vidunderligt i 3 uger. Andre, især de moderne roser, kan blomstre hele sommeren, men det største og flotteste flor kommer som regel i slutningen af juni. En remonterende rose som 'New Dawn' kan få en mere jævn blomstring, hvis du tynder lidt ud i de absurd mange knopper. En spand vand pr. rose i tørre perioder og lidt gødning en gang om måneden fremmer en smuk og lang blomstring.

- Karina Demuth