Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Hvad kan du forvente af dit nye frugttræ?

Frugttræer er populære i de danske haver, da du ikke bare bliver selvforsynende med frisk frugt, men du samtidig kan nyde de smukke blomster, træet får om foråret. 

Men hvornår kan du forvente frugt, når du har købt nyt frugttræ? Hvor højt bliver det, og hvad skal du gøre for at få et sundt og givende frugttræ? 

Nedenfor får du en række gode råd og brugbar viden om frugttræer, så du ved præcis, hvad du kan forvente af dit nye træ, når du modtager det. 

Du kan se hele udvalget af frugttræer og frugtbuske her.

Frugttræer og buske i potter

Det er tidligt på sæsonen og derfor er det heller ikke længe siden at vores frugttræer i potter, er blevet pottet op.

Af den årsag, kan du godt opleve at jorden sidder en smule løs omkring rødderne nede i potten. 

Er du ude for, at dine leverede frugttræer ikke er 100% rodfaste endnu, så har det ingen betydning for træernes ve og vel.

Det er stadig de samme råd for plantning, der gælder

  1.  Husk at løsne jorden på stedet, du planter. Det er en god ide at vende jordforbedring i jorden, da det forbedrer strukturen i jorden og dermed forholdene for rodudvikling.
  2.  Giv det nye træ opbinding i form af en pæl mm. så træet ikke kan stå og vippe frem og tilbage i vinden.
  3.  Vanding er nøglen til succes.  Husk, at det er vigtigt at de nyplantede træer får regelmæssig vanding hele det første vækst-år.                                                                                                                                                                    Det betyder, at der skal vandes 1-2 gange i ugen i hele den varme periode.  Du kan med fordel sætte en vandingspose på træet, så du ikke skal andet end at fylde posen med vand 1-2 gange ugentligt.

Hvornår giver træet frugt? 

Det er meget forskelligt, hvornår frugttræer vil give frugt, efter det er plantet. Det afhænger i høj grad af træets grundstamme. Som hovedregel siger man, at jo mindre grundstamme dit træ har, jo hurtigere vil dit træ give frugt.

Har du eksempelvis købt et træ på dværgstamme, vil træet sandsynligvis få frugt hurtigere end et træ på vildstamme. Vildstammer får store træer, og det vil derfor bruge det meste af sin energi i starten på at vækste frem for at give frugt. Når træet er færdigudviklet, kan du dog forvente store, flotte frugter i din have.  

Hvor højt bliver frugttræet?

Ligesom før, afhænger højden på dit frugttræ valget af grundstamme. Jo mindre grundstamme, jo mindre bliver dit træ.

Et frugttræ på en dværgstamme vil eksempelvis ikke vokse sig særlig stor og vil derfor egne sig godt til krukker eller lign. Med vildstammer kan du derimod forvente et stort træ, der vil kræve meget plads i haven. 

Hvorfor skal frugttræer bestøves?  

Det er vigtigt at tænke over bestøvning, når du har plantet nyt frugttræ. Hvis ikke frugttræer bliver bestøvet, vil de ikke give frugt. 

En lille gruppe frugttræer er dog selvbestøvende. Men langt de fleste har brug for at have andre frugttræer i nærheden af hinanden for at blive bestøvet. 

Bestøvning af frugttræer kræver to ting: 

  1.  Der skal være egnede frugttræer i nærheden af dit nye frugttræ, der er i stand til at bestøve hinanden. Det vil sige, æbletræer skal bestøves af æbletræer, og pæretræer skal bestøves af pæretræer. Desuden skal de have samme blomstringsperiode. 
  2.  Der skal være insekter i nærheden , der kan foretage bestøvningen. 

Det er vigtigt at være opmærksom på bestøvningsforholdet, da det er meget individuelt fra sort til sort, hvordan de skal bestøves. Sæt dig derfor grundigt ind i, hvad dit træ behøver, for at kunne give dejlige frugter til sommer. 

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren