Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Få en god start på dine stauder

I butikkerne står stauderne ofte store og flotte, og de fanger hurtigt kundernes blikke. Men skal du plante stauder i haven, er det ikke toppen på planten, der er afgørende. I stedet handler det om at få skabt så stærke rødder som muligt, så planterne senere har mulighed for at vokse sig store, flotte og farverige i haven.  

Så hvad kan du forvente af dine stauder, når du modtager dem? Og hvordan skal de håndteres, inden de plantes? 

Vi giver dig en række gode råd og brugbar viden om stauder, så du ved præcis, hvad du kan forvente, og hvad du skal gøre, når dine stauder lander hos dig. 

Undersøg roden i stedet for toppen

Rødderne er altafgørende for, at stauderne kan etablere sig i din have. Når stauder med stærke rødder kommer i haven, vil de hurtigt og effektivt etablere sig, og der vil ikke gå lang, før du får store og flotte planter. 

Langt de fleste planter, der sælges i butikkerne er drevet frem i væksthuse for at fremstå med en overdådig top. Disse er bedst egnet i krukker, da de med deres flotte toppe typisk har små rødder. Derfor kan de også indimellem have svært ved at klare en udplantning i haven. 

Når du modtager dine stauder, bør du derfor vurdere plantens rødder frem for bladmassen. For med stærke rødder kommer stærke planter. 

For at undgå at rødderne udtørre, bør du stille planterne i skygge og holde dem fugtige, når du modtager dem. Læs mere om, hvordan du skal håndtere dine stauder, inden de plantes

Der er forskel på stauder 

Perioden, hvor de tidligste arter spirer, til de sidste af de sene arter visner - også kaldet vækstsæsonen - er en tid, hvor planteproducenterne har travlt.  I dette tidsrum laver produktionsgartneren løbende nye hold stauder, så de kan levere friske eksemplarer over en længere periode.  Derfor kan det hænde, at nogle stauder vil blomstre uden for deres "normale" blomstringstid. 

Som kunde kan du derfor opleve, at du midt sommer vil få leveret en mindre staude, der ikke står i blomst - på trods af at denne type staude står i fuld blomst rundt om i dit nabolag. Forklaringen er som regel, at producenterne netop har taget hul på et nyt hold. Din plante derfor er yngre og endnu ikke har nået blomstring. Den vil dog blomstre ligeså fint som alle andre i nabolaget senere på sæsonen. 

VIDEO: Anlægsgartner Arne Biering fortæller nærmere om, hvad du kan forvente af dine stauder til haven.