Plantetorvet.dk
Indkøbskurv
Din kurv er tom

Det skal du vide om dine stauder uden for vækstsæsonen

Hvad skal du være opmærksom på, når du modtager dine stauder? Læs med her og se, hvad du kan forvente. 

I butikkerne står stauderne ofte store og flotte, og de fanger hurtigt kundernes blikke. Men skal du plante stauder i haven, er det ikke toppen på planten, der er afgørende. I stedet handler det om at få skabt så stærke rødder som muligt, så planterne senere har mulighed for at vokse sig store, flotte og farverige i haven.  

Så hvad kan du forvente af dine stauder, når du modtager dem? Og hvordan skal de håndteres, inden de plantes?  Vi giver dig en række gode råd og brugbar viden om stauder, så du ved præcis, hvad du kan forvente, og hvad du skal gøre, når dine stauder lander hos dig.

Du finder hele udvalget af stauder her.

Undersøg roden i stedet for toppen

Rødderne er altafgørende for, at stauderne kan etablere sig i din have. Når stauder med stærke rødder kommer i haven, vil de hurtigt etablere sig, og der vil ikke gå lang tid, før du får store og flotte planter. 

Langt de fleste planter, der sælges i butikkerne er drevet frem i væksthuse for at fremstå med en overdådig top. Disse er bedst egnet i krukker, da de med deres flotte toppe typisk har små rødder. Derfor kan de også indimellem have svært ved at klare en udplantning i haven. 


Stauder uden for vækstsæsonen 

Definitionen på en staude er, at den visner ned hvert efterår og kommer igen i foråret. Derfor bør du, når ud modtager dine stauder uden for vækstsæsonen, vurdere plantens rødder frem for toppen.  Stauderne på dette tidspunkt vil ofte være nedklippede eller være uden top, men det er helt normalt.  De vil uden problemer vokse sig store og flotte, når vækstsæsonen begynder. 

For at undgå at rødderne udtørre, bør du stille planterne i skygge og holde dem fugtige, når du modtager dem. 

VIDEO: Anlægsgartner Arne Biering fortæller nærmere om, hvad du kan forvente af dine stauder til haven.