At binde en buket, eller lave en dekoration, er mere end blot at stikke et par blomster i en vase, har mange måttet sande.
Læs mere herunder, hvor vi gennemgår de mest basale teknikker i buketbinderiets kunst - så du kan få dobbelt glæde af havens roser, stauder og græsser! Mangler du roser i haven? Så tag et kig på vores store udvalg her.
Gå en tur ud i rosenbedet og find de roser, du vil bruge til din buket. Overvej inden du plukker, om du vil have en buket i matchende toner, eller en rigtig regnbuebuket i alle farver.
For at opnå harmoni i buketten, er det en god ide at gentage den samme farve eller den samme blomst flere steder i buketten.
Når du har roserne på plads, så er det tid at gå en tur i staudebedet og blandt prydbuskene og finde de såkaldte mellemblomster - og alt det grønne!
Mellemblomster skal fremhæve roserne og det grønne give give fylde og afslutning på buketten eller dekorationen.
Når du vælger mellemblomster, må du gerne tænke i varierende blomsterformer, især hvis du bliver i den samme farveskala.
Inden du begynder at binde, er det vigtigt at forberede stilkene. Fjern først småbladene fra den ende af blomsterne, som vil stå under vand. Det vil forlænge bukettens blomstringstid, da de visne blade ellers vil forrådne vandet.
Snit herefter stilkene lidt kortere, så de er nemmere at arbejde med. Når du er helt færdig med buketten, vil du kunne skære stilkene ordentligt til.
Med twistteknikken vil bukettens stilke brede sig ud i bunden.
Twist-teknikken er den vigtigste metode at kende til, når du skal binde din buket. Forestil dig, at du holder en håndfuld ukogt spaghetti og twister dem i hånden, så det ligner en spiral. Det er netop form, som du skal gå efter, når du binder din buket.
Er du højrehåndet, så brug denne hånd til at placere blomsterne og den anden til at holde buketten. Er du venstrehåndet, er det selvfølgelig omvendt. Når du placerer stilkene ved siden af hinanden, skal du gøre det sådan, at den nye stik placeres skråt over den anden. På den måde vil du opnå det berømte twist i buketten.
Har du brugt teknikken korrekt, vil du se at bukettens stilke vil brede sig ud i bunden, i stedet for at ligge samlet.
Når du arbejder dig frem mod det endelige resultat, så er det vigtigt, at du drejer buketten rundt i hånden. Som tommelfingerregel bør du dreje buketten en kvart omgang hver gang, du placerer en ny stilk.
Når du drejer buketten, kan du nemmere danne dig et overblik over buketten og få placeret blomsterne varieret. Samtidig mindsker du risikoen for, at du får dannet en skæv buket.
Skær stilkene til når du er færdig. Husk at lave et skråt snit, som du gjorde i begyndelsen.
Når du har brugt alle roserne og de supplerende blomster, du har fundet i haven, så er det tid til at binde en snor stramt om buketten. Bindingspunktet er det smallest sted på buketten og typisk der, hvor du har holdt buketten.
Når du er færdig, så klip eller skær stilkene i den længde, der passer til vasen. Har du lavet en høj buket, så pas på med at klippe stilkene for korte, da den hurtigt vil kunne få overbalance.
Det er vigtigt at du snitter skråt. Med et skråt snit vil buketten bedst muligt kunne optage vandet i vasen og holde sig længere.
Har du ikke en ordentlig beskærersaks? Så tag et kig på vores beskærersaks, der kan bruges i hele haven. eller brug en skarp podekniv så stilkene ikke flosser - det åbner vej ind for bakterier, og din buket får et kortere liv i vasen.
Har du brug for råd til haven? Spørg gartneren