Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Det skal du vide om dine stammeroser

Stammeroser er en vidunderlig smuk rose, der pryder haven med smukke farver og dufte. Men hvordan er de produceret? Hvordan beskærer du dem, og hvad skal du være opmærksom på, når vinteren kommer. Læs med her og giv dine stammeroser de bedste betingelser. 

Du kan se hele udvalget af roser her.

Hvordan laver man en stammerose?

Produktionen af stammeroser er både langsommelig og besværlig. Det tager cirka tre år at producere en stammerose.

Første år: Roden eller grundstammen af en type rose bliver plantet. Samme år podes selve stammerosens stamme. 

Andet år: Her skæres den oprindelige top fra rosens rod af og den podede stamme trækkes op og bindes til en støttestok for at lave den helt lige. Eventuelle sidegrene skæres væk og i august måned podes så den type rose, som man ønsker på toppen af rosens stamme.

Tredje år: Nu fremkommer så den podede rose, og den vil være klar til salg fra august måned.

Sådan beskærer du en stammerose 

Ovenstående afsnit skaber en forståelse for, hvordan stammeroser er produceret. Men hvorfor er det vigtigt at kende til denne proces? 

Særligt i forhold til beskæring er denne viden helt essentiel. Eksempelvis vil det ikke give mening at klippe toppen af en rose, fordi man ønsker, at den skal blomstre i en lavere højde - gør man det, så har man jo netop fjernet den rose, man har købt.  Sørg derfor at beskærer grenene, så der er cirka 1/3 tilbage af grenenes længde. Døde grene klippes helt tilbage til basis af kronen. Beskæringen foretages først, når rosen er pakket ud efter sin vinterdækning. 

Sådan planter du en stammerose

Stammeroser skal plantes helt som almindelige roser. Læs her, hvordan du planter roser trin for trin. 

Det er vigtigt at plante en stok sammen med stammerosen. Stammerosen har nemlig en meget kraftig top, som dens egen stamme de første mange år vil have svært ved at kunne holde selv. Det er oftest nemmest at banke stokken i plantehullet, før rosen plantes. Efter plantningen bindes rosens stamme fast til stokken evt. med bast. Stokken skæres af ca. 10 cm over selve toppens podested på stammen.

Vælger du et plante stammeroser i en krukke, så gælder det om at vælge en krukke, de er tilpas høj, så roserne kan plantes dybt nok. Plant stammerosen i rosenjord.

Sådan passer du dine stammeroser

Der gælder samme regler for stammeroser, som for andre roser i havens bede. 

Læs her, hvordan du bedst passer dine roser.  

Står rosen i en jord, som er rimelig vand- og næringsholdig, er pasningen meget minimal. Er jorden mere sandet, vil de være nødvendigt at vande og gøde flere gange hvert år. Stammeroser i krukker skal løbende vandes og gødes. Husk af fjerne eventuelle rodskud eller sideskud fra rosens stamme, da de ikke må tage over for selve rosens vækst.

Gød med Bio Rosengødning tre gange hver år. Første gang i begyndelsen af april og sidste gang først i august måned.

Pas på dine stammeroser henover vinteren 

Det er en stor udfordring at overvintre sine stammeroser. Årsagen er, at det højtplacerede podested lige under kronen er udsat for udtørrende vinde om vinteren. Det kan imidlertid afhjælpes på flere forskellige måder: 

  1. Den sikreste måde er at kroge rosen ned. Fjern jorden på den ene side af rosens rod. Bind stokken fra rosens stamme og læg rosen ned langs jorden. Dæk både stammen og rosens top med jord. Omkring slutningen af april måned graves rosen fri, rejses op igen, og bindes til stokken. Toppen beskæres, og rosen er nu klar til en ny sæson. Det er bedst at lægge rosen ned til samme side hvert år. 
  2. En anden metode er, at binde halm eller granris omkring rosens top og især omkring rosens podested. Det er vigtigt ikke at anvende plastmaterialer, da de ikke lader rosen ånde gennem vinteren. Derved kan der dannes kraftige angreb af svampe, som skader rosens grene. Rosen pakkes ud omkring april måned. 
  3. Stammeroser, som er plantet i krukker, skal flyttes til et sted omkring huset, hvor den kan stå i læ for udtørrende vinde og under et udhæng, så jordklumpen ikke er meget våd. 
  4. Placerer man sin stammerose i et drivhus, skal man være opmærksom på, at den til foråret vil bryde tidligere end, hvis den står i haven. Det kan derfor være risikabelt at flytte rosen ud, når der stadig i det tidlige forår kan komme frost om natten. Rosen kan godt stå mørkt i et udhus til omkring 1. marts, men bør så stilles i naturligt lys og temperatur, for ikke at bryde for tidligt.

God fornøjelse ! Vi leverer direkte til din adresse

Har du brug for råd til haven?  Spørg gartneren

Har du styr på, hvordan du planter ?