Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Stauder til haven

Når du køber stauder der skal plantes i haven, er det ikke det samme som blomster eller planter der købes i dagligdags handlen. Typisk hvis man har planter stående i en butik, vil man kun have flotte impuls-planter stående, da det naturligvis sælger bedst. Disse planter er fantastiske i en krukke og nogle kan også overleve udplantning i haven.

Roden til alt godt!

Roden er det vigtigste når man skal have stauder til at etablerer sig.  For at få en god rod, må staudegartneren ofte pine og udsulte sine stauder i vækst-perioden. Det giver små toppe og gule blade, men er med fuld overlæg. For det er der hvor stauden arbejder bedst med at etablerer gode rødder, da den kæmper for overlevelse. Når en staude, med den rigtige rod, kommer ud i haven, etablerer den sig hurtigt og effektivt og man får hurtigt en flot plante. Modsat de planter der skal sælges som impuls i butikken, er at der får planten de optimale vækstforhold og danner flotte toppe, men typisk små rødder, der ikke er proportionalt med rødderne. Planter som dette kan have meget svært ved at klare en udplantning.

Der er stor forskel på stauder

Der er mange stauder, som fint tåler en naturlig vækst og også både har en flot top og gode rødder.   Meget afhænger også af plantes cyklus og hvor gamle planterne er. Mange staudegartnere laver løbende nye hold, for at have så friske planter som muligt, men derfor kan der også være forskel på om man får de sidste fra et hold eller de første fra et hold. Igen, det vigtige er at der er gode rødder. Der skal være synlige rødder ved pottekanten som udgangspunkt.

I videoen her fortæller Anlægsgartner Arne Biering lidt mere om, årsagen og forklarer detaljer omkring hvad du kan forvente af stauder til haven.

Guide til håndtering af dine stauder

Ud fra vores erfaringer har vi lavet en række gode tips og råd til dig ved modtagelse af dine stauder. 

  1. Du skal ved modtagelse kontrollere, at de tilsendte planter stemmer overens med det bestilte. 

  1. Hvis planterne ikke skal i jorden lige efter modtagelsen. Skal planterne stilles et beskyttet sted, gerne i skyggen. 

  1. Det er vigtigt, at du holder planterne fugtige indtil de skal plantes. Du skal være opmærksom på, at planter i små potter hurtigt kan tørre ud.

  1. Har du modtaget dine stauder, skal planterne vurderes ud fra deres rodnet, da planternes bladmasse kan være minimal. 

  1. Vi gør opmærksom på, at nogle stauder kan være klippet tilbage. Dette afhænger af tidspunktet i plantens cyklus, og dernæst afhænger det af muligheden for at pakke planterne mest optimalt.


God fornøjelse med dine nye stauder.

Farverige blomster-hilsner

Plantetorvet