Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Haven i juni 

Der er lys og fuglesang fra kl. fem om morgenen til kl. 22, valmuerne har foldet deres silkeskørter ud, aftenstjerne fylder den lyse aften med den skønneste duft, og på tjørnen kan man ikke se bladene for bar hvide blomster. Juni er årets mest blomstrende og bedårende måned, og selvom der stadig kan blive brug for en lun trøje om aftenen, er sommeren en realitet, og det er bare om at nyde det.

Her kommer de gode tips til årets første sommermåned

1. Vand din have om aftenen

Alle nyplantede træer, buske og stauder skal passes med vand i hele den første vækstsæson. Men også de etablerede planter kan komme alvorligt i vandunderskud efter lange, varme, solrige og blæsende dage - og så har vi pludselig bladlusenes hære, og i værste fald også svidninger på bløde nye skud og rodspidser.
Vand om aftenen, når vinden er aftagende og fordampningen er mindst.
Nye hække har godt af sivevanding, ligesom større træer bedst vandes i Vandingsposer : den langsomme vanding gør, at ikke en dråbe går til spilde. Er du i tvivl om, hvornår og hvor meget du skal vande? Læs vores artikel her!


2: Klip dig til friske bede og lang blomstring

Har du mange af én slags stauder, og vil du gerne strække deres blomstring? Så klip den øverste halvdel eller tredjedel af nogle af blomsterstænglerne. Det vil få planten til at udvikle nye lidt mindre blomsterspir, der vil blomstre nogle uger senere. Et bunddække af løvefod kan holde sig frisk og flot hele sommeren efter samme fremgangsmåde. Klip f.eks. hver tredje plante godt ned. Så vil den skyde med nye friske blade og være klar til at tage over, når det første hold planter er blomstret af og står med trætte halvvisne blade midt i juli.

3. Bedre blomstring næste år

Fjern de visne blomsterklaser på din afblomstrede rhododendron, og klip afblomstrede stande af dine forårslyng, når de begynder at blive brune. Så bliver busken frisk at se på, stopper med at udvikle frø og bruger alle kræfter på at forberede næste års blomstring. Nogle sorter, f.eks. 'Cunningham's White', 'September Charm' og 'September Red'  lokkes til en ekstra blomstring i sensommeren på denne måde.

Den visne blomsterklase skal løsne sig ved et let træk. Ellers må du vente et par uger, så du ikke kommer til at beskadige de nye blomsterknopper, der sider lige neden under det visne skud. Lidt rhododendrongødning i begyndelsen af juni vil ligeledes styrke de nye blomsteranlæg

.

4. Ubudne gæster i køkkenhaven

Årets første modne jordbær er næsten altid hakket i stykker af fuglene, mens de grønne står urørte tilbage. Rådyrene er lige nu særligt glade for unge ærteskud, hvilket i praksis betyder at planterne bliver bidt ned til 10 cm højde og aldrig når at sætte bælge. Skovduer frådser i grønkålsplanterne - hvis ikke de allerede er ribbet af kålsommerfuglene. Hvis du ikke vil dele din høst, kan du beskytte den med hvid fiberdug på buer. Undgå fuglenettet, da småfugle kan fanges i det og invalideres eller dø.


5. Plant en spiselig krukkehave

Ønsker du dig en super nem have, hvor der er lidt at nippe af sommeren igennem? Så indret en lille krukkehave med krydderurter - tæt på køkkendøren eller bålpladsen og grillen, så det altid er klar, når det skal bruges. Plant i en god købejord, det giver det bedste resultat. Pas krukkerne med vand og lidt gødning i vandingsvandet en gang om ugen. Og bare høst løs, især af krydderurterne, for jo mere du plukker, jo mere vil du tilskynde planten til at sætte nye skud.


6. Snup bladlusene før de bliver mange

I juni kommer de første bladlus, og de formerer sig virkelig hurtigt, så det er om at tage ethvert angreb i opløbet. Spul lusene af knopperne og bladspidserne med en hård stråle vand fra vandslangen, mos dem med fingrene eller klip skuddet af og smid det på komposten. Gentag behandlingen over et par dage, så du får ryddet godt ud i kolonien. Glæde dig over, at de fleste lus bliver spist af havens mejser og musvitter, og at de som regel ikke når at gøre den helt store skade på planterne.


7. Ros din rose og vær god imod den

Roserne er på vej med store knopper, og der er virkelig noget at glæde sig til. Gammeldags roser og vildroser topper fra slutningen af juni og begyndelsen af juli. Nogle blomstrer voldsomt og vidunderligt i 4-6 uger. Andre, især de moderne roser, kan blomstre hele sommeren og lige til frosten kommer og stopper ballet i oktober eller november.
 Husk roserne med vand i de tørre perioder og lidt gødning en gang om måneden: vi forlanger så meget af roserne - og en velnæret rose præsterer bedre og får kun sjældent svampesygdomme.


8. Beskær vinstokkene 

Starten af juni er tidspunkt for første sommerbeskæring af vinstokke i koldhuse. Skuddene er nu så lange at pladsen bliver trang og alt skygges ihjel, og den megen tilvækst sker på bekostning af druernes udvikling.
Men bladene er sukkermaskinerne der fylder planten med næringsstoffer fra sollyset, altså en vigtig del af en kommende god høst - så hvor hårdt skal vi gå til dem? Læs her om sommerbeskæringen!


9. Husk at nyde haven!

Glem ærgrelser over vinterskader eller den ene rose til venstre i bedet, som ikke er kommet ordentligt i gang. Nyd din have, se på blomsterne, smag på urterne - og sæt en lille pind ved den høje ridderspore, inden den vælter!

Rigtig god sommer fra gartnerne på Plantetorvet - får du brug for haveråd, er det blot at skrive til os!